Beogradski Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

Večeras su pred prepunom salom Doma omladine dodeljene nagrade ovogodišnjeg Festivala. Grand prix Festivala i novčani iznos od 3.000,00 evra u dinarskoj protivvrednosti, za najbolji film u oba takmičarska programa ove godine osvojio je film:

 TAJNE / SECRETS u režiji Margerite Spampinato iz Italije

tajne

Nagradu je primila Sira Miori, direktorka Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Eksplikacija : Suptilnost, tihi pristup i distanciranost koje je autorka primenila u ovoj razarajućoj temi, ostavlja publiku da drhti od straha. Rediteljka uspeva da kreira pravo zastrašujuće čudoviste – vidljivo samo njegovim žrtvama – u sasvim poznatom i naizgled sigurnom okruženju. Film o kome je žiri dugo razmišljao nakon što se završila odjavna špica.

Reditelj Lordan Zafranović, član ovogodišnjeg žirija, podsetio je prisutne da je na našem Festivalu nastupio prvi put još davne 1966. godine i skrenuo pažnju na nove tendencije u filmu i veru u budućnost kratke forme. “Na žalost sve ima kraj pa i ovaj 60. Festival” izjavio je Lordan i tim rečima zvanično proglasio ovogodišnji Festival zatvorenim.

Ovde možete pogledati spisak ostalih dobitnika nagrada na festivalu: http://www.kratkimetar.rs/vesti/146/zavrsen-jubilarni-60-kratki-metar

Info o festivalu:

Jedan od najvažnijih festivala u regionu kada je u pitanju dokumentarni i kratki film, i svakako jedan od najdugovečnijih evropskih festivala, Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma ove godine obeležava 60 godina svog postojanja.

Kratki_Metar_Plakat

Osnovan 1953. godine u Puli kao Festival jugoslovenskog filma, popularni ’’Kratki metar’’ će se ove godine održati od 2. do 6. aprila u Domu Omladine, Dvorani Kulturnog centra i bioskopu Fontana. Za nagrade festivala takmičiće se 48 inostrana i 35 domaćih filmova u četiri kategorije: dokumentarni, kratki igrani, animirani i eksperimentalni film.

Domaći takmičarski program će, pored standardno dobrih ostvarenja domaće nezavisne produkcije, Fakulteta dramskih umetnosti, Akademije umetnosti, Doma kulture Studentski grad i filmskog kampa Interakcija, premijerno predstaviti beogradskoj publici dva filma koja su postigla zapaženi uspeh na nedavno održanom Berlinaleu, animirani film ’’Rabbitland’’ i dokumentarni film ’’Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka’’.

Kratki metar će pored takmičarskog programa imati čak osam pratećih programskih celina. Beogradska publika imaće prilku da pogleda izabrane filmove sa Short Shorts festivala u Tokiju u programu Made in Japan. Program London Calling predstaviće najbolje filmove sa London Short Film Festivala, dok će se program Kontrasti Rusije: Patriote i bludnici fokusirati na oprečnosti moderne Rusije, od političkog fanatizma do raskalašnog noćnog života. Sa istoka nam stiže i program Angry Ukrainians, sastavljen od filmova istoimenog pokreta filmskih autora, koji se bave problemima moderne Ukrajine. Ljubitelji muzike i dokumentarnog filma imaće prilike da u programu Rockumentary Revolutions pogledaju film ’’Otroci socijalizma’’ o istoimenoj slovenačkoj pank grupi i film ’’How we played the revolution’’ o litvanskoj ’’raspevanoj’’ revoluciji. Ostvarenja iz regiona biće predstavljena u programu Komšiluk, koji ove godine ima poseban fokus na novi crnogorski film, koga će predstaviti filmovi studenata Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja. Tradicionalni prateći program Vrelo će se baviti temom art terapije sagledane kroz prizmu 5 dokumentarnih i kratkih igranih filmova iz Evrope i Južne Amerike, dok nam putujući festival UNAFF donosi dokumentarni film ’’Sing your song’’ o Hariju Belafonteu i njegovoj ulozi u pokretu za ljudska prava u Severnoj Americi.

Pored filmskog programa, u okviru Kratkog metra će se održati diskusije o filmovima, kao i druženja sa domaćim i stranim autorima, gostima festivala. Povodom jubilarnog 60. izdanja, u danima pred festival, biće organizovana izložba u Domu omladine, specijalna projekcija filmova iz arhive Dunav filma i promocija knjige o Milenku Štrpcu.

%d bloggers like this: