„Heroj 1914.“ i VFX zajednica u Srbiji

Dokumentarni film „Heroj 1914″ biće prikazan u okviru Programa obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata.

Na predlog ekipe VFX Serbia, režiser filma Nikola Lukić stupio je u kontakt sa više domaćih VFX studija i veoma talentovanih umetnika koji su pristali da pomognu na izradi vizuelnih efekata za film – Heroj 1914. Domaća VFX zajednica je još jednom pokazala da je spremna da VFX industriju u Srbiji podigne na svetski nivo. Početak rada na vizuelnim efektima se očekuje uskoro a VFX Serbia će se potruditi da našim čitaocima prenese deo materijala sa snimanja kao i da isprati sam proces izrade VFX-a.

Autor filma Filip Švarm i režiser Nikola Lukić su bili ljubazni da sa nama podele više informacija o samom filmu kao i dosadašnjoj saradnji sa VFX zajednicom u Srbiji.

“Izuzetno sam sam sretan i ponosan što ću na projektu ‘Heroj 1914’  usko sarađivati sa najboljnim i najkretivnijim VFX studijima i autorima iz Srbije“, kaže režiser ovog igrano-dokumentarnog filma Nikola Lukić.  „Mada to u našoj javnosti to nije šire poznato, reč je o ljudima koji su po svojim znanjima, stručnosti i dostignućima spadaju u sam svetski vrh ove oblasti“

Trejler: Heroj 1914

Tokom poslednjih šest meseci u produkciji „Vreme filma“ i “Lanterna Magica” traje snimanje dokumentarno-igranog filma „Heroj 1914“. Tema  projekta je  život običnog srpskog vojnika, seljaka, u prvoj godini Prvog svetskog rata: ko je on i kako se bori u bitkama na Ceru, Drini i Kolubari; čime je naoružan, šta jede i gde spava; kakav je socijalni status tog vojnika, a kakav odnos ima prema državi; čim raspolaže i šta mu sve nedostaje; kakve su komore i artiljerija Srpske vojske, a kakvi zavijališta i ratne bolnice; kako je obični srpski vojnik, seljak – najslabije opremljenji borac u Prvom svetskom ratu – uspeo da odnese najveće pobede u 1914.

Heroj 1914

„Nastojimo da iskoristimo sve vidove modernog filmskog izraza“, kaže za VFX Srbija režiser Nikola Lukić. „Zato uz elemenate  karakteristične za dokumentarni film poput fotografija ili razgovora sa istoričarima i drugim relevantnim sagovornicima, ‘Heroj 1914.’ sadrži mnogo igranih i VFX rekonstrukcija. Na taj način želeli smo da što bolje i što vernije  oživimo i prikažemo događaje i vreme kojim se bavimo“.

Jedan od najvećih problema  s kojim se suočila ekipa „Heroja 1914“ bio je budžet za realizaciju filma. Uprkos opštem prepoznavanju značaja i važnosti projekta na stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata, finansijska podrška nikad u potpunosti nije bila adekvatna. Ipak, gdje god je bilo moguće, nadomeštena je na različite načine ogromnom i nesebičnom pomoći pojedinaca i određenih institucija. Među njima je – i to na samom vrhu – VFX zajednica  u Srbiji.

„Da nismo imali ogromnu podršku gotovo celokupne VFX zajednice još u predprodukciji filma , veliko je pitanje da li bi se uopšte upustili u realizaciju ’Heroja 1914.’“, kaže Lukić. „U susret su nam izašli najbolji studiji u Beogradu i Srbiji, ali i naši ljudi, autori u raznim oblastima VFX,  iz celog sveta. Njihov entuzijazam u pružanju svake vrste pomoći odgovarao je, da se tako izrazim, onom na koji je Srbija odgovorila na mobilizaciju 1914.“

“Da je podrška VFX zajednice jedan od ključnih elementa za realizaciju „Heroja 1914.“ slaže se i autor filma, Filip Švarm.

„Saveti, sugestije i pomoć VFX studija i ljudi koji u njima rade dali su nam jedinstven ‘vetar u leđa’. Kada to kažem, mislim na čitav niz rešenja, odnosno scena koje bez VFX efekata  nikada ne bi mogli uraditi. Na taj način, mogli smo maksimalno da damo mašti na volju, to jest da se upustimo u rekonstrukcije događaja za koje svi znamo, ali ih nikad nismo videli na filmu. Jedan od njih je i bombardovanje Beograda sa reka i kopna“, kaže Švarm.

Sa snimanja filma Heroj 1914

Prvi deo snimanja „Heroja 1914“ uspešno je završen u oktobru i novembru 2013. godine, te u januaru 2014. u selu Pranjani između Čačka i Gornjeg Milanovca i Beogradu. Nedostatak adekvatnog budžeta uslovio je da ekipa filma pribegne mnogim nekovencionalnim i kretivnim rešenjima. Napravljanjena je jedna vrsta motion control uredjaja kojim su marševi i juriši Srpske vojske – masovne scene , mahom rešavane ukopiravnjem. Na primer: duga kolona Srpske vojske ili veliki broj srpskih vojnika u napadu snimljeni su sa svega nekoliko statista koji su menjali svoja mesta ili raspored na istoj lokaciji. Posle završenog compositinga , u pomenutim kadrovima, dobija se utisak da su na setu imali više desetina ili stotina statista , a ne svega pet ili šest koliko ih je bilo na samom snimanju. Korištenjem VFX će se predstaviti i napad Austro-Ugarske Monarhije na Beograd. Pomoću matte paintinga će se simulirati cela baterija Merzera 305mm haubica, koja je sa Bežanijske kose bombardovala Beograd u prvim danima Prvog svetskog rata. Veoma značajani poduhvati su i modeliranje monitora Bodrog, čijim je plotunom na Beograd i počeo Prvi svetski rat  i kreiranje i animiranje aviona Bleriot XI , koji su bili u sastavu Srpske vojske. Takodje, ekipa „Heroja 1914“ je projektovala i napravila vazdušne topove koji su ispaljivali brašno, zemlju i lišće simulirajući na taj način udare artiljerijskih granata čiji će puni izraz na filmu, uz snimljenu ‘biblioteku’ različitih drugih eksplozija, dobiti zahvaljujući računarskoj obradi.

„Nastavljamo sa snimanjem u rano proleće ove godine u Beogradu i drugima lokacijama u Srbiji“, kaže Lukić.“ Izuzetno sam sam sretan i ponosan što ćemo na ovom projektu usko sarađivati sa  sa najboljnim i najkretivnijim  VFX studijima i autorima iz Srbije. Slobodno i bez imalo preterivanja može se reći da ne postoje izazovi u savremenoj filmskoj umetnosti na koga naši studiji i autori nisu stanju sa uspehom da odgovore. Zato sam – zahvaljujući podršci i saradnji naše VFX zajednice na ovom projektu – potpuno uveren da će„Heroj 1914“  ispuniti velika očekivanja koja ga prate.

Heroj 1914

Inače, „Heroj 1914“ će biti prikazan na Radio-televiziji Srbije u okviru Programa obeležavanja sto godina od početka Prvog svetskog rata, a već je i pre svog završetka, pobudio interes i pozive mnogi filmskih festivala u Evropi i svetu.

Pozivamo sve zainteresovane VFX umetnike i studije da se priključe projektu i daju svoj doprinos.

Više informacija o filmu „Heroj 1914“ možete saznati na sledećim linkovima:

Twitter, Vreme, Facebook, Flickr

Autor filma Heroj 1914 – Filip Švarm
Režiser filma Heroj 1914 – Nikola Lukić
Heroj 1914
Heroj 1914
Heroj 1914
Heroj 1914

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d