Zdravko Barišić – Među pobednicima Autodesk 3ds Max Design Hero Competition

U kategoriji product design, Zdravko se našao među pobednicima takmičenja Autodesk 3ds Max Design Heroes za vizuelizaciju “Skeleton guitar”. Jedna od nagrada je profesionalna grafička karta NVIDIA Quadro K5000.

skeletonguitar_small

Više informacija o Design Hero takmičenjuDruge Zdravkove radove pronađite na njegovom blogu

Ovom prilikom nam je Zdravko odgovorio na par pitanja.

Napišite nam nešto o sebi i kako ste se počeli baviti arhitektonskim vizuelizacijama?

Dok sam studirao na Arhitektonskom fakultetu primetio sam da je 3D dosta uticao na radove tj. projekte kod većine kolega i na neki način su projekti bili podređeni 3D vizualizacijama. Tehnike koje su primenjivane u vizualizaciji su uticale na studente da svedu forme u samom procesu projektovanja. To je uticalo na mene i na jedno duže vreme sam dobio želju da se udaljim od računara i posvetio sam se vise ručnom crtanju. Arhitektonskim vizuelizacijama sam počeo da se bavim sasvim slučajno i kasnije od ostalih kolega.

Pomalo je i paradoks da smo u to vreme rapidografima na hameru brže završavali svoje grafičke radove od onih koji su se više oslanjali na 3D vizualizaciju. Crtao sam od ranog detinjstva i takav način rada mi nije teško padao, štaviše taj period mi je ostao u lepom sećanju. Zaposlenje u Energoprojektu AD mi je “leglo” u pravom trenutku pa sam imao i priliku da radim na tada vrhunskoj računarskoj opremi. Imao sam prilike da naučim mnogo toga i da sa dosta truda relativno brzo nadoknadim propušteno vreme. Tako sam polako ušao u svet računarske 3D grafike koji me i danas opčinjava.

Recite nam više o CGArchitect takmičenju?

Mislim da svima zaigra srce kada vide ime svoje zemlje na tako prestižnom takmičenju.
Moj uspeh je na neki način i uspeh svih koji su u ovoj industriji. CGArhitect.com je bio medijski sponzor Autodeskovog takmičenja “AUTODESK DESIGN HERO”, zajedno sa nVidiom i kompanijom BOXX, poznatim imenima u VFX industriji. Postoji više kategorija ovog takmičenja, a od 650 radova koji su prošli kvalifikacije moj rad je pobedio u kategoriji PRODUCT DESIGN.

Pobedili ste u kategoriji Product Design. Opišite vaš rad?

Taj rad je, na neki način, proistekao iz mog detinjstva, Marvel stripova i heavy metal muzike. U pitanju je jedna “heavy metal” gitara u obliku ljudskog skeleta.Falilo je samo još Alice Cooper da zasvira na njoj.

Koji je vaš izbor alata za rad?

3DS MAX, Vray i Photoshop. Gledam da koliko je god moguće izbegnem postwork u 2D-u, a razlog tome je i nedostatak vremena. Uglavnom radim 3D za svoje arhitektonske projekte, i u tom celom procesu projektovanja najmanje vremena ostane za postwork. Lično mi se najviše dopada da u 3D-u izvučem maksimum, pa mi je tako i jedan od omiljenih rendera Maxwell koji daje fenomenalne rezultate i u kome scena izgleda isto iz bilo kog ugla da se renderuje. Vrlo mi je žao što je ugašen jedan od najboljih alata , Lightscape, koji je u to vreme imao neprevaziđen radiosity engine koji je davao sjajne rezultate i bio je odličan za arhitektonske vizualizacije.

Kako pronalazite vremena za nezavisne projekte kao što je Skeleton Guitar?

Jako teško i na zalost skoro nikako.

Koji su vam glavni uzori u arhitektonskim vizuelizacijama i product dizajnu?

Iskreno, i nemam neke posebne uzore, sajtovi i 3D zajednice, poput CGTalk.com ili
Evermotion.com su doslovno preplavljeni izvrsnim 3D radovima, od kojih se ne zna koji je bolji. Nekad su me recimo Zullibanovi radovi ostavljali bez daha, a sada je takav pristup skoro
pa standard. Poznavanja klasičnih tehnika, od ručnog crtanja do klasične fotografije,
može mnogo da pomogne u ovom poslu. Od manje poznatih sajtova, dosta često posećujem

http://www.ronenbekerman.com/

Takodje, autori iz zemalja bivšeg istočnog bloka su jako dobri, pogotovo Poljaci. Mislim da su iskombinovali severnjačku preciznost, sa slovenskom toplinom. Zanimljivo je i da, dve kompanije koje su dale najveći zamajac arhitektonskoj vizuelizaciji posle 2004 potiču iz istočnog bloka. Evermotion.com iz Poljske i Vray tj ChaosGroup iz Bugarske.

Opišite vaš workflow od ideje do finalizacije projekta?

Uglavnom se trudim da u glavi sve razrešim i da posle samo prenesem na papir tj.
ekran. Naravno, vrlo često koristim scenu od ranije koja ima setup za rasvetu koja odgovara trenutnom projektu. Kada je modelovanje u pitanju uglavnom koristim poligonalno modelovanje, često sa dosta primitiva, itd… projekti sa NURBS površinama su u arhitektonskoj vizuelizaciji jako retki i skoro da ih nema. Osim, ako ne radite sa Zahom Hadid ili Normanom Fosterom, naravno… Obavezno je i korišćenje IES svetala, bez kojih je nemoguće zamisliti kvalitetnu rasvetu u enterijeru. Izlazni render je uvek A3 u 300dpi.

Gde vas možemo pronaći i šta biste još pomenuli za kraj?

Najbolji kontakt je preko maila trideval@yahoo.com , jer sam uglavnom na relaciji Beograd – Kragujevac – Moskva. Mladjim kolegama bi poručio da ulažu u sebe i da cuvaju zdravlje. Živimo u vrlo turbulentnim vremenima, i duševni mir je nešto što nema cenu,
bez obzira na lične, porodične ili poslovne izazove koje život stavlja pred nas.

Više informacija o Design Hero takmičenjuDruge Zdravkove radove pronađite na njegovom blogu

%d bloggers like this: