Kako su Digitalkraft i VFX Serbia Oživeli Teslu

Tesla-Official-Poster_lowU veku digitalne video post-produkcije, svakodnevno su nam otvorena vrata da se približimo velikim umovima prošlosti, posmatramo kako oživljavaju na našim ekranima i da zaista razumemo njihov značaj i na koji način su doprineli saznanjima u polju fizike i poimanju sveta i vremena. Ovoga puta, spoj dve različite umetnosti, kroz pozorišno delo i video post-produkciju, obeležio je 70. godina od smrti našeg velikog naučnika i pronalazača, Nikole Tesle.

U Teatru 80 u Njujorku, 24. maja ove godine, održana je premijera Off Broadway predstave “Tesla”, za koju su zaslužne naša rediteljka Sanja Beštić i engleska spisateljica Sheri Graubert. U saradnji sa Digitalkraftom, na čelu sa Ivanom Pribićevićem, i Goranom Ognjanovićem, povele su publiku na putovanje kroz Tesline misli, emocije i delo i udahnule dušu njegovim izumima.

Sanja Bestić
Sanja Bestić

Goran Ognjanović, supervizor animacije na projektu Tesla, podelio je sa čitaocima na koji način se rodila ideja o implementaciji video animacija i efekata u predstavu o Tesli.

Iz razgovora sa Sanjom smo shvatili da ona želi da u svojoj predstavi ima i animacije Teslinog mozga, odnosno da se grafički prikažu njegove emocije u ključnim situacijama iz  života (razgovori sa Edisonom, Tvenom itd.) ili u trenucima kreativnosti kada su nastali njegovi najveći izumi. Ekipa sa VFX Serbia je došla na ideju da za taj projekat angažuje jedan od naših najboljih studija za vizuelne efekte i animaciju u Srbiji – DigitalKraft – naglašava Goran – Ekipa DigitalKrafta je bila oduševljena idejom da rade na projektu o našem velikom naučniku i tako je sve počelo. Za odličan i veoma detaljan 3D model Tesline glave odgovoran je Predrag Krišan iz studija Med i Mleko u Novom Sadu. Ovom prilikom želim da se zahvalim celom timu za odlične animacije i veliku pomoć na projektu.

DSC_0031_lo
Marko Kraguljac

Digitalkraft, firma koja se bavi post-produkcijom, poznata po svojoj kreativnosti u pristupu filmu i komercijalnoj produkciji, ponosi se svojim visokim kvalitetom u obradi materijala kroz CGI, kompoziting i specijalne efekte.

Firma je osnovana 2003. godine od strane Ivana Pribićevića, koji se sa svojim tadašnjim timom upustio u vode advertajzinga i filma i danas se može pohvaliti velikim iskustvom u post-produkciji.

Tokom svih ovih godina često su se uključivali u umetničke projekte. Inspirisani interesantnim scenarijom i idejom o veličini lika Nikole Tesle, u kolaboraciji sa Goranom Ognjanovićem, ulaze u još jedan veoma uspešan projekat.

DSC_0065_lo
Ivan Pribićević, Ada Sokolović, Marko Kraguljac

– Lepo je kada svi koji učestvuju na projektu dobiju priliku da daju neki kreativni dorpinos. To pruža vrlo zdravu satisfakciju, zbog koje smo se svi mi i odlučili za ovu profesiju. Svakome je pružena ta prilika i svi treba da smo zadovoljni zbog toga – objašnjava supervizor projekta, Ivan Pribićević – Od samog početka rada na projektu imali smo dobru energiju u ekipi. Naravno, bilo je potrebno da definišemo neku osnovnu artističku smernicu i da sve video klipove, koji su na kraju korišćeni, stavimo pod jednu zajedničku kapu.

Uz odličnu saradnju tima iz Beograda i Njujorka, pozorišni komad je dopunjen video sadržajima korišćenjem tehnike 3D animacije, modelinga i kompozitinga. Upotrebom raznih elemenata kao što je Teslin profil glave, rentgenskog i EEG snimka mozga, kao i raznih varnica i električnih pražnjenja, animiranog prikaza njegovih misli, emocija, izuma i formula je, na vrlo umeren i originalan način, doprineo oživljavanju Teslinog lika i dela – Snimili smo i par sati zalaska sunca, kao i paljenje svetala na Menhetnu. Taj video je ubrzan da se dobije efekat “timelapse”- objašnjava Goran – Ideja je bila da se prikaže da bi, bez Tesle, Njujork i dalje bio jedva osvetljen jednosmernom strujom i lampama.

Ceo poduhvat uspešno je zaokružio priču i vratio gledaoce u prošla vremena.

GoranOgnjanović
Goran Ognjanović, New York City panorama

New York panorama

Sanja je želela da se iskoristi vrlo prepoznatljiv Teslin profil u kome bi se sve te manifestacije njegovih misli zapravo i dešavale – kaže Ivan Pribićević i dalje navodi – Uz model, koji nam je Predrag Krišan nesebično  ponudio za projekat, to je uspešno izvedeno. Tokom izvedbe smo imali dosta proba i testova da bismo pogodili suštinu i taktilnost same predstave i mislim da smo na kraju i uspeli u tome. Cela ekipa je bila vrlo zadovoljna.

Tesla_Rend09
3D model Nikole Tesle, rad Predraga Krišana, studio Med i Mleko

Predstava je odlično prihvaćena od strane njujorške publike i kritičara. Na samoj premijeri, komad je ispraćen ovacijama, a karte za celu nedelju rasprodate su u roku od dva sata.

IMG_9984_lo
Dragan Najdenov

– Vrlo dinamična i u pravim trenutcima zabavna predstava, a ujedno i vrlo jasna sa osnovnom porukom na koju svet vrlo često zaboravlja, a to je koliko nasleđa zapravo imamo od Nikole Tesle. Teslin karakter je prikazan u pravom svetlu jednog skromnog i istrajnog naučnika, koji ništa što je stvorio nije želeo za sebe. Na kraju života, to mu je zapravo i presudilo, a njegovo dostojanstvo u svemu tome je samo mali deo njegove besmrtnosti. – govori Ivan, objašnjavajući Teslin značaj i koliki civilizacijski korak je napravio svojim izumima i idejama – Trebalo bi da mu budemo beskrajno zahvalni, jer je on ipak neponovljiv čovek, usamljen u svojoj veličanstvenosti, a osvetlio je ceo svet. Smatram da su Sanja i Šeri uzele na sebe težak zadatak, ali uz veliki trud su postavile predstavu na noge. Ujedno želim da spomenem vrlo požrtvovanu ekipu glumaca, koji su svojim talentom i spontanošću, pružili svojevrsni spektakl i pomogli nam da zajedno oživimo Nikolu Teslu.

IMG_9964_lo
Dane Blačić
Predrag Sanader
Predrag Sanader

Biografije svih umetnika koji su radili na “Tesla off Broadway” pronađite na facebook stranici “Tesla Off Broadway”

VFX credts:
Ivan Pribićević, creative director/supervisor, DigitalKraft
Goran Ognjanović, animation supervisor, Gravity
Ada Sokolović, project coordinator, DigitalKraft
Predrag Krišan, Tesla’s 3D head model sculpting, texturing, Med i Mleko
Dragan Najdenov, CG, Tesla’s EEG animator, DigitalKraft
Dane Blačić, CG, roentgen image of Tesla’s brain animator, DigitalKraft
Marko Kraguljac, CG, Tesla’s emotions animator, DigitalKraft
Predrag Sanader, 3D modeler, animator, DigitalKraft

Projekcije u akciji:

TeslaSparks_loMozak_01_lo Mozak02_loVarnice_lo NYC_Tesla_lo

Autor teksta: Ada Sokolović

1 comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: