Intervju – Seid Tursić – character artist

Imali smo prilike da od veoma talentovanog Seida Tursića, character artist-a iz Platige Image-a u Poljskoj čujemo kako je u Sarajevu počeo da se bavi ovim poslom kao i o njegovom procesu izrade jednog od fantastičnih karaktera koje možete videti u produžetku ovog teksta.

Reci nam nešto o sebi, koju si školu završio i koji su ti bili glavni predmeti?

Seid Tursić
The Little Mice Master, Seid Tursić

Zovem se Seid, živim u Sarajevu i bavim se kreiranjem 3D likova. Trenutno radim u Varšavi za Platige Image studio kao 3D character artist na raznim projektima. Završio sam Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku Grafika, ali sam već kao srednjoškolac odlučio da pratim nove digitalne trendove, tehnologije i industriju koja se počela razvijati dok sam bio još osnovac. Dok sam na akademiji vjezbao crtanje i slikanje, u slobodno vrijeme uz prijatelje sam pokušavao naučiti razne aplikacije i alate za 3D modeliranje. Akademija je bila izuzetno korisna i tu sam stekao neku kreativnu podlogu. Glavni i najdraži predmet je bio crtanje naravno.

Da li si imao nekog umetnika koji ti je bio uzor za vreme studija u Sarajevu?
Nisam imao samo jednog umjetnika kao uzora, bilo je mnogo radova i umjetnika koji mene inspirišu. I danas pored svih tih digitalnih radova i efekata koji nas ostavljaju bez riječi, najviše se divim starim klasičnim majstorima. To je temelj svih specijalnih efekata koje vidimo danas na ekranima.

Kakva je situacija u Bosni i Hercegovini vezano za VFX i gejming industriju. Da li imaš neku ideju kako bi VFX industrija na našim prostorima mogla bolje da se predstavi stranom tržištu?

Oliver Twist, Seid Tursić
Oliver Twist, Seid Tursić

Situacija nije povoljna i ne nudi puno mogućnosti i izazova talentovanim umjetnicima da ostanu u svojoj državi te da se bave ovom vrstom umjetnosti ili zanatom. Na našim prostorima imamo jako talentovane kreativce, imam sreću što poznajem dosta uspjesnih 3d umjetnika sa ovih prostora koji su se dokazali u poznatim evropskim i globalnim studijima. Međutim, i naše regije zaslužuju da imaju jedno mjesto gdje se stvaraju visoko kvalitetni digitlni mediji poput filmova, cinematika ili interaktivnih igrica uz dobre uslove. Isto tako treba istaknuti, da je obrazovanje u ovoj vrsti medija moguće samo samostalnim putem, mozda uz neke kurseve koji se pojavljuju sa vremena na vrijeme. Najbitnije je ostvariti kontakte i prijateljstva između kreativaca digitalnih medija i pokušati pokrenuti neke zajedničke projekte i ideje u našim dvorištima.

Opiši nam ukratko kako izgleda jedan radni dan u Platige Image studiju?

Svaki moj radni dan počinje uz doručak, kafu i priču o trenutnim taskovma i zadacima u aktivnom projektu. Poslije toga slijede sati i sati standardne prakse jednod 3d artista pred monitorom. Ništa posebno avanturistično kao što sam to sebi zamišljao dok sam bio studenat. Naravno, zato i volimo ovaj posao.

Nabroj nam par bitnih projekata na kojima si radio i opiši nam projekat koji ti je najdraži.

Pored svojih samostalnih projekata tu ima jos dosta raznih velikih i manjih projekata gdje sam bio dio zanimljivog tima. Sa obzirom da sam tek nedavno poceo učestvovati u projektima Platige Image studia, ne mogu još ništa govoriti o tome dok se ne završe i zvanično objave. Imam sreću što radim na raznovrsnim stvarima i svaki je sam po sebi poseban i unikatan. Tome vjerovatno ide u prilog to što mogu raditi na različitim stilovima, od stiliziranih likova pa sve do realističnih, od modeliranja pa sve do teksturisanja i materijalizacije. Ipak sam još uvijek mlad umjetnik da bih se mogu pohvaliti sa nekim većim brojem velikih projekata ali vjerujem da će dosta prilika biti uskoro i budućnosti.

Koji ti je najomiljeniji karakter koji si dizajnirao do sada?

To su vjerovatno moji samostalni radovi. Prvi je bio Meksikanac kojeg sam samostalno skicirao, dizajnirao i modelovao što je jednako i moj prvi kompletiran lik u arhivi, a drugi je Mice Master po uzoru na jedan crtež veoma dobrog i poznatog ilustratora, Jean Baptiste Monge.

Seid Tursić
The Mexican, Seid Tursić

Možeš li da nam opišeš proces izrade jednog karaktera?

Ovo je sada jedno veoma opširno pitanje i mogao bi ispisati cijelu knjigu o izradi jednog jednostavnog 3D lika. Mogu pokušati da svedem na pojedine tačke i pojednostavim proces za ljude koji pokušavaju ili žele da se bavi sličnim poslom. Prije svega, potrebno je imati jednu ideju, koncept ili skicu lika. Sa obzirom da je karakter koncept art u današnjoj CG industriji posebna struka, najčeće dobijem sve pripremljeno na papiru. Kada baš krene dan, dobijem jako dobre crteže iz više uglova sa svim pojedinim elementima i opisima kako bi sto bolje razumjeo o čemu govori art direktor. Zatim počinje faza modeliranja gdje uz pomoć digitalnih alata oblikujemo i modelujemo karakter. Koristim 3DS MAX za izradu forme i objekata dok za finalizaciju i precizne detalje koristim zBrush. Međutim, moguće je cijeli proces obaviti u zBrush-u, što je nekako i najefikasniji način. Taj program je pomjerio granice i omogućio umjetnicima da budu još kreativniji i izražajniji. Nakon modeliranja, slijedi teksturisanje, gdje se karakteru nanosi boja. Teksturisanje je također moguće raditi unutar zBrush-a međutim ja najčešće koristim stari dobri Photoshop uz Mari. Kao završna faza u izradi jednog 3d karaktera jeste shading ili materijalizacija. Danas imamo mnogobrojne Render Engine-a poput Vray ili Arnolda ali u suštini svi koriste slične metode i pojmove. Uz pomoć njihovih materijala možemo dobiti jako realnu imitaciju stvarnih objekata što na kraju čini jednog digitalnog lika veoma živim.

The Little Mice Master - Final, Seid Tursić
The Little Mice Master – Final, Seid Tursić

Tvoji radovi su u više navrata objavljivani u raznim poznatim časopisima (3D Creative Magazine, 3D World, Expose), da li imaš neki savet za mlađe artiste, kako da najbolje predstave svoje radove?

Prezentancija i izlaganje radova je veoma bitna vještina. Sa obzirom da su online galerije prepunjene nepreglednim brojem digitalnih radova, bitno je prikazati svoje radove u najboljem svijetlu. Stranice poput artstation.com, behance.com ili zbrushcentral.com nude odlične forume i online galerije gdje se radovi mogu okačiti ili diskutovati i biti će dostupni i vidljivi svim ljubiteljima digitalnih radova među kojima se naravno nadju klijenti ili rekruteri raznih kreativnih studija. Preporučujem dobru selekciju radova, jer je uvijek kvalitet mnogo važniji nego kvantitet. Isto tako treba biti oprezan kada je u pitanju odabir teme samostalnih radova i preporučujem izbjegavanje stereotipnih tema koje se često ponavljaju. Moj savjet bi bio naći neku kombinaciju orginalnosti i stvari koje su popularne u današnjoj industriji. Recimo, ako svi modeluju Hulka, jedan Hulk manje ili više neće privući pažnju osim jedne predstave izuzetno orginalnog Hulka.

Koji softver koristiš?
Nažalost koristim puno software-a jer se jednostavno nameću u industriji. Pokušavam kada je god moguće riješiti cijeli zadatak u jednom ili malom broju Software-a. Tu su naravno Autodeskov 3DS MAX i Maya, za 3D sculpting je odgovoran fenomenalni zBrush dok za teksturisanje koristim Photoshop i Mari u kombinaciji. Uz to, ja lično koristim Vray i Arnold render plug-ine, ali kao što sam rekao, moguće je kreiranje jedne samostalne galerije digitalnih likova samo uz pomoć zBrusha za početak i bez zamaranja.

Capuchin Thug closeUp 2k
Capuchin Thug, Close Up, Seid Tursić

Šta te inspiriše?

Mnogo toga. Da budem iskren i izbjegnem nabrajanje, sve! Sa obzirom da se ova oblast digitalne umjetnosti brzo razvija, posebno me inspirišu nova dostignuća koje pokušavam upratiti. Radovi kolega koje posmatram ili drugih 3D artista širom svijeta. U ovom poslu novosti dolaze svakodnevno. Međutim, klasična umjetnost je uvijek na prvom mjestu i najinspirativnija lično za mene.

Neki savet mladim artistima sa prostora bivše Jugoslavije?

Moj savjet je ostvariti kontakte sa drugim umjetnicima sa naših prostora i formirati ili pokrenuti neke zajadničke projekte. Veoma je teško sam savladati sve vještine. ja sam imao sreću sto sam bio okružen veoma talentovanim kreativcima koji su me inspirisali i gurali da nastavim sa ovim poslom iako sam dosta puta bio skeptičan da se može nesto postići sa obzirom na velik trud. Imamo sreću što je cijeli svijet i taj digitalni community jako dobro povezan raznim online galerijama i forumima te se veoma lako može doći do informacija. Preporučujem mlađim artistima da iskoriste povoljnu situaciju te da na taj način privuku pažnju sa svojim radovima ili za edukaciju.

Capuchin Thug 2k
Capuchin Thug, Final, Seid Tursić
Seid Tursić
Capuchin Thug, Model, Seid Tursić
e59c5d0096940e329da47824cf154b92
The Knight Girl, Seid Tursić
ac208f45ee9902890082541b1af489d8
The Pirate, Seid Tursić
24ebeb7d2c17b590587e24988f0559b5
The Musketeer, Seid Tursić

 

Za više informacija o Seidu posetite sledeće stranice: LinkedIn, ArtStation, IMDB, Behance, CG Society, ChaosGroup

VFX Serbia se zahvaljuje Seidu i želi mu puno uspeha u daljem radu.

 

 

2 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from VFX Serbia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading