OSVRT NA CANNES LIONS 2014 (TREĆI DEO) – ZORAN KRSTIĆ

“Posle prvog i drugog, u trećem delu osvrta na kanski festival Zoran Krstić piše o onome šta se dešavalo van festivalskih dvorana u Kanu”.

Organizatori festivala su itekako svesni značaja okupljanja i povezivanja profesionalaca u okviru festivala. Svi delegati imaju mogućnost korišćena interne aplikacije Cannes Connect. Takodje, svakog dana popodne na velikoj terasi festivalske palate dva sata radi Connect Bar. Uz besplatno piće, u opuštenoj atmosferi delegati imaju prilike da se lično upoznaju i podele iskustva, ili uspostave poslovni kontakt.

Connect bar

Među 12 000 prijavljenih delegata ima dosta studenata kojima su njihovi univerziteti omogućili dolazak na festival po povlašćenoj ceni. Za uzvrat, oni postaju deo organizacione strukture u pripremi festivala. Najviše svakako ima profesionalaca iz marketiških agencija, ali sve češće je pristvo klijenata, odnosno marketinških stručnjaka kompanija koje se oglašavaju. Za njih su organizovani posebni seminari i radionice.

S pravom se smatra da je izuzetno važno obrazovanje i usavršavanje onih koji treba da odobre kreativnu slobodu u stvaranju marketinških kampanja. Od 1994. godine dodeljuje se nagrada The Creative Marketer of the Year. Prvi pobednik, i ujedno jedini koji je dva puta osvojio nagradu je Nike. Društvu u kome su još i Coca Cola, Ikea, Sony, Adidas, Honda, Volkswagen, BMW, British Airways, Heineken, Mars, Diesel… ove godine se pridružio McDonald’s.

Iako ne može da se meri sa filmskim festivalom, nezaobilazni kanski glamur je i ovde prisutan. Za sve delegate i goste festivala na plazi hotela Carlton organizovani su Opening i Closing Gala.

Pored toga svi delegati imali su slobodan ulaz na Google plažu, gde je svakoga dana organizovan raznovrstan program. Pored toga mogle su se isprobati google naočare, napraviti originalna google majica, ili jednostavno biti deo Google Sunset Social-a.

slika 31

Medjutim, to su samo neke od mnogobrojnih kanskih žurki. Posebna je zanimljivost da najmalobrojniji medju delegatima, profesionalci advertanjzing industrije, imaju praktično svoj paralelni festival. Mnogi dolaze u Kan pre svega zbog žurki koje se dešavaju u vreme festivala. To je jedinstvena prilika da se osveže stari i naprave novi kontakti. Zanimljivo da je recimo iz Danske zbog toga došlo oko 200 producenata, reditelja, agenata i ostalih iz industrije, a da ih je medju delegatima iz te oblasti ima svega nekoliko (od inače ukupno 160 delegata iz te zemlje). Srbija je imala ukupno 6 delegata ove godine, i naravno mnogo vise ljudi van festivala. Samo je Red Produkcija imala čitavu desetinu. Ispod je spisak svih ne oficijelnih van festivalskih dogadjanja. Za svaki je potrebna pozivnica, čuvena narukvica, do koje nije lako doći, pa je naša poznata snalažljivost došla do izražaja.

Jedini zvanični van festivalski dogadjaj je Young Directors Award organizovan od strane Evropske asocijacije advertajzing producenata, koja je u Kan na dodelu nagrada pozvala 34 mlada reditelja. Ovako veliki droj nagrada je poslednica podela na regione, tako da se nagrada svakoj kategoriji dodeljuje posebno za Evropu, Severnu Ameriku, Južnu Ameriku, Aziju I Afriku. Ipak, ove godine potpuno se izdvojio Kibwe Towers koji sa filmom “Jonah”. Pored pobede u kategoriji kratki film (Evropa) osvojio je i jedinstvenu specijalnu nagradu žirija i nagradu publike. Radi se o savremenoj obradi biblijske teme sa umetničkim aspiracijama i puno vizuelnih efekata.

I ovde je Charity kategorija izazvala posebnu pažnju. Prvu nagradu (Europe) osvojio je Ed Morris za #DONTRETALIATE, koji obradjuje posebno aktuelnu temu mlade generacije – cyberbullying. Autori trvde da su samo za vreme produkcije spota zabeležena tri slučaja samoubistva u Velikoj Britaniji kao posledica cyber nasilja (verbalnih, odnosno tekstualnih ogovoranja, uvreda, objavljivanja privatnih video klipova…) na društvenim mrežama.

U kategoriji animacije prvu nagradu (Evropa) je osvojio ranije spomenuti, na festivalu višestruko nagradjeni “The Bear and The Hare”. Takodje i druga dva pomenuta primera nas vraćaju u festivalsku dvoranu. Naime oni su bili deo čuvenog Satchi & Satchi New Directors’ Showcase-a.

Prikazana su 23 rada medju kojima svakako treba izdvojiti seriju animiranih klipova koji su proslavili dvojicu nemačkih studenata.

Pogledajte i zvanični video koji govori o duhu i opštoj atmosferi festivala.

Zaključak je da su svi dobro proveli, ko god je imao sreće da te nedelje bude u Kanu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from VFX Serbia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading