Srpska Filmska Asocijacija, Ana Ilić

Od 2009-e godine, Srpska Filmska Asocijacija radi odličan posao u promovisanju srpske filmske i TV produkcije. Ekipa VFX Serbia je imala veliku čast da  porazgovara sa Anom Ilić, izvršnim direktorom asocijacije. Koji su ciljevi SFA, kako funkcioniše, saznaćete u nastavku teksta.

Ana Ilic 2

Kako je nastala Srpska Filmska Asocijacija (SFA)?

SFA je nastala sa ciljem da se Srbija u svetu promoviše kao atraktivna i povoljna filmska destinacija. Napravili su je sami filmski i TV producenti i filmski radnici uz pomoć USAID-a, Američke agencije za međunarodni razvoj koja je uočila da postoji veliki potencijal da se strane investicije privuku u Srbiju kroz privlačenje međunarodnih filmskih i TV projekata, kao što je to bio slučaj u Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj. Još tada, 2008. Godine utvrđeno je da u Srbiji postoje brojne producentske kuće, novi filmski studiji, sva neophodna oprema, i iskusni filmski radnici koji govore engleski i mnogo raznovrsnih filmskih lokacija. Dakle, postojala je infrastruktura ali se niko u zemlji nije bavio promocijom ovog potencijala u svetu. Industrija, odnosno producenti i filmski radnici nisu želeli da čekaju državu da se pokrene pa su se sami organizovali. USAID je kroz Projekat za razvoj konkurentnosti u Srbiji pružio podršku. Prvi korak je bio da se napravi internet sajt na kome će se objediniti sve informacije o producentskim potencijalima Srbije. Tada je nastao i brend Film in Serbia i osmišljen vizuelni identitet. Sajt www.filminserbia.com je zvanično pustio u rad tadašnji ministar kulture Nebojša Bradić , 13. marta 2009. Sajt je odmah naišao na odlične reakcije i komentare ali trebalo je da neko stane iza tog sajta, neko ko bi strancima koji posete sajt mogao da daje i dalje informacije. U svetu, takvim poslom se bave tzv. filmska komisije. Poučeni time, u julu 2009, 16 firmi i pojedinaca iz oblasti filmske, TV i produkcije reklama osnovalo je i registrovalo Srpsku filmsku asocijaciju ili na engleskom Serbia Film Commission.

Na koji način SFA skreće pažnju na Srbiju kao destinaciju za snimanje filmova?

SFA u svetu pravi ozbiljnu promociju Srbije kroz nastupe na velikim sajmovim kao što su svetski sajam filmskih lokacija Locations Market koji se održava svakog juna u Los Andjelesu, filmski festival u Kanu itd. U Los Andjelesu izlažemo na štandu već četiri godine, a obično pored toga napravimo i neki poseban žur ili ručkove za partnere. Prve godine, kada su na sajmu bili i predstavnici osam domaćih producentskih kuća, organizovali smo i ručak kod Dan Tane na kome je uz nas domaćin bila i princeza Katarina Oksenberg i njen muž Kasper Van Din. Među gostima su bili poznati holivudski producenti i agenti. Sledećih godina smo imali slične promotivne godađaje sa odličnom posetom i odzivom. Osim toga, uvek veoma aktivno radimo na marektingu i PR-u ali i na direktnim konaktima sa klijentima. Takodje, SFA organizuje ili učestvuje u izviđanjima lokacija kada strani partneri dolaze da pogledaju šta sve Srbija nudi.

film_in_serbia_film_friendly

Koja je vaša uloga kao Executive Director SFA?

Moja uloga kao izvršnog direktora jeste da organizujem dnevno vođenje i redovan rad asocijacije, da predlažem aktivnosti, proširujem članstvo, tražim izvore finansiranja asocijacije, koordiniram četvoročlani tim i podnosim izveštaje upravnom odboru. Naravno, među mojim zadacima je i održavanje komunikacije sa članovima udruženja, angažovanje novih članova, organizacija svih internih sastanaka i skupštine. SFA je specifično udruženje za domaće uslove jer ima potpuno profesionalni menadžerski tim. Time je udruženje kao takvo zaista potpuno nezavisno i objektivno.

Kakvo je trenutno stanje filmske i TV produkcije u Srbiji i kako svetski trendovi utiču na nju?

  Svetski trend da se produkcije sve više realizuju izvan SAD i da se traže povoljniji partneri i uslovi svuda u svetu, pogoduje našem položaju na tržištu. Mi zaista možemo da ponudimo visok kvalitet po veoma konkurentnim cenama. Takođe, razvijanje filmskih industrija u Kini, Koreji, na Bliskom istoku ponukalo je i nas da počnemo da se obraćamo i tim tržištima.

film_in_serbia_logo2_film_friendly_serbia

Kakvu saradnju SFA ima sa institucijama i kompanijama u Srbiji?

SFA je od početka pravio jaka i efikasna partnerstva sa institucijama i kompanijama. Najpre su to bile SIEPA – Agencija za investicije i promociju izvoza, Turistička organizacija Srbije i Kongresni Biro Srbije, FDU i Akademija umetnosti, ministarstva kulture i ekonomije, NALED – Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj itd. Imamo odlično partnerstvo i sa privatnim sektorom izvan kinematografije: najviše sa hotelima, osiguravajućim društvima, revizorskim kućama, firmama za ketering, advokatskim kancelarijama itd. Takodje saradjujemo sa velikim brojem drugih nevladinih organizacija i udruženja (Udruženje snimatelja, ULUPUDS, Udruženje reditelja itd).

U poslednje dve godine vodimo projekat koji zovemo “film friendly program” odnosno program razvoja poslovnog okruženja naklonjenog filmu. To podrazumeva da saradjujemo sa lokalnim samoupravama, ustanovama, državnim organima i javnim preduzećima na uvođenju procedura i standarda u postupak izdavanja dozvola za snimanje i poboljšanju saradnje sa filmskim sektorom. Pre desetak dana, tačnije 10. maja imali smo svečanu dodelu prvih film friendly sertifikata kada smo 10 gradova i opština, 1 javno preduzeće i 1 ministarstvo (MUP) sertifikovali. Trenutno smo u proceduri sertifikacije ministarstva odbrane i još nekih gradova i insitucija. Ovaj program smo razvili uz finansijsku podršku Evorpske unije kroz program RSEDP2.

Ovo je izuzetno značajan program koji će imati zaista značajan uticaj na pružanje profesionalnih usluga strancima koji snimaju u Srbiji.

film_in_serbia_production_directory

Koliko srpski produkcioni kapaciteti mogu odgovoriti zahtevima stranih kompanija?

Srpski produkcioni kapaciteti u potponusti mogu zadoovoljti i najzahtevnije strane kompanije. Novim filmskim studijima, dostpnom najmodernijom opremom i postprodukcijskim kapacitetima, kao i izuzetno kreativnim i profesionalnim filmskim radnicima koji govore engleski, zaista možemo da pružimo izvranredne uslove za snimanje.

Uslovi za strane produkcije i poreske olakšice?

Već 4 godine SFA pokušava, sa raznim Vladama i ministarstvima, da izdejstvuje uvođenje programa filmskih podsticaja (film incentives) kao što imaju se ozbiljne filmske destinacije u svetu. Ali još uvek nismo uspeli jer ne postoji politička volja. Česti izbori, rekonstrukcije vlade, medjukoalicioni sukobi uvek su osujetili naše pokušaje. Uspeli smo jedino to, što je takođe ogroman uspeh, da novi Zakon o kinematografiji donet decembra 2011. Godine predvidi u članu 7 donošenje programa podsticaja za strane produkcije i koprodukcije. Međutim, da bi se to moglo sprovesti, potrebno je da Vlada donese podzakonski akt. Mi smo taj akt napisali, dobili podršku kompletne filmske industrije u Srbiji i zvanično podneli ministarstvima kulture i finansija ali evo, još uvek od toga nema ništa. U međuvremenu, podsticajne programe uveli su i Česi i Hrvati, a mi smo izgubili više desetina, pa čak i stotina miliona evra vrednih projekata koji su samo zbog nedostatka podsticaja otišli u druge zemlje. To je ogroman gubitak ne samo za našu filmsku industriju koja je u mnogo teškom položaju već i za privredu Srbije uopšte. Takođe je propuštena prilika za dobru promociju zemlje jer znamo da filmski I TV projekti imaju ogroman uticaj na promociju zemlje i podizanje njenog imidža.

Koji su sledeći koraci SFA u cilju lakše i kvalitetnije saradnje sa stranim produkcijama?

Mi ćemo i dalje nastaviti da lobiramo za uvođenje podsticajnih mera jer je to ključna stvar. Bez toga, ne možemo dalje da se razvijamo. Dok to čekamo, mi ćemo raditi na poboljšanju uslova rada u zemlji uprvo kroz “film friendly” program. Mora se već jednom znati ko je za šta nadležan, kako se za šta dobijaju dozvole za snimanje, u kojim rokovima i po kojim cenama.

Šta još može da se uradi da se Srbija istakne na produkcijskoj mapi sveta?

Samo da uvede program podsticaja. Kroz brend Film in Serbia i brojne projekte koji su realizovani ovde u poslednje četiri godine i predstavljaju odličnu referencu, Srbija je već na mapi sveta. Ali ispašće ukoliko ne bude mogla da prati konkurenciju i ukoliko ne ponudi dobre uslove.

Kakvu saradnju SFA ima sa VFX studijima, i VFX umetnicima?

Odličnu. Od samog početaku, VFX studija su naši članovi i osnivači. Organizovali smo i treninge za njih sa jednim izuzetnim supervizorom za VFX koji je godinama radio za Lukasov ILM Studio. Izuzetno smo ponosni što naša studija sve više rade za velike strane klijente, čak i za američke blokbastere. Program podsticaja koji predlažemo Vladi, obuhvata i podsticaje za VFX. Ovaj podsektor filmske industrije će se sigurno dobro razvijati u narednim godinama.

Šta biste izdvojili kao prednost naših VFX studija, a šta otežava proces dobijanja outsource projekata? 

Koliko sam čula od stručnih ljudi iz inostranstva koji su sarađivali sa našim ljudima ovde, velika prednost naših dizajnera je njihova neverovatna kreativnost i širina. Naravno i povoljne cene. Problemi su mali kapaciteti studija i neorganizovanost između studija da se veliki posao dobro podeli, kao i nedostatak poreskih olakšica.

Kako se postaje član SFA i koji su benefiti za članove?

Član se postaje popunjavanjem pristpunice koja se prosledjuje upravnom odboru na odobrenje. Plaća se upisnina koja iznosi 60 EUR i godišnja članarina koja je 250 EUR za firme i 100 EUR za freelancere. Što se tiče benefita za članove njih ima jako mnogo. Naravno, to je najpre networking , međunarodna promocija i “match making”. Ali tu su i besplatne usluge, značajni popusti u hotelima, kurirskim službama, advokatskim uslugama itd. Jedan od ključnih benefita je i činjenica samog postojanja film commissiona jer to stranim klijentima daje utisak jedne profesionalne, organizovane destinacije.

filminserbiasite

● Možete nam reći nešto više o Film in Serbia web sajtu?

Sajt je nastao 2009. godine sa ciljem da se predstavi celokupna produkcijska ponuda Srbije.
Pre 10 dana objavili smo novi sajt, programerski i dizajnerski mnogo moderniji, a i sadržajno mnogo bogatiji. Sajt je trenutno u test fazi, još uvek ima dosta doradjivanja, a tek ćemo razvijati i promovisati brojne nove mogućnosti.

Kafilmlocationserbiako je zamišljen filmlocationserbia.com i kako napreduje popunjavanje baze lokacija? 

Prošle godine smo kreirali I prvu online bazu lokacija u Srbiji na adresi www.filmlocationserbia.com Ova baza trenutno predstavlja preko 200 lokacija sa preko 2000 novih fotografija, ali naravno ona se konstantno dopunjuje. Ona takodje omogućava korisnicima da prave svoj izbor fotografija koj će odvajati na posebnu stranicu unutar sajta kojoj mogu prici samo oni i klijenti koje oni pozovu mailom da pristupe i pogledaju izbor lokacija kao i da daju svoj komentar. Tako se to više ne mora raditi mailovima sa ogromnim attachmentima. Bilo nam je jako važno da omogućimo strancima da na jednom mestu vide kako Srbija izgleda i šta sve tu mogu naći jer oni zaista nemaju nikakvu predstavu o tome. Ovo je samo početak, moramo još mnogo toga da dodamo u ovu bazu da bi ona bila koliko toliko kompletna mada nikada neće biti završena, uvek će moći da se širi.

● Šta možemo očekivati od SFA u narednom periodu, i kako vidite Srpsku filmsku industriju u narednih pet godina?

SFA će nastaviti da se aktivno bori za uvođenje programa podsticaja bez kojih svakako nema daljeg razvoja i napretka domaće filmske industrije. To će ostati naš glavni prioritet. Uz podsticaje, naša asocijacija kao filmska komisija dobiće pun smisao. Takođe ćemo nastaviti i sa uvođenjem standarda i procedura za izdavanje dozvola za snimanje na svim nivoima kroz film friendly program. Naravno, nećemo posustati sa marketingom i promocijom, direktnom komunikacijom sa stranim producentima oko snimanja u Srbiji i pružanjem podrške našim članovima u pregovaranju sa stranim klijentima. Jedna od prioritetnih aktivnosti u narednom periodu biće nam da što više stranih klijenata, producenata ili location managera dovedemo u Srbiju, da im pokažemo šta sve ovde imamo od lokacija i resursa, kao i da ih upoznamo sa domaćim firmama i filmskim radnicima. Interno ćemo nastaviti da širimo članstvo, razvijamo usluge koje nudimo članovima, oranizujemo nove treninge i obuke i stvaramo nova partnerstva. Želja nam je da naši članovi od asocijacije imaju vidljivu praktičnu korist.

Zahvaljujemo se Ani na poklonjenom vremenu za ovaj intervju. Nadamo se uspešnom radu filmske asocijacije. Više informacija o svim programima i akcijama SFA možete pronaći na http://www.filminserbia.com sajtu.

1 comment

Comments are closed.

Discover more from VFX Serbia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading