V.O.I.D. postapokaliptični kratki film – Goran Brekalo

Zovem se Goran Brekalo i rođen sam u Tuzli gdje i danas živim. Završio sam gimnaziju a sada sam student treće godine Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli, na odsjeku Produkcija. Od malena sam bio ljubitelj filma, isprva kao pasivni gledalac, da bi me vremenom sve više i više interesovao proces nastanka filma. Ono što me tu najviše zanimalo je, kako je određena scena snimljena, koji je trik upotrebljen, kako je određena maska napravljena da tako realno izgleda. Film koji je u mom slučaju bio presudan da se zainteresujem za vizuelne efekte je Jurassic Park, i naravno dvije scene: pojavljivanje Brachiosaurusa i naravno, prvo pojavljivanje T-Rexa, scena koja me kao i mnoge, ostavila bez teksta. Kako sam vremenom sve više učio oko filmmaking-a (zahvaljujući i radionicama u Kući Plamena Mira u Tuzli, preko koje smo išli u Irsku gdje smo snimili par kratkih filmova), počeo sam i sam da snimam kratke filmove. 2010 godine, između mnogih kandidata izabran sam da pohađam Talent campus u sklopu Sarajevo Film festivala.

Trenutno radim kao freelancer, snimam spotove, kratke filmove, animacije, dizajniram plakate i slično. Jedan sam od organizatora A festa, festivala trash, art i dokumentarnog filma ovdje u Tuzli, odnosno, kako ja to volim reći festivala drugačijeg i kod nas manje zastupljenog filma. Moje primarno interesovanje i ono čime se želim baviti u životu su vizuelni efekti, motion graphics i animacija, a da budem precizniji, ponajviše me interesuje digital compositing za filmove. Programi u kojima najviše radim su After effects, Photoshop i 3ds Max, ali u zadnje vrijeme također učim Nuke, Maya i Zbrush.

Do sada sam snimio nekolicinu kratkih filmova sa prijateljima, a prvi da tako kažem, “ozbiljniji” pokušaj je bio moj kratki horror film “Povratak”, prvi moj film u kojeg sam ukomponovao i neke digitalne efekte, i s kojem sam učestvovao na beogradskom festivalu Fantastike 2012 godine, te na festivalu vizuelne umjetnosti u Tuzli. Također, radio sam vizuelne efekte za prvi bosansko-hercegovački kung-fu film “Gorčina osvete”.

Inspiriše me puno toga, ali kad bi morao nešto izdvojiti, onda bi to bila mitologija (pogotovo grčka i egipatska), svemir, kriptozoologija, cyberpunk/steampunk, dystopia i urbana dekadencija 70-ih i 80-ih. Djela koja su najviše utjecala na mene su, od filmova, ponajviše što se tiče tog nekog vizuelnog aspekta: Terminator, Mad Max, Tetsuo, The road, Escape from New York, Blade Runner, Casshern, Dark City i mnogi drugi, a od stripova: Akira, Hokuto No ken, Druuna, Ghost in the shell, The incal, a također jako cijenim ilustracije H.R. Gigera.

V.O.I.D. - Goran Brekalo
V.O.I.D. – Goran Brekalo

Moj zadnji rad je “V.O.I.D.”, postapokaliptični short kojeg sam snimio kao ispitnu vježbu na fakultetu i koji je zapravo koncipiran kao reklama/trailer za fiktivni festival distopijske umjetnosti istoimenog naziva. Najveći izazov tokom produkcije ovog shorta je bio rotoscoping, odnosno mijenjanje pozadine i ubacivanje nove. Kako nisam raspolagao sa green screenom, morao sam ručno, maltene frame po frame da sječem pozadinu tako da u nekim trenucima se može primjetiti da to i nije najsretnije riješenje.

Što se daljnih planova tiče, namjeravam da za par mjeseci izdam svoj prvi showreel, pišem scenario za kratki sci-fi film smješten u svemiru koji će biti kompletno animiran, a u planu je i rad na dužoj verziji ‘V.O.I.D-a’, sa pravom pričom i novim likovima.

Zahvalio bi se na kraju VFXSerbia na prilici da promovišem svoj rad, a ako je neko zainteresovan za kontakt/saradnju (za koju sam uvijek otvoren), ovo je moj E-mail.

Goran Brekalo
Goran Brekalo
Goran Brekalo
Goran Brekalo

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from VFX Serbia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading