Stvaranje stranih svetova: Marsovac

Richard Baker iz Prime Focus World objašnjava kako je Mars kreiran u stereo 3D uz pomoć Fusion Studio softvera, za novi naučno-fantastični film Ridly Scott-a, Marsovac.

Ovogodišnji film Marsovac u režiji majstora naučno-fantastičnog žanra Ridly Scott-a ima sve elemente da postane nezaboravna priča o istraživanju svemira.

Matt Damon je u ulozi kosmonauta Mark Watney-a za koga se pretpostavlja da je mrtav pošto ga je oluja odvojila od ostatka njegove posade tokom misije na Marsu. Uplašen i usamljen, Watney treba da nađe način kako da preživi sa oskudnim namirnicama ali i da otkrije kako da javi ljudima na Zemlji da je još uvek živ.

Matt Damon kao glavni junak u  Marsovcu. (Photo:  Aidan Monaghan)
Matt Damon kao glavni junak u  Marsovcu. (Photo:  Aidan Monaghan)

Glavni saradnik na stereo konverziji filma je bio Prime Focus World (PFW), koji je na poziv 20th Century Fox-a uradio konverziju 15 minuta filma uz pomoć njihovog nagrađenog View-D conversion pipeline-a i Fusion Studia.

“Naš prvi zadatak na Marsovcu je bio da konvertujemo trejler što nam je zaista pomoglo da razumemo zahtev klijenta za ostatak filma”, počinje senior supervizor u Prime Focus World-u (PFW)  Richard Baker. Imajući u vidu da su do sada uradili visoko kvalitetnu konverziju za film Gravity (Gravitacija), PFW timu sigurno nije bilo nepoznato da radi na projektima koji uključuju naučnu fantastiku i svemir. Tim je trebao da uradi 3D konverziju u preko 200 kadrova za Marsovca trudeći se da akcentuje usamljenost glavnog junaka i vodeći računa o poklapanju stereoskopije sa ostatkom filma koji je uglavnom snimljen u stereo tehnici.

Matt Damon koji se oslanja na svoje znanje iz oblasti botanike da bi opstao na planeti čije okruženje onemogućava život na njoj. (Photo: Giles Keyte)
Matt Damon koji se oslanja na svoje znanje iz oblasti botanike da bi opstao na planeti čije okruženje onemogućava život na njoj. (Photo: Giles Keyte)

Oko za detalje

“Klijentov stereograf, Garath Daley, zaista ima oko za detalje”- priseća se Baker. “ Gareth i njegov tim su bili zaduženi za stereografiju i 3D izgled i na setu, tokom snimanja filma. Neki kadrovi ipak nisu mogli biti snimljeni stereoskopski, kao na primer pejzaži snimljeni iz helikoptera jer stereo rig nije mogao biti zakačen za helikopter. Zato smo koristili snimljene stereo kadrove kao referencu za 3D izgled i da bi smo bili sigurni da se naša konverzija poklapa sa uspostavljenom stereoskopijom filma.

Fusion Studio
Fusion Studio

Da bi usaglasili stereo konverziju sa ostatkom Ridley-evog filma PFW tim je kreirao 3D dajući kadrovima dodatnu dubinu. “Dobijeni rezultat je pokazao da čak i daleka pozadina, kao što su udaljena brda Marsa, mogu imati suptilno dubinsko rastojanje između sebe i ako su kilometrima udaljena”, kaže Baker.

“Druga stvar koju smo pokušali da ostvarimo je da pokažemo njegovu usamljenost na planeti. Manipulisali smo dubinom kako bi se on osećao veoma malim u ogromnom svetu oko njega.”

3D Geometrija

Kao i tokom rada na Gravitaciji, PFW tim je morao da se nosi sa konverzijom kacige svemirkog odela koja je puna odsjaja i prelamanja svetlosti – elementima na kojima je teško dobiti utisak dubine. Koristeći 3D geometriju lica i kacige koji su obezbeđeni od strane produkcije, PFW tim u Londonu je prvo uskladio pokret 3D geometrije i snimljenog karaktera a zatim kreirao mapu dubine koja je kombinovana sa rotoskopijom da bi sve to na kraju propustili kroz View-D pipeline za stereo konverziju.

Fusion Studio
Fusion Studio

Jedan od glavnih izazova u kreiranju stereo 3D sveta Marsovca jer rešen korišćenjem Fusion Studija za skriptovanje View-D pipelina alata specifičnih za PFW-ove kadrove. “Ridley je značajno izoštrio sliku u post-produkciji kao deo vizuelnog stila filma, što nam je postalo jasno još tokom našeg rada na trejleru”, priča Baker. “Ovo je imalo uticaj na naš proces konverzije zbog problema ivica koji se ne bi primetio na normalnoj slici, ali je postajao primetan na izoštrenoj slici.”

Oštra slika u Marsovcu . (Twentieth Century Fox)
Uoštreni izgled u Marsovcu . (Twentieth Century Fox)

Da bi smo se izborili sa ovim, kadrovi koji si dolazili od naših artista bili su u EXR formatu, zatim bi smo ih propustili kroz našu Fusion skriptu koja bi primenila kolor-korekciju i dodatno uoštravanje. Zahvaljući tome bili smo u mogućnosti da vidimo ne samo sirovu sliku već i nadograđenu, izoštrenu verziju za bioskope, tako da smo mogli lako da detektujemo eventualne probleme sa preoštrim ivicama. Finalni rezultat je oduševio klijenta.”

“Ukoliko Ridley priprema još neki film uskoro, mi smo već spremni da počnemo!“, kaže kroz šalu Baker.

Click HERE for English version.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: