Prezentacija VFX artista i dizajnera u Generalnom Konzulatu Republike Srbije u Njujorku

Na inicijativu ekipe VFX Serbia i uz veliku pomoć generalnog konzula Mirjane Živković, vice konzula Radmile Buđen, konzula Gorana Savić i podršku osoblja Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku, održana je prezentacija “Vizuelni efekti i dizajn u srpskoj dijaspori.” Na prezentaciji je predstavljeno pet uspešnih i talentovanih umetnika poreklom iz Srbije, a koji rade za filmske i televizijske VFX kompanije u Njujorku. U pitanju su Uroš Otašević, Aleksandar Đorđević, Jovan Nedeljković, Uroš Perišić i Goran Ognjanović.

vfx_design_serbian_diaspora_nyc_poster_mugs

Događaj je protekao u prijatnoj i prijateljskoj atmosferi sale konzulata, gde su umetnici prikazali svoje radove, podelili deo bogatog iskustva i po koju anegdotu iz sveta vizuelnih efekata. Pogledajte showreel-ove koje smo imali prilike da vidimo na prezentaciji.

Uroš Perišić (Crux Design)

Jovan Nedeljković (Nickelodeon)

Aleksandar Đorđević  (MPC)

Uroš Otašević (Mass Market)

VFX_prezentacija_Njujork_001 VFX_prezentacija_Njujork_004 VFX_prezentacija_Njujork_009

Imali smo prilike da popričamo sa kolegama i na stranicama VFXSerbia.

O prezentaciji izveštavali su i drugi mediji. Reditelj Milan Živković za emisiju Metropolis na RTS2, prilog počinje od 21m:20s. Urednik emisije: Danijela Purešević.

Milan Živković za Danas.rs:

“Izveštaj o ovom događaju verovatno nećete naći nigde osim ovde. A trebalo bi. Trebalo bi da bar nešto znate o Goranu Ognjanoviću (glavni animator), Aleksandru Đorđeviću (supervizor za vizuelne efekte), Urošu Perišiću (kreativni direktor), Urošu Otaševiću (specijalista za vizuelne efekte) i Jovanu Nedeljkoviću (dizajner i animator). Ovi mladi ljudi, radeći u belom svetu, reprezentuju Srbiju na isti sjajan način kao i naši košarkaši, vaterpolisti, atletičari, teniseri, muzičari, matematičari… Zahvaljujući inicijativi Gorana Ognjanovića i ljubaznosti konzulke Mire Živković, organizovana je prezentacija radova pomenutih umetnika. Skromno, ali sa puno šarma i profesionalne odgovornosti ova mala grupa genijalaca nam je ispričala nekoliko zabavnih i poučnih anegdota iz sveta digitalnog dizajna i vizuelnih efekata. Uzgred vizuelni efekti (ili VFX) su sve one fantastične stvari što vidite u filmovima i TV programima, a čega inače nema na snimanju. Dakle, sve ono što nastane kasnije u kompjuteru. Kroz isečke iz projekata na kojima su radili, pokazali su nam da je većina onoga što nas danas opčinjava sa filmskih i televizijskih ekrana zapravo jedna velika (digitalna) šarena laža. Šarena laža koja se pravi s puno mašte, znanja, talenta, apsolutne posvećenosti i predanog rada. Svako ko se malo razume u domete CGI (ili ti kompjuterski generisane slike) bio bi impresioniran činjenicom da radovi ovih naših momaka stoje rame uz rame sa najpoznatijim svetskim stručnjacima za ovu oblast.” Celi članak pročitajte na Danas.rs…

Crater Studio iz Beograda

 “Vizuelni efekti i dizajn u srpskoj dijaspori” naziv je prezentacije i diskusije sa pet uspešnih umetnika vizuelnih efekata i dizajnera poreklom iz Srbije, koju organizuje portal VFX Serbia uz pomoć Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku, a održaće se u četvrtak 02. oktobra od 18 do 20 časova, u prostorijama konzulata u Njujorku. Jedan od ovih uspešnih umetnika, Aleksandar Đorđević, započeo je svoju VFX karijeru u Crater Studio-u. Pogledajte izjavu koju je dao pre par godina o svojim početnim koracima u VFX industriji”…. Ostatak teksta pročitajte na stranici Crater Studija.
 VFX_prezentacija_Njujork_003
Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali i pomogli da se prezentacija održi i bude dobro posećena.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: