Intervju, Branislav Brkić, reditelj i autor kratkog filma “Tesla & The Lamplighter”

Nakon uspešno realizovane kickstarter kampanje za kratki animirani film “Tesla & The Lamplighter”, Studio Ringishpil  radi punom parom na produkciji jednog od retkih kratkih filmova kod nas. Ekipa VFXSerbia je iskoristila trenutak odmora da porazgovara sa Branislavom Brkićem, autorom ovog kratkog animiranog filma.

Ko sve stoji iza ovog projekta i pred kojim izazovima se nalaze, saznajte u nastavku teksta.

branislavBrkic

 • Ko je Branislav Brkić?

Sebe bih najbolje opisao kao pripovedača. Bavio sam se muzikom, fotografijom, ilustrovao i uredjivao dečije knjige i časopise, a diplomirao psihologiju …. animirani film je nekako bio logičan ishod svih mojih ranijih interesovanja. Želja da napravim animirani film podstakla me je da izučim programe za 3d i 2d animaciju, uglavnom samostalno i jednim delom u Chiron-u, da bih potom par godina učio animaciju u iAnimate online školi. Ipak sebe ne vidim ni kao sjajnog animatora, ni modelara, ni crtača … moj potencijal je verovatno u samoj kombinaciji tih veština i upornosti da priču koju sam zamislio prebacim na ekran.

 • Animirani filmovi su retkost kod nas, šta vas je inspirisalo da napravite kratki film?

Potreba da nekako oživim priču koju imam u glavi. Ako mogu da napravim 10 sec. animacije zašto ne bih napravio i 10 min …. ili 100 min. Samo je stvar vremena ili sredstava i naravno istrajnosti u onome što ste naumili.

 • Recite nam nešto o “Tesla & The Lamplighter”, i članovima tima?

“Tesla & The Lamplighter” je priča koja je samo delimično zasnovana na Teslinoj biografiji a zatim se pretvara u bajkovitu priču. To je pokušaj da se iskoristi potencijal 3d animacije kao medija za stvaranje specifičnog nadrealnog doživljaja koji je pratio Teslino stvaralaštvo.

4906535f6a74f20a20c7faf2ac129029_large

Najiskusniji član tima je Ivan Čolić, čovek koji ima iza sebe na stotine muzičkih i filmskih projekata. On je zadužen za sve tehničke stvari u filmu kao i za finalni editing. Osim toga isprogramirao ja alate koji malom timu kao što je naš veoma olakšavaju produkciju. Marko Kovačević, 3d modelar, ima iskustva iz gejming industrije. Modelovao je scenu, prateće objekte kao i neke karaktere. Muziku za trejler kao i jednu kompziciju filmu komponuje Dragan Ćalina. Naš uspešni Jazz pijanista, koji živi i radi u Amsterdamu. Dok će ostatak muzike biti delo Vasila Hadžimanova, koga milsim da ne treba posebno predstavljati.
Tihomir Čelanović, poznati ilustartor i strip crtač, je radio na dizajnu nekih predmeta i karaktera. Dok je Sofija Đukić, mlada dizajnerka pomogla oko dizajna scene. Sada nam se priključuju novi članovi, ali još nemamo konačnu listu.

fbbddafd9edcfc33b277a8e41604fc06_large

 • Čestitamo na veoma uspešnoj Kickstarter kampanji, privukli ste pažnju mnogih. Šta vam ovaj uspeh omogućuje i koji je sledeći korak?

Hvala, i vama i svim ostalim divnim ljudima koji veruju u ovaj projekat. Pre svega završićemo film onako kako smo naumili, obnoviti opremu u studiju i pripremiti sledeći veći projekat.

 • Možete li nam reći nešto o samom procesu izrade “Tesle”, poteškoćama koje ste imali i na šta ćete se koncentrisati nakon dobijenih sredstava?

Glavna poteškoća su bili ostali poslovi koje smo radili, pa nismo mogli da se do sad posvetimo samo filmu. Inače bilo je i tehničkih problema, same kataktere i njihove rigove smo radili po nekoliko puta, remodelovali scenu, pokušavali različite tipove renderinga… Sve u svemu sledeći projekat će biti mnogo lakši jer smo puno naučili iz grešaka.

 • Kakav odnos, kao reditelj, imate prema Nikoli Tesli, i koju poruku želite da prenesete gledaocima?

Osnovna poruka bi bila da bez obzira na padove čovek treba da ostane veran svom snu. Tesla nije ostvario svoj najveći san ali je verovao u njega ceo život, i znao da će jednom u budućnosti biti ostvaren. Mislim da će priča lako naći konekciju sa publikom pošto je mnogima poznato koliko je teško baviti se nečim ispod sopstvenih potencijala a možda će nekoga i podsetiti na zaboravljeni san. Ali pre svega nadam se da će film pobuditi interesovanje za Teslom i njegovim dostignućima, te da će kao i mi naći u njemu inspiraciju.

1392944_237625553061444_1050070916_n

 • Šta je još potrebno da “Tesla & The Lamplighter” bude izvrstan kratki film? 

Najveći posao koji nam predstoji je sama animacija, već imamo kontakte sa nekim sjajnim animatorima koji žele da nam pomognu oko projekta. Izmedju ostalih Darko Belevski, iskusni animator koji je radio superviziju na “The Secret of Kells” i mnogim drugim nagradjivanim animirianim filmovima. Svako kome se dopada naš projekat i raspoložen je da se priključi timu može da nas kontaktira i pošalje nam demo reel.

 • Gde pronalazite inspiraciju? (sajtovi, artisti, filmovi, reditelji)

Ja sam horizontalni stvaralac, i najveći deo ideja mi pada na pamet kada ležim u krevetu, zato je jedan mali notes uvek pored mene. Internet koristim u zavisnosti od faze produkcije onoga na čemu radim. U početku sakupljam sve što rezonoje sa idejom na kojoj radim i samnom uopšte. Zatim pravim selekciju, a potom kada se ideja ispolira trudim se da internet svedem na minimum jer se lako gubi fokus i vreme. Kada je animirani film u pitanju omiljeni su mi filmovi Sylvain Chomet-a, Miyazakija, Makoto Shinkaija, studija Laika, i stari Diznijevi ( “Mač u kamenu” pre svega). Od igranih filmova i dalje su mi omiljeni oni koje sam gledao kao dete Indiana Jones, Goonies-i, Superman, Hičkokovi filmovi, stare Zone Sumraka i naravno Back to the future – trilogy.

 • Šta bi ste preporučili autorima, koji planiraju svoje kratke filmove?

Da završe film! Da izguraju sve do poslednje scene, ne obazirući se puno na kritike, a sledeći film može da bude samo bolji (to ujedno i sebi govorim). Trebalo bi naravno da se drže što jednostavnije priče sa jednim do dva karaktera, i sa što prostijom scenom, iako sam ja upravo suprotno postupio pa još uvek trpim posledice. Još jedna bitna stvar je biti iskren sa sobom i svojim slabim tačkama, te pronaći nekog ko je sa vama kompatibilan i dopunjava ono što vama nedostaje.

 • Kakav život planirate za “Teslu”?

Pre svega festivali, a onda ćemo videti u zavisnosti od zainteresovanosti. Već imamo zanimljive ponude, ali ne sklapamo nikakve ugovore dok film ne bude gotov i prikazan na festivalima.

1399256_237629463061053_724942269_o

 • Da li imate sledeći projekat u planu?

Da, postoji nekoliko potencijalnih projekata. Potrudićemo se da ih pripremimo, te da udjemo u njihovu kampanju zajedno sa promocijom ovog kratkog filma. Jedan od njih je dugometražni film, za koji već imamo ponude od investitora. Ali za sad moramo da zadržimo fokus na kratkom filmu a posle ćemo nadam se uz iskusniji i uigran tim lakše startovati sa novim projektom.

Zahvaljujemo se Branislavu na izdvojenom vremenu, i istovremeno pozivamo sve artiste zainteresovane za projekat, da stupe u kontakt sa produkcijom filma.

Više informacija o “Tesla & The Lamplighter” pronađite u   članku VFXSerbia,   zvaničnoj stranici filma,   facebook-u, kao i stranici kickstarter kampanje.

1 comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: