OSVRT NA CANNES LIONS 2014 (DRUGI DEO) – ZORAN KRSTIĆ

Posle prvog dela osvrta na kanski festival, u drugom delu članka, Zoran Krstić nam se vraća sa retrospektivom nagrađenih radova prikazanih na Kanskom festivalu.

 

10338274_1470540463191379_8370199721897919926_n (1)
Zoran Krstić

Ove godine na Kanskom festivalu dodeljeno je 1589 nagrada u 18 kategorija. Svaka kategorija ima i odredjeni broj potkategorija. Tako su recimo nagrade za Animation, ili Visual Effects u okviru Film Craft kategorije, zajedno sa Direction, Script, Editing, Cinematography… I te nagrade mogu biti zlatni, srebrni ili bronzani lav. I jos se dodeljuje jedinstveni Grand prix u okviru cele kategorije.

I pored tako velikog broja nagrada, Cannes Lion u nečijem portfoliju ultimativno menja karijeru. Utisak je da se svaki žiri (poseban za svaku kategoriju) zaista trudio da opravda poverenje, i odgovornost koju ima.

U praksi se često dogadja da jedan rad osvoji veliki broj nagrada u okviru raznih (pod)kategorija.

Kao jedan od takvih primera, pre svega želim da pomenem SWEETIE. Osvojio je GRAND PRIX FOR GOOD, i još mnogo Cyber i drugih nagrada. Ujedno je to jedna od najlepših, najkorisnijih primena kompjuterske animacije do sada. Framestore je ovde predstavio CG Audrey Hepburn, The Mill ima Bruce Lee-a, ali sve to ne može da se po učinku meri sa ovime. Pogledajte.

Sa parolom CULTIVATE BETTER WORLD, u slavu organske, a protiv nezdrave ishrane, izuzetno zapažen je bio i kratki film THE SCARECROW. Između ostalog osvojio je i pomenutu nagradu za animaciju. Zanimljiva je upotreba različitih tehnika, 3d, 2d animacije, i snimljenih minijatura.

Film prati i video igra, čuvena pesma Fione Apple, osnovana je i neprofitna organizacija, i u Kanu su osvojili i PR kao i GRAN PRIX za integrisanu multi platform kampanju.

Sveprisutna je bila i reklama za VOLVO TRUCKS sa JC Van Damme-om. Pored ostalog osvojili su i FILM LION GRAND PRIX za internet film.

Takodje i INTEGRATED GOLD LION za čitavu kampanju.

Nagradu za vizuelne efekte osvojio je MPC London i reditelj Adam Berg (Stink) za Ubisoft game cinematic.

U okviru vizuelnih efekata i animacije pomenuću i Silver i Bronze Lion nagrade, ali pre toga još nekoliko Gold Lion nagrada iz Film Craft kategorije.

Odlični HONDA ILLUTIONS spot dobio je nagradu za Art directions/Production design.

COOK’S RANGE je dobio Direction i Cinematography nagrade.

Već čuveni Honda Hands spot dobio je Silver Lion za vizuelne efekte.

Istu nagradu dobio je i BOX, što je demonstracija mapiranja pokretnih objekata.

Silver Lion za animaciju dobio je THE BEAR AND THE HARE, kao zanimljiv primer upotrebe savremene tehnologije kod klasične 2d animacije.

The Mill je dobio Bronze Lion za animaciju CG veverice za Smithwick’s reklamu.

Istu nagradu dobio je i spot PENS za Amnesty International.

Sasvim slično, a u okviru drugačijeg medija, mobilni operater Megafon iz Moskve osvojio je INOVATION LIONS GRAND PRIX za MEGAFACES, LED kinetičku fasadu, zapravo ogromni 3d pin screen, na kome su projektovana lica posetilaca zimskih olimpijskih igara.

Još jedan veoma zanimljiv primer je PENGIUN NAVI, mobilna aplikacija koja vam pomaže da pronadjete Sunshine Aquarium u Tokiju. Nagrada je zlatni lav u kategoriji Online Digital Design.

Najhumana upotreba savremene tehnologije je izrada proteze ruke pomoću 3d printera, za decu ratom zahvaćenog Sudana. Na taj način se dobija funkcionalna proteza koja je 30 puta jeftinija od klasične. Osvojili su TITANIUM LION.

Na kraju, iako nema direktne veze sa animacijom i vizuelnim efektima, moram da pomenem jednog od velikih kanskih pobednika Harvey Nickols (UK’s leading luxury fashion retailer) kampanju SORRY I SPENT IT ON MYSELF.

Zoran Krstić

Open Studio

1 comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: