Virtuelni vremeplov

Dana 27. novembra 2014. godine u galeriji „Sinagoga“ u Nišu svečano je otvorena izložba „Niš – ratna prestonica 1914/1915“. Ovom izložbom se organizator, Narodni muzej u Nišu, priključio zvaničnom državnom obeležavanju stogodišnjice izbijanja Prvog svetskog rata.

Govornik Publika Sanduk Vojnik  Zid_projekcija

Na izložbi se mogu videti fotografije, dokumenta, oružje i drugi artefakti koji dodatno rasvetljavaju vreme kada je Niš, na kratko, bio prestonica Srbije i kada su se u njemu odvijale najvažnije državne, vojne i diplomatske aktivnosti.

Posebno mesto na izložbi zauzima 3D prikaz centra Niša iz 1914. godine, urađen u realnom vremenu, a na osnovu autentičnih fotografija iz tog doba. Prikaz obuhvata širi centar grada i nekoliko građevina naročito značajnih za taj istorijski period.

NaslovaNisOrijent Centar3 Centar2 CentarParkPark2Spomenik

Među njima se posebno ističu: hotel „Orijent“ (po nekim istorijskim izvorima, mesto na kome je Nikola Pašić primio telegram objave rata Srbiji), zgrada Moravske Banovine (tada sedište srpske vlade i kabinet predsednika vlade, Nikole Pašića), Oficirski dom (mesto zasedanja Skupštine Srbije), kao i tzv „gvozdeni most“ preko Nišave, srušen posle Drugog svetskog rata.

Okruzno_nacelstvo

Okruzno_nacelstvo2

Oficirski2

Oficirski

Korisnicima je, zahvaljujući Unreal 4 endžinu, omogućena virtuelna šetnja kroz centar Niša, a za ovaj virtuelni vremeplov zaduženi su zaposleni i studenti Elektronskog fakulteta u Nišu, sa modula Multimedijalne tehnologije.

Most4

Most3 Most2 Most1

Saradnici:

Nikola Stojanović

Olivera Nikolić (A Free Studio)

Miloš Novaković

Srđan Miljković

Nemanja Petrović

Nemanja Praščević

Realizaciju pomogli:

Vladimir Jakšić

Nikola Naumović

Miloš Milojević

Goran Marinković

Nenad Petrović (Istorijske rekonstrukcije)

Aktivnosti modula Multimedijalne tehnologije možete pratiti i na Facebook stranici

Izložba će biti otvorena do 1. marta 2015. godine.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: