Animanima – Međunardoni festival animacije

Od 10. do 13. septembra u Čačku je održan deveti po redu međunarodni festival animacije Animanima. Ove godine je četrdeset filmova iz dvadeset zemalja učestvovalo u takmičarskom programu. Pored filmova iz takmičarskog dela, festivalski programi su bili okrenuti filmovima iz Centralne Evrope, filmske škole Lođ, a najmlađi i njihovi roditelji mogli su da se zabavaljaju uz Profesora Baltazara.

Pored projekcija, program festivala je obuhvatio radionice i predavanja.

Miloš Tomić, majstor stop trik animacije iz Beograda, je održao radionicu na kojoj su učesnici mogli da animiraju predmete i ljude i da prođu put od ideje do realizacije.

Na predavanju Hefang Vei, animatorke i rediteljke iz Francuske, mogao se videti njen film Konkubinin banket koji predstavlja adaptaciju poznate pekinške opere izvornog naziva “gui fei zui jiu”. Posle projekcije autorka je  održala kratko predavanje o samom nastanku filma i elemtima kineske kulture iz kojih je crpela inspiraciju. Ono što je posebno privuklo pažnju jeste grafička postavka i erotska komponenta filma koju je pronašla u kineskim slikama iz srednjeg veka.

Drugo predavanje je odražao Stefano Sasno, dizajner zvuka, od koga smo mogli saznati kako zvuk utiče na doživljaj filma kod gledaoca, pa tako zvuk zrikavaca može stvoriti u glavi gledaoca da se radnja filma odigrava negde na Mediteranu ili nekom drugom priobalju a da se pri tome more i ne prikaže. S druge strane, pokazao je kako ponekad namerno treba izabrati lošiju muzičku podlogu, da bi gledalac više obratio pažnju na ono što vidi, a ne ono što čuje.  Pa je s toga sasvim opravdano njegovo predavanje nosilo naziv “Važnost sintezije: tišine, zvuci i muzika u animaciji”.

Alekandra Marija Hrapovicka, profesorka pri Poljskoj nacionalnoj školi za film, televiziju i pozorište u Lođu, je održala predavanje o školi i projekciju svog najnovijeg animiranog filma za decu Tri Mačke.

This slideshow requires JavaScript.

Ono što je posebno bilo zanimljivo za studente animacije jeste predavanje Maroša Broja iz Slovačke, organizatora Višegradskog animacijskog foruma. Industrija animiranog filma Istočne Evrope poseduje ogroman potencijal, pa je samim tim i svrha ovog foruma da okupi mlade autore kratkog animiranog filma iz Istoče Evrope i da ih poveže sa partnerima, producentima, televizijskim i filmskim distributerima. A ovo je ujedno i dobra prilika da se steknu nova praktična znanja i da se ostvare kontakti sa drugim filmskim profesionalcima.

O nagradama i priznanjima odlučivao je međunarodni žiri u sastavu Hefang Vei (Kina), Stefano Saso (Italija) i Tomas Renoldner (Austrija).

„Zlatni štift“, velika nagrada devete Animanima pripala je filmu „Moje telo” francuskog reditelja Kalvina Antoana Blandena. Ovaj animirani rad u 3d tehnici, na vrlo sugestivan način govori o drami deteta koje posle jednog tragičnog događaja nalazi utočište u alternativnoj stvarnosti, u kojoj je njegova majka i dalje prisutna.

Specijalnu nagradu žirija dobila je Aliks Dankan sa Novog Zelanda za film „Čuvar plime”.

Žiri je dodelio i tri posebna priznanja, Petri Zlonogi iz Hrvatske za film „Glad”, Frederiku Bonpapi iz Velike Britanije za film „Lajt motiv” i Polu Kabonu iz Francuske za film „Oluja pogađa jaknu”.

Prikupivši najviše glasova posetilaca, Nagradu publike je dobio autorski tandem iz Francuske Nikolas Pavlovski i Vinšlus Vensan Parono za tragikomičnu skasku rađenu u crno-beloj tehnici „Pametni majmun”.

Autori fotografija: Animanima i Zlatko Milojičič (VFXSerbia)

1 comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: