OSVRT NA CANNES LIONS 2014 (prvi deo) – Zoran Krstić

KAN_WALLPAPERZamolili smo našeg prijatelja Zorana Krstića da podeli sa nama svoja iskustva sa ovogodišnjeg festivala u Kanu.

Zoran Krstić je producent, reditelj, i supervizor vizuelnih efekata Open Studija. ’98. Počeo profesionalnu saradnju sa studijima, a takođe i u okviru svojih studentskih filmova. Od 2005. se pridružuje Helium, odnosno Open studiju, za čiju je poslovnu politiku danas odgovoran.

CANNES LIONS 2014

Festival kreativnosti (reklame) u Kanu je imao više od 12 000  akreditovanih delegata koji su mogli da prate više od 200 seminara i radionica, ukupno oko 150 sati programa za nedelju dana. Još važnije, dodeljivane su prestižne nagrade iz raznih oblasti za koje je ukupno prijavljeno vise od 35 hiljada radova, iz preko 90 zemalja. Van festivala, u isto vreme organizovani su skupovi i zabave, zbog kojih je u Kan došlo još i mnogo više profesinalaca iz advertajzing industrije. Tu su mogli da ostvare i obnove kontakte, i budu viđeni.

slika 1

Defying Gravity: Achieving the impossible

Najzanimljivije za VFX zajednicu u okviru seminara je bilo izlaganje supervizora filma Gravity Tima Webbera (Framestore) nazvano – Defying Gravity: Achieving the impossible.

Tema uvodnog dela bila je veoma aktuelna za VFX industriju. Naime, reditelj je imao stav da je ovaj film (post)produkcijski veoma jednostavan. Imaju par glumaca da snime na chroma key-u, izbrišu žice, dodaju pozadinu, i to je to. I upravo je iskustvo suprvizora, kreativnog direktora i partnera u Framestore-u bilo presudno da se unapred sagledaju i predvide svi potencijalni problemi i izazovi koji se u toku rada mogu pojaviti. Veoma važno iz kreativnog, ali i finasijskog ugla. Naravno, zavrsilo se tako što je dobar deo filma gotovo u potpunosti komjuterski generisan, uključujući prvi plan, i delove tela (kostime) glumaca – sve osim lica!

slika 2

Za pokretanje kamere korišćeni su industrijski roboti, umesto motion control sistema, zbog veće preciznosti. Poseban izazov predstavljalo je osvetlenje za glumce, koje je takodje moralo biti pokretno.

slika 3

Svaki kadar je unapred do detalja pripremljen, imajući u vidu ne samo previzuelizaciju, već i sve aspekte i elemente koji se kompjuterski pokreću i kontrolišu.

slika 4

Glumci su naravno samo stajali na platformi dok se sve oko njih kretalo, da bi se na taj način dobio utisak odsustva gravitacije.

 slika 5

Pri tom je, da bi imali prostornu referencu, oko njih prikazivana gruba projekcija dešavanja u okruženju.

slika 6

Dodatno je zakomlikovala stvari želja reditelja Alfonso Cuaron-a da ima duge kadrove-sekvence. Međutim, sve to zajedno je dalo izvanredan rezultat – film koji je izuzetno vizuelno atraktivan. Prava je šteta što nije na pravi način ispraćen i na dramaturškom planu.

Na kraju predavanja Framestore je predstavio Galaxy reklamu u kojoj je oživeo Audrey Hepburn.

slika 7

LEGO THE MOVIE

Jedan od gostiju festivala bio je i Dan Lin, producent Lego filma. Bilo je veoma zanimljivo čuti priču o nastajanju jednog 3d animiranog hita iz ugla velikog holivudskog producenta, kome je, pritom, ovo prvi animirani film. Prema njegovim rečima on je poželeo da obradi baš ovu temu kao neku vrstu posvete svom sinu, podvlačeći da je Lego univerzalni fenomen koji zbližava roditelje i decu.

Velika specifičnost ovog filma je to što, kao reklamni spot, ima klijenta. Supotno očekivanjima upravo je klijent bio prva velika prepreka. Rukovodstvo Lego kompanije nije želelo film. Oni su smatrali da je rizik isuviše veliki. Danov najteži zadatak bio je da ih ubedi da će film biti zaista dobar i da on neće pokvariti reputaciju koju Lego ima u celom svetu, već upravo suprotno.

Poverenje je zatim trebalo opravdati. Posebno je potencirao uspone i padove, rušenje i ponovo gradjenje strukture filma, koje je tehnologija, to jest način rada u procesu animacije, omogućavao. Za njega je to bilo otkrovenje, jer kod klasičnih filmova dosnimavanje se radi samo u ekstremnim slučajevima, skupo je i nepopularno. To je jedna od prednosti, ali i mana 3d animiranog filma. Ne verujem da su u Animal Logic-u bili srećni zbog toga. Lin je rekao da je njih odabrao zato što su dokazali da na najbolji način mogu da reše tehničke probleme i postignu potpunu realističnost. Najveći izavov je bio da se more, tečnost, ili dim prikažu pomoću animiranih Lego kocki.

Tehnološki zanimljivo je i to što je film istovremeno radjen na četiri strane sveta, što je izmedju ostalog olakšano video komunikacijom putem Skype-a.

Najemotivniji trenutak za producenta bio je probno prikazivanje tek završenog filma u Danskoj. Projekciji je prisustvovalo rukovostvo i radnici u Lego industriji, koji žive u malom danskom gradu i gotovo svi celog života rade za Lego. Oni su još pri početku filma glasno izrazili znak odobravanja i podrške i Dan je tada znao da su uradili pravu stvar.

Uz dobar rezultat, po holivuskom principu, već su najavljeni nastavci filma.

Dan je izneo još jedan za njega posebno važan detalj. Film je imao probne projekcije, focus grupe, ali i specijalne projekcije pre premijere. Jedna od njih je bila organizovana i za američkog dečaka obolelog od raka, kome je to bila jedna od poslednjih želja, jer nažalost  nije dočekao premijeru filma. Dan je publici pročitao pismo zahvalnosti njegovih roditelja, i pokazao da osim finansijskih ima još dobrih razloga za bavljenje ovim poslom.

Making of za Lego film pronađite na FXGuide i It’s Art stranicama

RED

 Ovogodišnji kanski festival bio je u znaku dobrotvornih akcija i kampanja. Glavna zvezda festivala Bono, pevač grupe U2, predstavio je (RED), organizaciju za borbu protiv AIDS-a među siromašnim stanovništvom Afrike. Iskoristivši svoju reputaciju, od poznatih firmi širom sveta, on je do sada prikupio 250 miliona dolara. Time je prepolovljena stopa smrtnosti od ove bolesti, koja je zadesila sve one koji nisu imali da plate 40 centi dnevno za lečenje. Bono je rekao da je njegov cilj da potpuno iskoreni ovu bolest u Africi, i pozvao je prisutne, najbolje svetske kreativce, da u tome pomognu. On je izneo i slučaj majke, koja je posle nekoliko zaražene dece, nakon terapije, rodila zdravog dečaka i dala mu ime Bono.

2 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: