Festival novog britanskog filma

Treću godinu za redom Festival novog britanskog filma u organizaciji Britanskog Saveta i Srpska filmska asocijacija pozivaju domaće profesionalce na program prezentacija i panela Industry Sidebar sa gostima iz Velike Britanije. Pod novim brednom PlayUK Festival okuplja aktuelne i zanimljive projekte nezavisne produkcije i goste koji će govoriti o temama razvoja scenarija, ko-produkcije, marketinga i distibucije filmova. Posebno zanimljivu celinu čine prezentacije projekata koji istražuju tehnološku pripmenu u kreiranju novih sadržaja i nove publike, kao prozor u buducnost filmskog pripovedanja. Osim panela i prezentacija posetioci festivala će imati priliku da u neformalnim susretima razmene ideje, iskustva i mogućnosti za saradnju između Britanije i Srbije.

Celokupan program odvija se na engleskom jeziku. Učešće je besplatno za sve profesionalce, studente i zainteresovane uz prethodnu prijavu na REGISTRACIJA ZA INDUSTRY SIDEBAR 

Za sve dodatne informacije mozete se obratiti SFA na info@filminserbia.com 

PROGRAM

PETAK 17. FEBRUAR

INDUSTRY SIDEBAR – Bioskopska sala DKCB

11 .00 – 13.00 LOST AND FOUND: SCRIPT DEVELOPMENT WORKSHOP  – Paul Fraser

Pol Frejzer je scenarista, reditelj i skript doktor. Napisao je scenarije za filmove “Soba za Romea Brasa”, 24/7, Hearlands, Somers Town i stalni je saradnik Script Factory i Arvon fondacije, redovno čita, savetuje i mentoriše scenariste u razvoju projekta. Predavanje je namenjeno razvoju projekata od koncepta do realizacije u čemu će Pol ponuditi konkretne alate i tehnike za preispitivanje i unapređivanje scenarija. S jedne strane cilj predavanja je da rasvetliti proces pronalaženja priče dok će sa druge omogućiti uvid u mehanizme i funkcionisanje industrije. Prezentacija je praćena prilikom za pitanja i odgovore.

14.00 – 15.20 WHY DO WE MAKE MOVIES? DO FILMS MATTER? Lecture by Mike Downey

U razgovoru sa publikom Majk Dauni, producent i član Evropske filmske akademije će podeliti svoja razmišljanja o stanju filmske industrije danas i preispitati način sagledavanja filma kao zabave ili kako istinske umetnosti. Umetnički direktor, član žirija i učesnik festivala u Sarajevu, Zagrebu, Motovunu, Puli i drugih festivala u regionu Daunijeva producentska karijera obuhvata preko 50 igranih filmova među kojima i Paradu Srđana Dragojevića.

SUBOTA 18.02. – Galerija Artget (I sprat DKCB)

11.00 – 13.00 PRODUCING IN UK panel – Caroline Cooper Charles (Universal Spirits), Sophie Venner (Venner Films)

Karolin Kuper Čarls sarađuje sa scenaristima u usponu i mladim rediteljima kroz svoju produkcijsku kuću Universal Spirit. Između mnogih projekata poznata je po radnu na filmu Incident . Karolin je takođe do nedavno bila i direktorka Creative England Fonda za preduzeća u filmskom sektoru koji je investirao 2 miliona funti u podršku i razvoj filmskih produkcija van Londona. Sophie Venner je nagradjivana producentkinja filma Soba 8 koja će podeliti svoje iskustvo rada na produkcijama i koprodukcijama sirom Evrope.

14.00-15.30 MARKETING AND DISTRIBUTION OF LOW BUDGET/INDEPENDENT FILMS – Mia Bays (Missing in Action)

Mia Bejs i njena firma Missing in Action su kao konsultanti za marketing i distribuciji radili sa preko 50 igranih projekata, lansirali karijere i producirali filmove i dokumentarce u proteklih dvadeset godina. Njene radionice i predavanja imaju odličan odziv među profesionalcima zahvaljujući tehnikama i strategijama koje Mia nesebično deli. Kao direktorka platforme Birds Eye View za promovisanje ženske perspektive u filmskoj industriji njene radionice čini dodatno zanimljivim i sadržajnim.

15.30 – 17.00 WHAT ARE THE SALES AGENTS SAYING?  Yana Georgieva (Bankside Films)

Jana Georgijeva je menadžer međunarodnog plasmana filmova za Bankside films – jedne od vodećih svetskih kompanija za prodaju i finansiranje nezavisnih produkcija. Georgijeva će domaćim kolegama predstaviti aktuelne filmove iz kataloga Bankside Films i tajne zašto agenti odlučuju da uvrste odredjene filome. Prisutni će imati priliku da čuju i strategije koje su korišćene u prodaji filma „Belle“ i „War on Everyone“.

NEDELJA 19.02. – Galerija Artget (I sprat DKCB)

11.00 – 12.30 – VR: OPPORTUNITIES AND CHALLENGES presentation by Catherine Allen

Katrin je nezavisna producentkinja digitalnih medija. Njen rad je posvećen kreiranju snažnih, imersivnih iskustava za publiku u kojima pokušava da pruži priliku da nauče nešto novo ili dobiju drugi ugao gledanja života. Bilo da se radi o aplikacijama, virtuelnoj stvarnosti, videu, binarnim audiozapisima, živim događajima ili mešavini svih pomenutih medijuma. Ketrin je radila za Simens, RSC, Dizni, Naučni Muzej i BBC za koji je producirala prvi dokumentarni film u virtuelnoj stvarnosti  i prvi VR talk-show koji je na programu u VR Areni – No Small Talk.

13.30 – 14.45 ABANDON NORMAL DEVICES  presentation by Gabrielle Jenks

AND je skup naučnika, akademskih profesora, filmskih stvaralaca i anarhista koji aktivno probijaju granice umetničkog stvaralaštva i doživljaja publike. Svake druge godine na novij lokaciji Abandon Normal Devices predstavlja putujući digitalni festival koji poziva publiku da zaboravi na obične uređaje i otkrije nove taktike u filmu, umetnosti i digitalnoj kulturu. AND je prerastao u globalni projekat serije filmskih projekcija, izožbi, performasa, onlajn projekata, intervencija u javnom prostoru.

15.00 – 16.15 HAPPY FINISH : from VFX to VR presentation by James Mossahebi

Londonski studio Happy Finish prošao je put od studija za vizuelne efekte do globalnog tima kreativaca koji realizuje audiovizuelne sadržaje koristeći tehnike videa u 360 stepeni, uvećane stvarnosti (augmented reality) pa čak i veštačke inteligencije. Portfolio bredova i raznovrsnost projekata na kojima su radili govori o talentu, istraživačkom duhu i istinskoj inovaciji ovog studija. James Mossahebi ce predstaviti neke od najzanimljivijih radova. Džejms je VR reditelj I direktor fotografije u Happy Finishu gde je saradjivao za mnoge brendove

Da bi registrovali vaše prisustvo na Industry Sidebar, u delu ispod selektujte panele i prezentacije na kojima biste prisustvovali.

Registracija: http://www.filminserbia.com/play-uk-industry-sidebar-events/?lang=sr

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from VFX Serbia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading