Dušan Ković – CGA Warm Up intervju

Kada smo prošli put radili intervju radio si u gaming indutriji, međutim sada radiš za Autodesk. Koji je razlog tvog prelaska iz gaming u VFX industriju?

Od samog početka moje karijere više sam se zanimao za VFX i film. Nedostatak VFX studija u Novom Sadu i moj manjak želje da odem za Beograd su glavni razlozi mojih gaming početaka. To je po meni bilo odlično iskustvo, naučio sam mnogo sto se tiče posla. Ali zelja za znanjem i kompleksnijim tehnikama je preovladala.

 

Imali smo prilike da vidimo da si koristio Arnold GPU render. Možeš li nam reći lične utiske o njemu i da li GPU zaista biti konkurencija CPU renderima u smislu fotorealističnih rendera?

Nažalost, neću moći mnogo da kažem, pošto je softver još uvek u beta verziji. CPU i GPU rendereri imaju još uvek razlicite primene. GPU rendereri i dalje ne mogu da renderuju ogromne  scene, gde još uvek CPU rendereri prednjače. GPU rendereri trenutno mogu imati odličnu primenu u lookdev procesu i tako ga ubrzati. Mislim da će u narednih par godina ta linija da se istanji.

 


Na projektu Robot Soldier  sarađivao si sa Arvidom Schneiderom. Možeš li nam reći nešto više o vašoj saradnji?

Arvid i ja sarađujemo već duže vreme. Zapravo počeli smo da se dopisujemo pre nekoliko godina, u smislu razmenjivanja iskustava i saveta. Kad sam počeo da radim za Autodesk, rečeno mi je da će mi lookdev artista zapravo biti Arvid, tako da smo kroz Autodesk projekte zapravo ostvarili i odličnu profesionalnu saradnju.

 

 

Uključen si u CGA konferenciju od samog početka, 2017.godine, a održao si i prezentaciju o Arnoldu u Novom Sadu u okviru dogadaja CGA Warm Up 2018. Zašto misliš da su ovakvi događaji vazni i da li imaš neke sugestije za CGA 2018?

CGA je po mom mišljenju jedan od bitnijih događaja za domaću CG scenu. Oba događaja su bila veoma posećena, što od strane profesionalaca, tako i od strane studenata. Najbitnija stvar kod ovog događaja je razmena znanja, iskustava i upoznavanje. Studenti su imali prilike da vide i saznaju mnoge stvari od gostujućih predavača, tako da verujem da su svi bili zadovoljni. žao mi je što ovakvih događaja nije bilo dok sam bio mlađi i činio prve korake u CG karijeri.

 

Po tvom mišljenu, u kom pravcu će se dalje razvijati render softveri i kakvu će veštačka inteligencija imati ulogu u tome?

Sve više ćemo viđati razvoj GPU renderinga. Kako sam primetio neki rendereri rade i razvoj hibridnog sistema gde CPU i GPU mogu istovremeno da se koriste i time ubrzaju proces rendera. Takođe je bitna pojava i razvoj mnogih alata za denoise, npr. Nvidia Optix je ubrzan uz pomoću veštačke inteligencije, tako da verujem da ćemo vidjati dosta pomaka i na tom polju u budućnosti.

 


Možeš li nam reći nešto o svom sledećem projektu i daljim planovima?

Što se tiče ličnih projekata, radim trenutno na dva. Oba će biti u animiranom obliku, ali nisam siguran koliko će mi trebati da ih završim. Možda ću objaviti neke shotove pre završetka, jer je proces izrade poprilično spor. A što se tiče profesionalnih projekata saradnja sa Autodeskom se ispostavila kao odlična i obe strane su zadovoljne, tako da verujem da ćemo nastaviti saradnju na još projekata.

 

 

VFXSerbia se zahvaljuje na odgovorima.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: