Vojislav Pavkov – Obavezna literatura za rigere

Aktivirali smo domaće profesionalce iz VFX industrije da podele svoje znanje sa našim čitaocima. Među prvima se odazvao Vojislav Pavkov, Character/Facial Rigger u 3Lateral studiju iz Novog Sada, kao i prijatelj VFXSerbia.

Vojislav je preko 15 godina u VFX industriji, i na sajtu 3lateral-a većina radova sadrži njegovo umeće rigovanja.

  • Pogledajte koju literaturu za svakog Riggera preporučuje Vojislav Pavkov.

U poplavi raznoraznih online škola, tutorijala i knjiga, treba dosta vremena da se nađu najbolji izvori informacija, koji će vas uputiti u pravom smeru. Kao i svugde, najveći procenat tutorijala za rigovanje koji mogu da se kupe uglavnom nisu vredni pažnje. Ne bave se konkretnim problemima ili ih vešto zaobilaze. Tako da ću probati da nabrojim neke za koje sam vremenom shvatio da su mi najviše pomogli u učenju.

Po mom mišljenju možda najbolji video tutorijal za svakog ko počinje sa rigovanjem je :

Animation friendly rigging

Počinje od osnova i polako prelazi na naprednije tehnike. Ukoliko proučite ceo ovaj tutorijal bićete u stanju da samostalno napravite rig koji će biti kvalitetan, na način koji se svidja animatorima. Jer ipak na kraju krajeva rig treba da bude ugodan I ljudima koji će da ga koriste kasnije.

 

Fahrenheit – Rigging for feature animation in maya:

Je kurs koji se bavi body I facijalnim rigom cartoony karaktera I pomoći će vam da savladate tehnike koje su potrebne za takve rigove.

Maya Techniques : Hyper-Realistic Creature Creation:

Jedan malo stariji serijal tutorijala ali veoma kvalitetan. Ne bavi se osnovama niti detaljno objašnjava svaki korak. Ali zato obradjuje stvari koje se retko nalaze u drugim tutorijalima I tu sigurno možete naći veliki broj trikova koje kasnije možete sami da primenjujete na svojim rigovima.

Knjige:

Što se tice knjiga, smatram da ih ne bi trebalo zaobilaziti I da se ne treba baš uvek oslanjati samo na video utorijale.

Stop Staring: Facial Modeling and Animation Done Right

O svoj knjizi se već dosta zna I definitivno je treba posedovati. U njoj možete naći sve informacije koje su potrebne da naučite kako da napravite facijalni rig I da budete sigurni da to što ste naučili su prave osnove kojie kasnije možete sami nadograđivati vremenom.

The Art of Rigging:

Se sastoji od 3 knjige, koje je na žalost jako teško naći danas. Ali ukoliko budete imali prilike da ih kupite, nemojte oklevati. Takođe obrađuje osnove rigovanja, ali isto tako dosta se bavi mel skriptom I pomoći će vam da lakše savladate mel I uvidite zašto je skripting jako bitan u rigovanju.

Mel: Gnomon mel 101 fundamentals

Ovaj video tutorijal je posvećen samo mel srkiptingu I definitivno je najbolji način da ukoliko ne znate ništa o programiranju I mel skriptu, krenete od nule I na kraju kursa imate solidno znanje. Ukoliko želite ozbiljno da se bavite riggingom, što pre shvatite da je skripting neophodan – to bolje. Pre ili kasnije moraćete da savladate bar osnove a ovaj kurs smatram da je najbolji I najlakši način za to.

Discover more from VFX Serbia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading