Animator fest u Jagodini

Pre tri godine je otvoren prvi Animator fest sa ciljem da promoviše stvaralaštvo iz oblasti animacije za decu. I ako se organizator plašio da godišnja produkcija nije dovoljna da bi se svake godine održavao festival, na svu sreću, prevarili su se – broj pristiglih radova se povećavao iz godine u godinu.

Autor: Tamara Petrovski
Autor: Tamara Petrovski

Ove godine je prikazano 36 filmova u takmičarskom delu. Teme filmova su se kretale od ekranizacije narodnih pripovetaka (Zakopano blago) preko društvenih kritika (Sponzoruša) pa sve do političkog napetog trilera sa crvima i pticama (Crvlja Politika). Drugim rečima, mogli smo se uveriti da dečija mašta nema granice. Što se tiče same produkcije, mogli su se videti stop motion animacije na plastelinu, animirani filmovi crtani pomoću drvenih bojica, tempera, flomastera, ali i filmovi koji su u potpunosti realizovani u digitalnoj tehnici. Ono što je posebno privuklo pažnju je brojnost i kvalitet filmova Škole animiranog filma iz Vranja, koju su predstavljale  Sara Mihajlović, Emilija Djordjević i Jana Stošić predvođeni mentorom Slavoljubom Simonovićem.

This slideshow requires JavaScript.

Pored projekcija filmova iz takmičarskog dela, publika je bila u prilici vidi izložbu ilustrovanih plakta studenata Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, filmove prikazanih na ovogodišnjoj Animanima i Konstantinovom Zlatniku, kao i prezenatciju o filmu Klackalica.

Pobednica za najbolju ilustraciju Animator festa 2015 je Tamara Petrovski, studentkinja četvrte godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Stevica Živkov (scenarista, crtač, animator i reditelj animiranih filmova), Vera Vlajić (cenarista, crtač, animator i reditelj animiranih filmova) i Milen Alempijević (umetnički direktor festivala animaranog filma Animanima u Čačku) su bili članovi žirija, ali su ujedno održali predavanje i radionicu na temu animiranih filmova za decu. Deca su bila u prilici da nauče male tajne velikih majstora animacije zahvaljujući kojima će poboljšati produkciju svojih stop motion filmova rađenih u plastelinu.

Poslednji sati fetivala su bili posvećeni filmu Klackalica koji je nastao na radionici animacije Izbanimaonica kao deo projekta nezavisne umetničke asocijacije Izba iz Novog Sada. Film je režirala docentkinja na Studijskom programu za animaciju i vizuelne efekte Akademije umetnosti u Novom Sadu, Mina Cvetinović, dok su ostali članove ekipe činili studenti novosadskog Univerziteta, kao i svi oni koji su želeli da steknu nova saznanja.

Film Klackalica je rađen u stop motion animaciji i u jednom planu kroz različita godišnja doba prati pet junaka čiji se putevi ukrštaju na dečijem igralištu. I ako je film za decu, film nosi jaku društvenu kritiku na temu povezanosti kriminala, korupcije i pravosuđa. Na Festivalu filma Jugoistočne evrope See A Paris, film Klackalica osvojio je nagradu za najbolji animirani film.

This slideshow requires JavaScript.

Aleksandra Kalaj (compositor), Minja Mihajlović (animator), Veljko Golocorbin (animator), Jelena Kuzmić (compositor), Nebojša Marić (producent) su održali prezentaciju na temu making of-a Klackalice. Publika je bila u prilici da vidi i kratki video o onome šta se sve dešavalo iz scene.

 

Pobednici ovogodišnjeg Animatora festa su:

Grand Prix

CVETKO I CVETICA
grupe autora
ŠAF Vranje


1. NAGRADA
ANIMIRANA UČIONICA
Škola animiranog filma Jagodina

2. NAGRADA
SVETLOST
Grupa autora
Dečiji kulturni centar Beograd

3. NAGRADA
NEKOLIKO DOBRIH RAZLOGA
Studio ANIMATIK
Dom kulture Čačak

DIPLOME

1. Diploma za originalni scenario
CRVLjA POLITIKA
Todor Rakić
DKC BEOGRAD

2. Diloma za animaciju
SNEŠKO I SNEŠKA
grupa autora
ŠAF Vranje

3. Diploma za uspešnu ilustarciju stihova
RADOZNALO VRAPČE
grupa autora, Jakov Popov
Studio DOM animacije
DKC Novi Sad

4. Diploma za negovanje nacionalne istorije i tradicije
STEFAN VISOKI
grupa autora
Dečija umetnička škole animacije DUŠA Beograd

5. Diploma za duhovit pogled na svet
ŽIVOTINjE BI HTELE
grupa autora
ŠAF Vranje

6. Diploma za dečijim jezikom ispričanu narodnu priču
DVA BRATA
grupa autora
Kreativna radionica SUNCE Valjevo

7. Diploma za stilsku doslednost u percepciji japanske animacije
SLUŠAJ VILA
Anđela Jokić
Smederevska Palanka

8. Diploma za najbolju produkciju
ŠAF Vranje

9. Diploma za kreativan rad sa decom
SCF 98 NIŠ

Na samom kraju želimo da pohvalimo gostoprimstvo i organizaciju festivala. Deca su pored aktivnost oko samog festivala imala priliku da u upoznaju turističke atrakcije Jagodine (zološki vrt, Muzej voštanih figura) i okoline (manastir Manasiju, Resavsku pećinu). S toga, bismo uputili poziv deci, roditeljima, vaspitačima, učiteljima i nastavnicima da svoje radove iz oblasti filma i animacije pošalju na Animator fest, a s druge strane pozivamo srpske firme i studije iz oblasti zabavne industrije da podrže ovaj festival jer su ovakvi festivali jednistvena prilika da se upoznaju najmlađe stvaraoce, one čije vreme rada u oblasti zabavne industrije tek dolazi .

Fotografije: Zlatko Milojičić (VFXSerbia)

1 comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: