Intervju, Mateja Petković, Concept Artist/Matte Painter

Imali smo priliku i čast da ugrabimo trenutak sa Matejom Petkovićem, našim najproduktivnijim koncept artistom i matte painterom. Pogledajmo njegov showreel a nakon toga da saznamo nešto više o njemu.

 • Prvi koraci u vizuelnom svetu?

Još u osnovnoj školi sam počeo da crtkam na časovima tako da sam te “prve korake” napravio baš rano. U suštini kao klinac sam već pokazivao interesovanje za crtanje ali sam u srednjoj školi i definitivno izabrao dizajn a kasnije i slikarstvo, kao svoj poziv.

 • Vaši počeci su u klasičnom slikarstvu, kako se desila transformacija u digitalnog umetnika?

Posle akademije (odsek slikarstvo) jedno vreme sam živeo od svog slikanja, imao sam atelje i prodavao ulja na platnu. 2006. sam dobio prvu ponudu da uradim ilustracije za core book table top RPG igru, za jednu nemačku firmu, i to je neki prvi susret koji sam imao sa fantasy ilustracijom. Pošto je klijent bio iz Berlina, radove sam slao mailom i bilo mi je lakše da direktno na kompjuteru i slikam. Tako sam se prvi put susreo sa digital artom, vremenom počeo da se sve više interesujem za ovaj vid rada i izraza i u potpunosti se i prebacio na digital art.

 • Značaj referenci u vašem radu?

Reference su meni jako bitne. Iako ima sjajnih umetnika koji rade a ne koriste ih, meni su za dobar rad neophodne. Mogu mnogo da skrate vreme rada na ilustraciji, i ja sam tokom godina napravio ozbiljnu bazu koju dopunjavam svakog dana.

 • Šta sve spada u koncept art?

Concept art je prevashodno termin vezan za digitalne medije, igrice, film, čak i stripove. Podrazumeva radove rađene različitim tehnikama, koji se koriste u ovim industrijama. Concept art je vrlo širok pojam, tako da umetnici rade najrazličitije stvari od dizajna karaktera, preko mood paintinga, do dizajna vozila, environmenta…Lepota mog posla je što mogu da radim na svim ovim poljima u toku projekta.

 • Poznavanje kojih tehnika je potrebno da bi se nazvali uspešnim koncept artistom?

Za uspeh u concept artu nije potrebno poznavanje neke određene tehnike. Mnogo je važnije da imaš dobre radove a što se tehnike tiče stvarno sve dolazi u obzir: tradicionalne tehnike, digital art, kolaži, 3d…Ako imaš dobre ideje tehnika nije presudna.

 • Koliko imate potrebe za korišćenjem 3D programa?

Ja još nisam prešao na rad u 3d-u, možda u nekom trenutku…Naravno da je plus ako vladaš i 3d-om, i mnogi umetnici ga koriste jer može ozbiljno da ti olakša posao ali nije neophodno.

 • Kako pristupate novom zadatku, i kako dolazite do željenih rezultata?

Prvi korak su mi skice, rad na thumbnailovima i osmišljavanje kompozicije. Mnogo je važno da se dobro razumem sa Art direktorom ili klijentom da u startu imamo ideju šta želimo da uradimo. Posle toga tražim reference i bavim se kolor kompozicijom, tj odabirom palete boja koju ću da apliciram na finalni rad. Korak broj tri je u mom slučaju detaljniji crtež u koji se inkorporiraju svi neophodni detalji i vizuelni elementi. Posle toga sedam ili više dana. Moram da napomenem da je kroz svaku fazu bitna komunikacija sa klijentom osim ako ne radim nešto potpuno lično u kom slučaju imam i mnogo više vremena i mnogo veću slobodu da kreiram i osmislim kako će rad da izgleda.

 • Vaših odličnih radova ima zaista puno, koji bi ste projekat izdvojili kao najizazovniji?

Hvala na komplimentu. Projekata je bilo baš mnogo za ovih 7 godina. Zadovoljan sam kako je ispao Novak Đoković u jednoj domaćoj reklami u kojoj se transformiše u robota (kog sam ja dizajnirao) a omiljeni radovi su mi karakteri za igrice, jer mi kao umetniku znači da nešto što sam ja osmislio kasnije zaživi.

 • Gde nalazite inspiraciju za tako raznovrstan rad, i da li imate van poslovne aktivnosti koje vam pomažu da dođete do novih ideja?

Inspiracija je svuda. Ja pratim rad gomile concept artista i uživam da gledam kako drugi rade i percipiraju stvari. Volim film, muziku i u suštini me inspiriše mnogo toga i van ove industrije. Nema pravila, stvarno jer kao neko ko zaista uživa u svom poslu uvek i svuda nalazim nešto što me zainteresuje i što sutra može da se reflektuje kroz moj rad.

 • Koja tematika i stil vam najviše prijaju?

Ne mogu da odaberem samo jednu temu, ni tehniku. Moj favorit je uvek realizam, to mi je ostalo još iz vremena bavljenja slikarstvom, tako da ako mogu da biram uvek bih se odlučio za to. Za neke klijente radim isključivo fantasy, za neke sci fi, ali se uvek trudim da imam svoj prepoznatljiv izraz i da u zadatoj temi maksimalno budem kreativan i svoj.

 • Gde ste sada i na čemu radite?

Živim i radim u Minhenu. U studiju Deep Silver sam od 2012. kao Senior Concept Artist a trenutno radim na nekoliko video igara: Dead Island: Riptide, Sacred 3, Risen… Moj posao obuhvata različite koncepte: environment concepts, character design, mood paintings, weapon and vehicle design…

 • Koja je zona budućeg razvoja, i kako sebe zamišljate za deset godina?

Radiću na tome da još usavršim svoje radove, a voleo bih da se u nekom trenutku malo vratim i tradicionalnom slikarstvu. Što se studija tiče Deep Silver je sjajno mesto za rad jer imaju mnogo naslova i dobar tim, ali u budućnosti verujem da ću raditi i u nekim drugim studijima…Možda se oprobam i u radu na filmu, to mi deluje interesantno ali ne pravim neke velike planove. Sve je počelo i dešavalo se vrlo spontano i to mi prija,najbitnije je da uživam u svom poslu.

Zahvaljujemo se Mateji za izdvojeno vreme za nas i želimo mu uzbudljive projekte. Takođe, impozantnu kolekciju Matejinih radova, pronađite na superm0d1fied

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: