Milovan Mladenović: „Naš san je da našu kompaniju pozicioniramo na mapi svetske industrije vizuelnih efekata“

Milovan Mladenovic

Pomalo nenadano, do filmofilskih ušiju, stigla je informacija da je beogradski Crater Studio bio zadužen za deo postprodukcionog posla u slučaju američkog filmskog hita Opasnost iz dubine, koji je pohodio i ovdašnje bioskope. Upravo iz tog razloga smo se sa molbom za razgovor obratili Milovanu Mladenoviću, izvršnom producentu ove sve uposlenije kuće.

Kako je došlo do vašeg angažmana za holivudski hit Opasnost iz dubine (The Shallows), u kojoj meri su vaša zaduženja bila zahtevna, imajući u vidu tip i suštinu tog filma?

U toku postprodukcije filma producenti su našeg klijenta i partnera iz Los Anđelesa, inače, dobitnika nagrade Oskar, pozvali da bude glavni supervizor vizuelnih efekata. S obzirom na to da je Crater Studio već sarađivao sa njim i njegovim studijom, od njega smo dobili poziv da učestvujemo na rešavanju zahtevnih zadataka na filmu. Naša uloga na filmu je uključivala rad sa 3D ajkulom i izradu kompjuterski generisanih talasa i pljuskova, kao i zamenu pozadina. Ajkulu smo „rigovali“ (tehnički pripremili za animaciju), zatim smo je animirali i osvetljavali i kroz proces kompozitinga finalno uklopili u snimljenu sliku. U mnogim kadrovima je bilo potrebno dodati 3D talase i pljuskove, što je podrazumevalo podešavanje kompjuterskih simulacija i stvaranje fotorealnih fluida. Scene na vodi su snimane u istom bazenu sa plavim platnom u kome su snimane i scene za kultni filmTitanik. Crater Studio je radio na zameni plave pozadine snimkom plaže ostrva.

nastavak intervjua pročitajte na stranici Filmskog Centra Srbije.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from VFX Serbia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading