Elektronika – Multimedijalne tehnologije – Elektronski Fakultet Niš

Na Elektronskom fakultetu u Nišu se već više od 50 godina obrazuju inženjeri za oblasti projektovanja hardvera i softvera. 2005. godine je prvi put realizovana ideja da se ponudi i studiranje iz oblasti multimedije, koja je svojom širokom prisutnošću i primenom zaslužila da se uvede u nastavu kao posebna oblast.

Posle prvih iskustava i sazrevanja početne ideje, ove (2013.) godine je akreditovan program „Elektronika – Multimedijalne tehnologije“ koji pruža obrazovanje u ovoj oblasti „u punoj snazi“. Planirano je da se studenti, posle učenja osnova elektronike i programiranja, obrazuju za obradu zvuka, slike, fotografiju, video i audio produkciju, web dizajn i programiranje, 3D modeliranje i animaciju, gaming …

Studenti Multimedijalnih tehnologija su učestvovali u realizaciji mnogih projekata. Među značajnijim je projekat „3D modelovanje i simulacija originalnih patenata Nikole Tesle” profesora Vladana Vučkovića:


S leva na desno: Stevica Cvetković, Goran Jovanović, Nikola Stojanović
S leva na desno: Stevica Cvetković, Goran Jovanović, Nikola Stojanović

Prisutni su i drugi segmenti u našim predavanjima: Augmented Reality, 3D Projection Mapping (mapirano projektovanje video materijala na zgrade ili bilo koji drugi objekat), stereoskopija, vizuelizacija arhitektonskih objekata u realnom vremenu, itd…

Nedavno urađeni diplomski rad našeg studenta Zlatka Milojčića „Kraljevo u pokretu“ izazvao je pažnju medija i veliko interesovanje u Kraljevu i šire.

Padom cena 3D skenera kao i hakovanjem Kinect Xbox 360 senzora u 3D skener na tržištu se pojavio veliki broj skeniranih modela za koje je potrebna uraditi završnu obradu da bi dobili formu i izgled koji se može koristiti u profesionalnoj produkciji. Konkretno, mislimo na video igre, film, reklame, 3D štampu… U jednom segmentu predavanja planirano je da se studenti obuče tehnikama obrade skeniranih modela i njihovom pripremom za dalju upotrebu.

Kinect smo ubacili u još jedan segment našeg rada – Motion Capture. Postupak obuhvata snimanje pokreta, odgovarajuću obradu snimljenog materijala i prenos pokreta na virtuelne karaktere.

Naša grupa, pojačana novim saradnicima, planira još dosta novih projekata koji uključuju ne samo izradu multimedijalnih sadržaja već i sopstveni razvoj potrebnog softvera i hardvera.

_MG_7524-Edit-2
Nikola Stojanović sa studentima
untitled_panorama1-manja
Mladen Bucanović, Petra Nešić, Srđan Miljković, Aleksandra Milovanović
_MG_7495
Slobodan Ilić, Jovana Đorđević
_MG_7484
Jovana Đorđević, Slobodan Ilić

Više informacija i kontakt možete naći na web stranici.

Fotografija: Zlatko Milojčić

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: