Game Dev Incubator

Razvoj video-igara, pored dobrog tehničkog predznanja, zahteva izuzetnu kreativnost i veliku posvećenost. U momentu dok ovo čitate, veliki broj pojedinaca i razvojnih timova upravo počinje ili nastavlja rad na svojim igrama. Uprkos ogromnom entuzijazmu i uloženom trudu, veliki broj ovih igara nikada neće ugledati svetlost dana – što zbog nedostatka iskustva, što zbog nedostatka resursa.

U sastavu udruženja Serbian Games Association (SGA), kompanije Nordeus, Eipix, Two Desperados, COFA Games i Mad Head Games odlučile su da pokrenu projekat Game Dev Incubator. Cilj projekta je da pomogne svima koji svoju karijeru žele da usmere u pravcu razvoja video-igara, da steknu potrebno znanje, upoznaju druge entuzijaste sličnih interesovanja, demonstriraju svoje veštine, oforme funkcionalne timove i realizuju, a zatim i publikuju svoju prvu igru do kraja 2018. godine.

Projekat Game Dev Incubator će se realizovati u dve faze.

1. Radionice
Kroz brojne radionice polaznici će se upoznati sa svim aspektima razvoja jedne igre, od dizajna igre, rada u Unity softveru, razvoja serverske strane igre, provere validnosti ideja, pa sve do poslovne i marketinške strane industrije, organizacije uspešnog tima, upravljanja projektom i planiranja razvoja. Radionice će obuhvatiti široko polje tema kao što su 3D modeliranje i teksturisanje, kreiranje interfejsa, vizuelni efekti itd. Radionice će voditi iskusni inženjeri i umetnici iz kompanija koje učestvuju u ovom projektu, a polaznici će tokom radionica direktno primenjivati novostečeno znanje. Radionice će početi sa održavanjem 23. juna i trajaće do polovine jula.

2. Rad na projektu
Nakon završenih radionica, iz redova zainteresovanih polaznika formiraće se timovi koji će pristupiti osmišljavanju svoje buduće igre, a zatim i njenoj realizaciji i publikaciji na nekom od poznatih servisa, u zavisnosti od platforme za koju se igra razvija. Konsultativnu i mentorsku pomoć u ovim fazama takođe će pružati profesionalci iz kompanija učesnica u ovom projektu. U skladu sa realnim potrebama, kompanije će obezbediti neophodne resurse, poput prostorija za rad ili hardvera. Timovi bi se formirali početkom avgusta. Izrada igre bi počela čim tim proceni da je spreman, okvirno početkom septembra.

Cilj radionica je da polaznici steknu znanje iz većeg broja oblasti, ali neće biti temeljnih kurseva ili uske specijalizacije za bilo koju specifičnu oblast. Fokus radionica biće na “free-to-play” igrama, koje nisu tehnički niti hardverski zahtevne, ali čija proizvodnja delimično ili potpuno pokriva većinu oblasti prisutnih i u razvoju igara izvan ove kategorije.

VAŽNE INFORMACIJE:

– Učešće u svim fazama projekta je besplatno za sve polaznike.
– Preporučuje se donošenje vlastitog računara za rad, ali će, u skladu sa mogućnostima, od strane organizatora biti obezbeđen određen broj računara.
– Materijali za radionice, kao i pojedina predavanja, biće na engleskom jeziku, pa je poznavanje ovog jezika, a naročito termina u oblasti računara i video-igara, neophodno za učešće u radionicama.
– Očekivani obim angažovanja polaznika je između 15 i 30 časova nedeljno, u zavisnosti od broja izabranih radionica.
– Pored aktivnog rada tokom radionica, očekuje se i samostalni rad, sa ciljem unapređivanja individualnih veština i predstavljanja rezultata rada drugim polaznicima.
– Za učešće u tehnički orijentisanim radionicama od polaznika se očekuje predznanje u programiranju (jezici C# ili Java) i osnovna znanja o mrežnim protokolima.
– Za učešće u artistički orijentisanim radionicama od polaznika se očekuje predznanje u alatima za 2D ilustraciju (Photoshop) i alatima za 3D modeliranje (3DS Max, Maya, Z-Brush). Poželjno je i iskustvo sa alatom Substance Painter.
– Radionice koje su orijentisane ka upravljanju projektima i biznisu su informativnog karaktera i za njih nije potrebno nikakvo specifično predznanje. Isto važi i za radionice posvećene dizajnu video-igara.
– Po završetku prve faze projekta, polaznici nisu dužni da učestvuju u sastavljanju tima i realizaciji video-igre. Ipak, od polaznika koji nastave sa učešćem u projektu očekuje se odlučnost i posvećenost cilju realizacije i objave igre u predviđenom roku.
– Iako se očekuje da većina polaznika budu studenti umetničkih ili tehničkih škola i fakulteta, projekat je otvoren za sve one koji žele da se ozbiljno bave razvojem video-igara.
– Praćenje radionica nije preduslov za učešće u timskom razvoju igre u okviru projekta. Drugim rečima, iskusni timovi su dobrodošli da se priključe projektu po završetku radionica.
– Projekat će se smatrati apsolutnim uspehom ako, nakon publikacije igre, barem jedan od timova oformi sopstvenu kompaniju za razvoj video-igara. SGA će novooformljenim kompanijama pružiti podršku u vidu pravne, savetodavne, ili druge vrste pomoći, kako bi uz što manje neizvesnosti kompanije napravile prve korake na svom putu ka uspehu.
– Kompanije u sastavu SGA koje su nosioci ovog projekta neće polagati pravo na intelektualnu svojinu nastalu tokom projekta, niti će snositi bilo kakvu odgovornost prema novonastalim kompanijama u slučaju njihovog formiranja.

Za učešće u radionici možete da se prijavite putem linkahttps://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfkKfK6kbA4W5HgJhL0gu6GQ7ngvABMWjNud4Qs07ztIdzK4A/viewform

Prijave će biti otvorene do 10. juna 2018. godine.

Po isteku ovog roka, izabrani kandidati biće pozvani da pohađaju radionice, a tom prilikom će biti objavljeni plan i raspored tema po pojedinačnim radionicama.

Eventualna pitanja možete postaviti na Facebook strani Game Dev Incubator.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: