Intervju – Damir Đurović – Reboot Develop 2014

 • Damir Durović
  Damir Đurović

  Možete li nam reći nesto više o sebi i Reboot magazinu?

Ja sam Damir Đurović, direktor tvrtke Digitalna Avantura koja izdaje magazin Reboot te organizira veliki regionalni gaming sajam Reboot InfoGamer te game developer konferenciju Reboot Develop. Inače posjedujem već 16 godina iskustva rada u najrazličitijim gaming medijima u regiji te znatno iskustvo s područja marketinga i marketinške strategije te upravljanja društvenim mrežama.

 • Kako ste došli na ideju da organizujete konferenciju?

Takva ideja pojavljivala se svako malo s naše strane tijekom različitih razdoblja rada u različitim medijskim kućama. Želja je oduvijek bila iskoristiti sva poznanstva i veze u svjetskoj gaming industriji stjecana tijekom tih 16 godina te ih spojiti na jednom značajnom i velikom događanju u regiji. Sazrijevanje i iznimno jačanje gaming industrije i game developmenta na ovim prostorima tijekom posljednjih nekoliko godina samo po sebi je značilo veliku podršku u realizaciji čitave ideje.

 • Da li ste dobili neku podršku od grada i države?

Za ovu premijernu godinu, koja će se pokazati kao ključna s obzirom da već iduće godine nastavljamo sa konferencijom također u terminu krajem travnja, nismo dobili apsolutno nikakvu podršku niti od gradskih niti od državnih institucija. Ono što je praksa na lokacijama održavanja sličnih pa i znatno manjih konferencija ovakve vrste u Europi nažalost kod nas je izostalo.

 • Koliko traje konferencija?

Konferencija će trajati dva puna dana, uz više od 20 predavanja te više od 30 predavača. Već u prvoj godini uspjeli smo se pozicionirati kao najveća game development konferencija u čitavoj jugo-istočnoj Europi.

 • Navedite neke od govornika?

Značajnih govornika uistinu je mnogo, no dat ću ovaj put prednost našim internacionalnim gostima pa ću navesti Guillaumea de Fondaumiera iz Quantic Dreama, Stevea Incea kao legende Revolutiona a danas freelancera, Alexandera Yakutsevicha iz velikoga Wargaminga te Renauda Charpentiera iz Creative Assemblyja, Sege. Posebno smo ponosni što ćemo među govornicima imati i svjetski istaknuta imena iz regionalnih studija na čelu sa Nordeusom, Cateia Gamesom, Eipixom, 3Lateralom, Croteamom, Mad Head Gamesom, Little Green Menom, Gamepiresom i još desetak drugih fantastičnih studija.

 • Koje su glavne teme?

Kao jedna od ključnih tema nametnuo se indie game develoment, budućnost tehnologija nove generacije kao i napredni oblici game dizajna.

 • Po Vama, kakva je budućnost VR gejminga, tehnologija je jos uvek u razvoju.

Budućnost VRa kao tehnologije iznimno je blistava i donjet će zaista snažne tektonske promjene u gaming industriju što po mojem mišljenju može donesti samo puno dobrih stvari i konačno velike evolucijske pomake unutar gaming svijeta. Sama činjenica da smo prije par dana svjedočili Facebookovom preuzimanju Oculus VRa za vrtoglavih 2 milijarde dolara govori puno o razvojnom smjeru i budućnosti. To će svakako postati tehnologija za mase koja će osim nevjerojatnih pomaka u interaktivnosti i uvjerljivosti vitualnih svijetova sa sobom donjeti sigurno i čitav niz socijoloških pitanja i problema.

 • Da li ste zadovoljni  kvalitetom i brojem prijavljenih kompanija?

Iznimno smo zadovoljni brojem prijavljenih kompanija. Gotovo svi aktivniji game development studiji u regiji, njih više od tridesetak, sudjelovat će bilo u ulozi predavača ili kao posjetitelji. A među internacionalnim gostima će naći i predstavnici nekoliko svjetskih game development udruženja te imamo najave i nekoliko zainteresiranih izdavača.

 • Koja je Vaša omiljena igra i koliko dugo se bavite gejmingom?

Gamingom kao hobijem bavim se zaista od najranijih dana, možda od neke pete godine života dok se s njime profesionalno bavim više od 16 godina.  Omiljena igra? Vjerojatno bih na prvu rekao, uhhh to je teško… ali kad razmislim zapravo je dosta jednostavno. To bi bio Planescape: Torment nevjerojatno slojevit RPG sa fantastičnim likovima, odličnom slojevitom pričom i intrigantnim settingom.

 • Stanje game developmenta u Jugoistočnoj Evropi, kakav je potencijal za razvoj?

Stanje game developmenta u ovom dijelu Europe zapravo je prilično dobro, neke države poput Srbije u tome znatno prednjače, dok primjerice u Hrvatskoj dolazi do nagle ekspanzije i stvaranja novih game development studija. Potencijal za razvoj je ogroman što i dokazuje brzina rasta nekih od najvećih studija u regiji koji broje više od stotinu članova po timu.

 • Poruka našim čitaocima

Svakako bih osobno još jednom želio pozvati sve čitatelje VFXSerbia da se u što većem broju odazovu i sudjeluju na Reboot Develop 2014 konferenciji te ju time učine još značajnijom, većom a samim time i čitavu ovu regiju još istaknutijom i važnijom za svjetsku gaming industriju.

Više informacija možete pronaći na sajtu konferencije:

http://www.rebootdevelop.hr/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: