Intervju: Media 4

Za početak, predstavite studio našim čitaocima.

Media 4 studio je osnovan 2004. godine, kada smo se pretežno bavili izradom kompjuterske grafike i grafičkim dizajnom, pri čemu smo sarađivali sa renomiranim kompanijama, kao što su British American Tobacco i ABB Switzerland. Ulazak u svet video igara vezan je za 2006. godinu, i  saradnju sa Microsoft-ovim Aces Game Studiom, Microsoft Virtual Earth i Flaying Labs-om, kada smo imali prilike da radimo na njihovim AAA naslovima, kao što su Flight Simulator X ili Pirates Of the Burning Seas. Kroz saradnju sa vrhunskim izdavačima video igara, stekli smo neprocenjivo iskustvo koje nam je otvorilo neka nova vrata.

Danas Media 4 broji 7 članova. Nedavno smo objavili svoju prvu igru, My Party Quiz, koju smo razvili u saradnji sa RealGames studiom. Trenutno radimo na par novih naslova koji će biti objavljeni u toku godine, a kako bismo ovaj cilj ostvarili, potrebno je da tim proširimo za još jednog člana koji će se baviti dizajniranjem celokupne grafike video igara. Naime, trenutno smo u potrazi za koncept artistom, te ovim putem pozivamo čitaoce VFX-a da nas kontaktiraju ukoliko bi želeli da postanu deo našeg tima.

media4_2 media4_1 media4_3 media4_4

 Šta biste istakli kao najveće izazove sa kojima ste se susretali u početku?

Jedan od najvećih izazova je adaptiranje na tehničku specifikaciju projekta i izgradnja adekvatne finansijske konstrukcije na obostrano zadovljstvo. Ali pre početka rada na bilo kom projektu, osnova svega je biti okružen pravim ljudima i imati dobar tim. Svaki lanac je jak koliko njegova najslabija karika.

media4_6  media4_5

Recite nam nesto vise o outsourcing-u, koje su prednosti i mane?

Najveća prednost outsourcing-a je stabilnost. Unapred vam je poznato trajanje projekta, definisana je finansijska osnova. Klijent je taj koji razmišlja o prodaji i uspehu samog projekta. Najveća mana rada na outsorcing projektima jeste to što u većini slučajeva klijent nije upoznat sa radnom etikom, i to što nekim svojim zahtevima može da dovede u pitanje i opstanak samog projekta. Potrebno je jako puno strpljenja i otvorene komunikacije kako bi se projekat ovakvog tipa održao.

Učeštvovali ste u kreiranju filma Beta Test? 

Beta Test je “gejmerski” film, čija je centralna radnja vezana za video igru u kojoj se određena dešavanja odražavaju na realni svet. Naša uloga je bila upravo dizajniranje velikog dela 3D grafike koja se pojavljuje u video igri. Za potrebe projekta uradili smo više od 50 modela, na osnovu referenci koje smo dobili od klijenta Mirror Images LTD.

Specijalan zahtev režisera bio je da grafika bude u 3D retro stilu.

Film je završen krajem prošle godine, oficialni trejler se već može pogledati na You Tube-u, a film će biti objavljen u toku ove godine, čemu se posebno radujemo.

Završili ste video igru My party quiz.

Decembra prošle godine objavili smo video igru My Party Quiz, koju smo razvili u Unreal Engine 4, za Android i iOS platforme. Igra je u formi kviza i sastoji se iz 4 igre: matematičke, igre reči, igre memorije i melodijske igre.

IMG_1098  IMG_1090

Igra je trenutno dostupna u single player varijanti, ali već radimo na razvoju multi player-a, koji će uneti interaktivnost i mogućnost takmičenja. Igra je namenjena svima, ima elemente edukacionih i puzzle igrica i može se besplatno skinuti na App Store-u i Google Play-u.

My Party Quiz će uskoro biti dostupan i u odvojenim varijantama, pa će korisnici moći da skinu samo igru koja im se najviše dopada.

Kakva je uloga obrazovnih institucija?

Obrazovne institucije bi trebalo da postave okvir i osnovu za dalji razvoj studenata, budućih profesionalaca u oblasti game development-a. Ono što preporučujemo mladim ljudima jeste konstantno usavršavanje i učenje, s obzirom da su informacione tehnologije oblast koja se najbrže menja. Veoma bitna stvar na kojoj takođe treba raditi već u toku studiranja jeste radna etika.

Pogotovo za tržiste Srbije, uloga obrazovnih institucija pre svega treba da se odnosi na radnu etiku, kako bi se kod studenata stvorio osećaj za profesionalni odnos prema projektu i poslu uopšte, što se sve odražava kasnije i na radno mesto. Tehničke aspekte je danas moguće savladati i samostalno, s obzirom da su izvori informacija i znanja široko dostupni na internetu.

Mislite li da obrazovne institucije treba više da insistiraju na poštovanju zadatih rokova i time stvore odgovornost kod studenata? 

Obrazovne institucije bi trebalo da podignu svest kod studenata o profesionalnom odnosu prema radu. U ovoj industriji se velika važnja pridaje odnosu sa klijentima i poštovanju rokova, kao i timskom radu, tako da su ovo ključne tačke na kojima treba raditi, pored pružanja osnovnog tehničkog znanja.

Uspostavili ste saradnju sa Elektronskim fakultetom iz Niša i ustanovili nagradu za najbolji master rad iz Multimedijalnih tehnologija, sta vas je navelo na takav potez?

Naša zemlja ima jako puno talentovanih pojedinaca, koji često nisu na pravi način stimulisani da se usavršavaju i time izbore za sebe na tržištu rada. Obrazovne institucije u većini slučajeva ne pružaju takvu vrstu podrške. Ideju za ovako nešto dobili smo nakon razgovora sa profesorima sa modula Multimedijalne tehnologije na Elektronskom fakultetu u Nišu, kada smo imali priliku i da vidimo neke od izvanrednih studentskih radova, među kojima je i master rad virtuelnog Elektronskog fakulteta koji smo odlučili da nagradimo. Ideja je da na ovaj način stimulišemo studente na dalji rad i zalaganje, te smo odlučili da to omogućimo svake godine studentu sa departmana za Multimedijalne tehnologije, čiji se rad bude najviše isticao.

Nagrada
Dekan Elektronskog fakulteta prof. dr Dragan Janković i osnivač Media 4 Marko Spasojević uručuju nagradu.
plaketa i laptop
Nagrađeni je dobio laptop i plaketu.

Prednosti i mane kada je u pitanju razvoj video igara u Srbiji?

O prednostima puno i ne razmišljamo, pre svega jer volimo ovaj posao, a naši osnivači su jedni od možda i najstarijih gejmera u Nišu.

Kriterijumi po kojima smo birali tim jesu pre svega strast prema gejming industriji, radna etika i tehnička potkovanost tako da mi možda nismo najbolji sagovornici za definisanje prednosti i mana razvoja video igara u Srbiji.:)

Savet za mlade timove, kako pokrenuti svoj biznis?

Pre svega, cenite svoje vreme i svoj trud. Radite svaki projekat, bez obzira na veličinu, tako da vam klijent dođe opet. Naoružajte se strpljenjem, radnom etikom i okružite se pravim ljudima.

VFX Serbia Vam se zahvaljuje na intervjuu.

Media 4 možete kontaktirati preko njihovog web sajta i  Fejsbuk stranice.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from VFX Serbia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading