Tehnotajz: Edit i ja – izložba i tribina

Na Festivalu fantastike: Povratak u bioskop 6, koji se održava od 17. do 23. maja u Muzeju kinoteke, biće obeležena desetogodišnjica premijere prvog domaćeg dugometražnog animiranog filma „Tehnotajz: Edit i ja“ Alekse Gajića.

Tokom trajanja festivala publika će moći da pogleda izložbu ilustracija iz filma, a 23. maja od 19 časova biće održana  tribina sa autorom i zatim projekcija filma.

 

Deset godina od premijere ispostavlja se da je dugometražni animirani film „Tehnotajz: Edit i ja“ i dalje usamljeni događaj u domaćoj kinematografiji.

Iako je nastao u veoma skromnim uslovima, ovaj film je uspeo da ostvari zavidan rezultat: prikazan je na više od trideset festivala i osvojio brojne nagrade. Posle bioskopske distribucije doživeo je mnoga emitovanja na domaćim televizijama, kao i prodaju prava za televizijska prikazivanja u desetak zemalja.

Technotise-E28093-Edit-i-ja-2-1

Na žalost, do sada nije snimljena igrana verzija, iako je kompanija Legendary Pictures nekoliko godina radila na planiranju projekta.

Kao i mnogi drugi filmovi ovog žanra, „Tehnotajz: Edit i ja“ urađen je po motivima stripa. To je bio diplomski rad Alekse Gajića na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Technotise-E28093-Edit-i-ja-3

Film su ispratila i tri video spota za muziku iz filma, making off video, kao i razni reklamni materijali, pa je izrađena i figurica glavne junakinje.

Aleksa Gajić, kompletni autor ovog filma, žali što nije došlo do realizacije nastavka. Uprkos mnogim pokušajima, skupljanje novčanih sredstava pokazalo se kao nepremostiva prepreka, ali i dalje postoji nada u oživljavanje tog projekta. Do tada, mala ali izabrana publika moći će da se zadovolji strip verzijom filma „Tehnotajz: Edit i ja“, kao i knjigom koji opisuje proces izrade filma.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from VFX Serbia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading