Interaktivni video – Miloš Zlatanović, Diplomski rad, Elektronski fakultet u Nišu

Kombinovanjem tv, video, kompjuterskih i internet tehnologija dolazimo do interaktivnog videa. Interaktivni video predstavlja vrstu digitalnog videa koji podržava interakciju gledaoca, odnosno njegov uticaj na sadržaj koji gleda. Tog poduhvata prihvatio se apsolvent Elektronskog fakulteta u Nišu,  modul Multimedijalne tehnologije,  Miloš Zlatanović.

Miloš je inspiraciju za bavljenje interaktivnim videom dobio gledajući interaktivni spot koji je urađen za pesmu Bob Dylan-a „Like a rolling stone”;  zainteresovao se, malo istraživao i kada je otkrio da na internetu postoje mogućnosti da se interaktivni video kreira i u kućnoj radinosti, odlučio je da njegov završni rad bude upravo ova forma.  Videvši mogućnosti koje multimedijalni alat poput Interlude-ovog Treehouse-a pruža, odlučio se da odradi tri reprezentativna interaktivna video filma kako bi pokazao kakve sve strukture interaktivni video može imati i kolike su mu mogućnosti.

PKM
Pobedite Borka South Side
Deaktivirajte bombu

Kako je želeo da pokaže razne vrste interaktivnog videa, posle detaljnog tromesečnog planiranja, snimio je tri video projekta: „Papir, kamen, makaze“, „Bomba“ i „TV“. Projekat „Papir, kamen, makaze“ je vrsta interaktivne igre koja se ranije mogla sretati na You Tube-u poput trika kartama. „Bomba“ je inspirisana današnjim FPS igricama, npr. Counter Strike, dok je „TV“ projekat sličan Bob Dylan-ovom spotu. U interaktivnom videu, glavna stvar je da gledalac vrši neki svoj uticaj na video, odnosno pružaju mu se mogućnosti od kojih on može da izabere kojim putem želi da se video nastavi. Ovakva mogućnost budi želju u gledaocu da nastavi da gleda video i ne samo to, već se rađa i zelja da ga pogleda iznova.

IV_TV
Pogledajte Miloševe spotove na interaktivnom televizoru

Ovu tehnologiju koriste uglavnom velike američke firme i to najviše kao marketinški trik. Interaktivni video kao tehnika video izrade će se tek razvijati i pretpostavlja se da je to budućnost reklamiranja na Internetu.

Aktivnosti modula Multimedijalne tehnologije možete pratiti i na Facebook stranici.

Miloš Zlatanović kontakt

2 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from VFX Serbia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading