The Foundry u Crateru

19. marta, povodom Open Day-a u Crater Training Centra, održana je konferencija u saradnji sa The Foundry. Pored predavanja o izazovima koji se sreću u VFX industriji, posetioci su mogli da steknu i neka od praktičnih znanja.

Prvo predavanje je bilo izdvojeno za sticanje praktičnih znanja iz oblasti modeling u programu ZBrush. Radionicu organskog modelinga je vodila Marina Vasić, predavač u Crater Centru. Polaznici su mogli od “od nule” da se upoznaju sa programom, ali i da steknu neka od osnova teoretska znanja iz ove oblasti. Tako su svi pristuni bili u prilici da pod vođstvom pradavača Craterove škole nauče kako da izmodeluju kosu. Ono što je bilo poprilično jasno je da ženskom delu polaznika išlo mnogo lakše, jer očigledno da muški deo nije imao dovoljno teoretskog i praktičnog znanja iz oblasti mode i dizajna frizura.

This slideshow requires JavaScript.

Marko Milićević, Senior Digital Compositing artista , čije je poslednje angažovanje bilo u Double Negative-u, je održao predavanje kroz koje nas je upoznao sa radom tokom produkcije u velikim VFX kompanijama poput WETA, DNeg-a, itd. Ono na šta je posebno obraćenja pažnja jeste razlika u načinu rada na filmu i reklamama, razlika između toka produkcije u velikim, srednjim i velikim firmama, kao i prednosti i mane rada u manjim i većim studijima. Dok reklame uglavnom zahtevaju veći brzinu rada i manje obraćanja pažnje na detalje, s druge strane,  na filmu se radi mnogo sporije i i sa mnogo višnje pažnje.  Na kraju svog predavanja Marko je naglasio da ono što je najbitnije jeste praćenje novih tehnlogija i sticanje novih znanja iz ostalih oblasti produkcije.

Poslednje predavanje je bilo upravo posvećeno upozavanjem sa novim tehnologijama. Richi Paramo, creative specialist, je održao Master Class na temu programa NUKE 10. Možemo slobodno reći da NUKE 10 dolazi sa svega par izmena, ali koje će veoma uticati na brzinu rada. Ono što je posebno interesntno jeste The Smart Paint alati koji nam omogućavaju veoma brz i pojednostavljen proces rada u oblasti retuširanja i trekinga. Pojedine problematične trekinge za koje je bilo potrebno protrošiti sate rada, sada se rešavaju u svega par klikova i desetina minuta. Richi Paramo je na primeru uklanja tetovaže sa leđa modela pokazao koliko je ubrzan procer retuširanja. Primer je uzet iz kursa FXPHD-a, ako odgledate lekciju broj 5 ovog kursa videćete koliko je komplikovno čišćenje regije kada se menja osvetljenje na njoj. The Smart Paint alati veoma uspešno rešavaju ovaj problem.

Više o novitetima u NUKE 10 možete saznati u ovom tutorialu:

Po broju posetilaca i njihovoj starosti može se reći da je sve veća popularnost VFX industije među mlađim naraštajima, a upravo ovakvi događaji omogućavaju da mnogo bolje upoznaju industriju. S druge strane, konfrencije su prilika da se uđe u VFX industriju, jer su posetioci bili u prilici da ostave i svoje prijave za posao u Crateru. S toga, ne propustite i neku od sledećih konferencija jer možda upravo ona bude vaš prvi korak u industriji filma.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: