Četrnaesti Unity Meetup: Njeno Veličanstvo Grafička Karta

Unity Serbia Meetup Grupa postoji već više od godinu dana i svakog meseca organizuju događaje na kojima se priča o Unity endžinu, kao i raznim drugim tehnologijama u razvoju igara. Deo događaja je uvek i neobavezno druženje pre i posle samog formalnog dela, gde svako može da pokaže na kakvoj igri radi trenutno, ili da pogleda šta razvijaju ostali i na koji način to rade.
Za četrnaesti događaj koji organizuju, na red je došla priča o moćima grafičke karte. Predavač će biti Goran Lalić, koji će podeliti sve što je naučio u prethodnih desetak godina koliko se bavi razvojem igara. Evo šta je imao da kaže o svom predavanju:

Bez obzira da li ste artist, programer ili dizajner, sigurno vam je nekad palo na pamet pitanje – kako se kog vraga iscrtava ekran u igri? Kako AAA studiji uspevaju da izvuku tako prelepe scene, a ja kad uguram kocku u Unity ona izgleda nekako obično i prazno? Šta je rasterizacija, a šta je real-time rendering? I konačno, kakva vrsta crne magije su ti šejderi o kojima toliko čujem, a nigde ne mogu da nađem resurse na netu o njima? 
Na sledećem Susretu možda malo osvetlimo (i osenčimo, i primenimo motion blur na) tu problematiku. 
Goran Lalić će kroz nešto malo teorije i mnogo praktične demonstracije uživo objasniti osnovne principe kojima današnji endžini uspevaju da pretvore gomilu bitova i bajtova u dinamične video igre sa pirotehničkim efektima. Pričaćemo malo o tome šta radi Njeno Veličanstvo Grafička Karta, kako se objekti iscrtavaju na ekran, i kako sa vrlo malo truda i nimalo napisanog koda možete da ukrotite te procese da vaša igra izgleda mnogo uverljivije. Iako će praktična demonstracija biti u Unityju, šejderi su svuda slično rešeni tako da je predavanje opšteg tipa. Poznavanje matematike i programiranja nije neophodno.
Ulazak je, kao i svaki put, besplatan, samo je potrebno da se ranije prijavite preko ovog linka: http://www.meetup.com/Unity-Serbia-Meetup-Group/events/230986574/
Događaj će se održati u petak 20.05.2016. u ICT Hub-u, sa početkom u 19h. Nakon meetup-a, druženje se nastavlja na Silicon Drinkabout-u, a o samom Drinkabout-u možete više videte ovde: https://www.facebook.com/SiliconDrinkaboutBelgrade
 600_440089550 600_434911590
 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from VFX Serbia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading