Computer Graphics Meet Up

Kada smo 6. decembra objavili vest o odražavanju konferencije, ona je glasila: “Prva mini konferencija kompjuterske grafike pod nazivom ”Computer Graphics Meet Up” održaće se 12. decembra 2015. godine u prostorijama Crater VFX Training Centra, pod sloganom “Knowledge & Skills”.” U ovoj objavi je sve bilo tačno, osim jedne reči – “mini“.

panorama obradjeno

Tog dana je kroz Crater Trening Centar prošlo oko 100 učesnika konferencije, koje su činili studenti Tehničkog fakulteta iz Novog Sada, Arhitektnonskog fakulteta, Elektronskog fakulteta iz Niša, Politehnike, VI beogradske gimnazije i svi ostali koje oblast CGI interesuje na profesionalnom ili početnom nivou. A broj gostiju je bio iznenađenje i za same organizatore.

Konferencija je počela radionicom 3DS Max-a, gde je Milić Kovačević, predavač u Crater školi, pokazao učesnicima napredne tehnike rednera u V-Ray i compositinga u Photoshopu.

IMG_7120
3DS Max radionica

Drugu radionicu su održali Emil Esov, senior producer i Đorđe Manojlović, senior 3D artist iz Mad Head Games. Emil je održao prezentaciju o firmi, načinu rada, workflow-u i organizaciji. A zatim je Đorđe na konkretnom primeru 3D modela u ZBrushu pokazao kako se radi retopologija u Topogun-u, prebacivanje modela u 3DS Max ili Mayu i renderovanje u Marmoset Toolbag 2.

Crater174
Mad Head Games radionica

Ono što je posebno interesovalo sve učesnike su predavanja. U prepunoj bioskopskoj sali Crater Studia, prvo predavanje je održao tim arhitektonskog studia “Case 3D” iz Novog Sada. Na veoma zanimljiv i šaljiv način predstavili su tok produkcije,  projekte, način komunikacije sa klijentima, kao i svoje viđenje kretanja arhitektonske vizuelizacije u budućnosti upotrebom virtuelne realnosti.
Sve veća upotreba mobilnih uređaja zahteva razvoj marketinga i arhitekture u toj oblati. Ono što treba očekivati jeste razvoj aplikacija za mobilne uređaje u oblasti prezentacije nekretnina, međutim, još uvek postoji problem slabog prihvatnja novih načina prezentacija od strane klijenata. S toga,  treba mnogo više raditi na edukaciji klijenata za upotrebu novih tehnologija.
Virtuelna realnost će svakako podići kupovinu nektrenina na viši nivo, u smislu da će klijent interaktivno moći da uređuje prostor, a sa druge strane, kompanijama će omogućiti bolju komunikaciju sa klijentima.

IMG_7158
Case3D

Drugo predavanje je bilo posvećeno set extension-u (produženju scene) kroz dve osnovne tehnike: minijature i matte painting. Petar Jovović, VFX supervisor Crater Studia i Bogdan Amidžić, senior compositing artist, na početku su upoznali učesnike predavanja sa istorijom set extension-a od 1934. godine pa sve do dan danas. Ono što je posebno bilo interesantno jesu primeri na kojima je radio Crater Studio: Sunčanica, Muhamed, Oslobodioci Beograda, Eureka. Kroz te primere publika je bila upoznata sa problemima koji nastaju u set extesion-u i na koji način se rešavaju.

Crater

Kao nastavak prvog predavanja je bilo treće predavanje pod nazivom “Virtualna realnost – Uvod i osnove”, koje su održali Branko Sujić, docent na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na katedri kamere i Nikola Vučenović, student četvrte godine Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu na katedri kamere. Pored istorije VR-a, publika je mogla da se upozna i sa primenom VR-u u različitim oblastima. Pored zabavne industrije, velika primena VR-a se očekuje u medicini. Tako na primer, bio je prikazan kratki film u kome dva ispitanika različitog pola stoje jedno naspram drugog sa VR kacigama na glavi. Jednom ispitaniku se emituje ono što vidi drugi. I zatim se kroz određene zadatke koje trebe da izvrše posmatraju se njihove rekacije na efekat zamene ličnost. Nikola Vučenović je na konretnom primeru pokazao kako se vrši spajanje snimaka u Nuke, kao i uklanjanje  neželjnih objekata.  U okviru predavanja, publika je bila u prilici da doživi virtuelnu realnost preko Oculus Rift-a i Gear VR-a.

Branko Sujić
Branko Sujić

Na kraju, treba se zahvaliti Crater studiu na gostoprimstvu i organizaciji ove konfernecije. I ako je prvo bila zamišljena kao “mini” konferencija, po posećenosti ona ti nije bila. Ova konferencija je dokazala da je srpska CGI industrija dovoljno zrela i velika za organizaciju mnogo većeg događaj koji ne bi opkupio firme i profesionalce samo iz Srbije, već iz celog regiona. Nadamo se da ćemo se videti i izveštavati do sledeće konferencije.

This slideshow requires JavaScript.

Fotografije: Crater Studio i VFX Serbia

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from VFX Serbia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading