„Beyond Reality Inc.“, lutkarski stop-motion film mladih novosadskih umetnika

Lutkarski stop-motion film „Beyond Reality Inc.“ je projekat u razvoju koji je objedinio mladu i entuzijastičnu ekipu studenata koja već dvadeset meseci vredno radi na tome da svoje mišljenje o društvu u kom živimo predstavi umetničkim delom. Film govori o ekonomskoj neodrživosti vekovnih zanimanja i tranzicionom periodu kroz priču čiji su likovi mitska bića i likovi iz bajki. O tome kako je Deda Mraz u surovom kapitalističkom sistemu ostao bez posla govore reditelj Vukašin Živaljević i tim predvođen producentkinjom Jovanom Stojaković.

9

RocketHub kampanja trenutna je faza tokom koje se ovaj tim nada da će sakupiti novac potreban kako bi završili projekat.

„Živimo u društvu u kom je kritika kao pojam odavno umrtvljena i u kom je inercija jedini prepoznatljiv način funkcionisanja. Ukoliko bi i umetnost govorila tim jezikom i povlađivala stvarnost koju živimo, njena svrha bi nestala. Radost je raditi na deliću svemira koji će možda promeniti nečije mišljenje. Ovaj film je mikro-svet isto onoliko koliko i svakodnevna globalna priča koju živimo u malim gradovima naših velikih zemalja.“, rekla je producentkinja, Jovana Stojaković.
Odabir tradicionalne tehnike animacije uskoro će doneti novo ostvarenje mladih filmaša koji su pre nekoliko dana otpočeli RocketHub kampanju, a raskrsnice na koje su nailazili tokom stvaranja ovog animianog filma opredelili su ih i izgradili jedinstven stil filma.
“Od samog početka smo znali da ćemo ovaj film raditi stop motion tehnikom. Priča je globalna, ali smatram da je još više dobila na snazi time što je rađena ovom tradicinalnom tehnikom, i to danas, u svetu u kom je sve moguće uraditi na računaru. Dvoumili smo se između 12 i 16 fps, i na kraju se odlučili za varijabilni frame rate sa prosekom od 12,5 fps. Svidelo nam se kako to izgleda na probama i na neki način smo izgradili sopstveni stil. Pokreti nisu toliko “glatki”, osetan je stop motion i najviše nam je drago što ne liči na “ispeglane” kompjuterske animacije, ali opet, sve je to individualno. Animiranje obrva i usta smo ostavili za post, kao i implementaciju ljudskih očiju u lutkice. Kako bi se oči “stopile” sa likom, otklonićemo refleksiju sa ljudskih, odnosno glumčevih očiju, i “dodeliti” ih našim krpenim junacima.“, rekla je glavna animatorka, Maja Dević.

7

Kompletan produkcioni tim iz faze u fazu nailazio je na nove izazove. Nakon što je definisan scenario, za šta je trebalo četiri meseca, počelo je formiranje ekipe. Od čitalačkih proba preko cinematixa, ekipa je užurbano i vredno napredovala ka početku priprema za snimanje. Stvaranje lutkica i rekvizite, u preko deset puta manjim dimenzijama od stvarnih, predstavljao je sledeći korak, pripreme koje su zahtevale preciznost, strpljenje i vešte ruke. S obzirom da je u pitanju projekat koji autori sami finansiraju, ekipa je na domišljate načine dolazila do rešenja kako napraviti lutkice koje će moći da ožive u animiranom filmu, svaki predmet, komad sunđera, plastike, konzerve od kafe, iskoristili su maksimalno i stvorili bajkoviti svet.
Osnovu lutkice čini žičana konstrukcija obložena sunđerom na koji je dolazilo skrojeno odelo, a glave lutkica predstavljale su problem neiskusnoj ekipi. Rešenje su pronašli u Fimo air masi, od koje su modelovanjem lutkice dobile željeni izgled. Magneti u stopalima lutkica držali su ih pričvršćene za limeni pod scene. Ovi, zaista, domišljati i snalažljivi mladi ljudi, iako bez prethodnog iskustva, uspeli su da naprave sve što su im mogućnosti dopuštale, tako su, na primer, konzerve od kafe postale reflektori koje su koristili kako bi scene dobile željenu atmosferu. Tako je stvoren mali svet koji govori jezikom odraslih i ozbiljnih ljudi.

„Iskusni animatori nisu nas obeshrabrili iako su jasno govorili da je za minutažu koju smo mi namerili da snimimo potrebno minimalno devet meseci snimanja. Radili smo u dve smene i dobrom organizacijom ispostavilo se da smo za tri meseca snimili jedanaest od dvanaest scena.“, rekao je Vukašin Živaljević, reditelj i direktor fotografije. Projekat za sada okuplja dvadeset dva člana ekipe, a imajući u vidu dvadeset meseci tokom kojih ovaj volonterski tim sarađuje i opsežnost posla, novi članovi su u tim dolazili prema potrebama produkcije i vlastitim afinitetima pojedinaca željnih novog iskustva.

8

Stilsko jedinstvo predstavljalo je zadatak reditelja koji je svoju viziju opisao dizajnerima, koji su potom radili da stvore dela koja će komunicirati u već postojećoj priči. „Sve ideje za grafička rešenja dolazile su mi spontano uz stalnu priču, konsultacije, ali i šalu sa članovima tima. Rešavanje najobimnijih scena iziskivalo je puno vremena, ali je bilo ispunjeno dobrom radnom energijom, tako da se svakog momenta osećao napredak. Trudio sam se da grafička rešenja reklama, izloga prodavnica i firmi asociraju na poznate likove koji se tu pojavljuju, njihove karaktere, zanimanja i posebnosti, ali da u isto vreme gledaoca uvedu u tužnu atmosferu onoga što su oni postali. Budući da sam se i sam malo bavio stop animacijom u sopstvenim radovima, rad sa timom na projektu “Beyond Reality Inc.” mi je izuzetno zanimljiv i inspirativan, a i doneo mi je nova dragocena iskustva u domenu animacije i timskog rada.“, rekao je Bojan Novaković, glavni dizajner filma.

deda mraz

Sve novosti i pustolovine kroz koje projekat prolazi možete pratiti na internet mrežama

(Facebook, Twitter, Tumblr, Instagram), a kako autori opisuju svoj projekat možete pročitati i na sledećim linkovima:

Sajt BEYOND REALITY Inc

Tizer filma „Beyond Reality Inc.“

Link RocketHub kampanje.

Contact link

Pomozite timu da završi film – RocketHub kampanja

26

28

29

Credits:

VUKAŠIN ŽIVALJEVIĆ co-writer, director, director of photography, electrical and lighting

RADOŠ PETROVIĆ co-writer, location manager and set designer

JOVANA STOJAKOVIĆ producer and puppeteer

MAJA DEVIĆ lead animator, property man and puppeteer

BOJAN NOVAKOVIĆ lead graphic and art designer and location manager

NIKOLA VUČIĆ animator and art designer

DEJAN DRAGOJLOV animation assistant

NATALIJA PALUROVIĆ art designer

ANDREA BOROŠ graphic designer

VUKICA KOTARIĆ puppeteer

KATARINA TODOROVIĆ assistant to the screenplay

NEMANJA KALINIĆ  camera assistant and puppeteer

ROBERT GONDI  camera assistant

VIKTOR SKOKO camera assistant of cinematic and making of

MAJA LEĐENAC  marketing assistant

ŽIVA STANOJEVIĆ specialist

Actors:

VUKICA KOTARIĆ, MILAN VRAČAR,
VIKTOR SKOKO, UROŠ SPASIĆ, NEMANJA
KALINIĆ, RADOŠ PETROVIĆ, ZDRAVKO
MALINOVIĆ, KRISTINA IVŠIĆ  

 

Krediti:

VUKAŠIN ŽIVALJEVIĆ ko-scenarista, reditelj, direktor fotografije, dizajn svetla za scenu i film

RADOŠ PETROVIĆ ko-scenarista i scenograf

JOVANA STOJAKOVIĆ producent i lutkar

MAJA DEVIĆ glavna animatorka, rekviziterka i lutkarka

BOJAN NOVAKOVIĆ  glavni dizajner

NIKOLA VUČIĆ  animator i dizajner

DEJAN DRAGOJLOV  asistent animacije

NATALIJA PALUROVIĆ  dizajner

ANDREA BORO grafički dizajner

VUKICA KOTARIĆ lutkar

KATARINA TODOROVIĆ  asistent na scenariju

NEMANJA KALINIĆ asistent snimatelja, lutkar

ROBERT GONDI  asistent snimatelja

VIKTOR SKOKO  asistent snimatelja sinematiksa

MAJA LEĐENAC   marketing asistent

ŽIVA STANOJEVIĆ stručni saradnik

Glumci:

VUKICA KOTARIĆ, MILAN VRAČAR,
VIKTOR SKOKO, UROŠ SPASIĆ, NEMANJA
KALINIĆ, RADOŠ PETROVIĆ, ZDRAVKO
MALINOVIĆ, KRISTINA IVŠIĆ 

 

 

1 comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from VFX Serbia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading