Dušan Vukotić, prvi animator bivše Jugoslavije

Dušan Vukotić, prvi animator bivše Jugoslavije, je davne 1960. godine snimio animirano-dokumentarni film o procesu nastanka crtanih filmova.

Dušan Vukotić je rođen 1927 u Bileći. Bio je filmski reditelj, scenarista, animator, oskarovac i profesor na Filmskoj akademiji u Zagrebu. Svoju karijeru na crtanim filmovima počinje 1951. godinu u u zagrebačkom “Duga-filmu”. Debituje sa crtanim filmom “”Kako se rodio Kićo”. Od 1956. godine stvara u Zagreb filmu. Za film “Surogat” (1961) dobija Oskara 1962. godine. Bio je to prvi put da je neameričkom autoru crtanog filma dodeljen Oskar.

Pored animiranih Dušan Vukotić je realizovao niz dokumentarnih, informativnih, televizijskih, reklamnih i tri dugometražna igrana filma. To su „Sedmi kontinent“ 1966, “Akcija stadion” 1977. i „Gosti iz galaksije“ 1981. godine.

Vukotić je svojim filmovima osvojio 146 domaćih i međunarodnih nagrada. Međunarodnom nagradom za životno delo „za izuzetan doprinos umetnosti animacije“ nagradila ga je 1987. godine Međunarodna asocijacija crtanog filma.

Dušan Vukotić je 25 godina predavao filmsku režiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu.

Preminuo je 8. jula 1998. godine u Krapinskim Toplicama, Hrvatska.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: