Disney’s Frozen – A Material Point Method For Snow Simulation

Pored mnogih izazova sa kojima su se suočili artisti u Dizniju tokom izrade filma Frozen režiranog od strane Krisa Baka i Dženifer Li trebalo je rešiti problem simulacije realističnog snega, interakcije animiranih karaktera sa dubokim snegom, kao i “lepljivost” snega. Pogledajte testove koji su urađeni u novom Diznijevom softveru “Matterhorn” kao i listu drugih softvera koji su korišćeni na filmu.

Softver koji su Diznijevi artisti koristili na filmu Frozen za komplikovane simulacije snega i kose:

Matterhorn – simulator digitalnog snega koji je razvijan od strane Diznijevog tima zajedno sa naučnicima sa Univerziteta u Kaliforniji.

Tonic – takođe novi softver koji je omogućio artistima da proceduralno oblikuju kosu animiranih karaktera. Elzina kosa se na primer sastoji iz više od 400.000 CG dlaka za razliku od ranijeg Diznijevog filma Tangled u kome je Zlatokosa imala oko 27.000 dugih dlaka.

SpacesOlaf, Sneško iz filma je uz pomoć ovog softvera i naravno artista koji su radili na njemu mogao da se kreće i transformiše se u razne oblike.

Flourish – je omogućio da kretanje i deformacija lišća i grančica budu kontrolisani.

Snow Batcher – je korišćen da se vidi konačni izgled snega (preview), posebno kod scena u kojima su karakteri bili u interakciji sa snegom, hodali po dubokom snegu. Za scene sa više detalja, korišćen je Matterhorn.

Frozen – trailer:

U ovom PDF dokumentu objavljenom na SIGRAPH-u 2013 možete naći više informacija o procesu izrade simulacija: link

Izvor: FX guide članak.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d