PREDSTAVLJAMO MLADE TALENTE – ANĐELA JOKOVIĆ

andjelaProfilnaKada su roditelji upitali svoju četvorogodišnju ćerku šta bi htela da postane kad poraste, ona je odgovorila da bi volela da bude režiser. Roditelje je po malo začudio taj odgovor i sve su to prepisali dečijoj mašti. 12 godina kasnije želja i mašta četvorogodišnje devojčice postaje stvarnost, njeno ime je Anđela Joković (16).

Anđela je rođena 1999. u Smederevskoj Palanci gde pohađa matematički smer u Palanačkoj gimnaziji. Svoj prvi strip je nacrtala sa 4,5 godine u Paint-u. Zahvaljujći flip-booku iz kinder jajeta otkriva čari pokretnih slika. I upravo taj flip-book biva jedina njena “literatura” iz koje upoznaje osnove animacije. Anđela nije znala ništa o produkciji animiranih filmova na kompjuteru ali njeni roditelji (profesori po profesiji) od svojih kolega saznaju kako mogu da pokrenu fotografije na računaru i ubrzo posle toga Anđela uspeva da napravi svoj prvi animirani film u kome je svaki frejm trajao po 5 sekundi. Kada su prijatelji i rodbina videli njen prvi crtani, bili su oduševljeni da je dete od skoro 5 godina uspelo da napravi crtać uz malu asistenciju roditelja.
Njeni prvi animirani likovi su bili dvoje čiča gliše koji su se zvali Cin i Cinkica. Do sad je uradila od 150 do 200 animacija ali nažalost veliki broj njih je otišao u nepovrat jer se hard disk na kome su nalazili pokvario. Ali to Anđelu nije zaustavilo u daljem kretivnom razvoju, pa se pored animiranih filmova okreće igranim filmovima u kojima se ostvaruje veoma dobre rezultate.

Još od petog razreda osnovne škole učestvuje na takmičenjima iz video stvaralaštva, a već u 6. razredu njen igrani film osvaja treće mesto na republičkom takmičenju. Ali tu nije prestala da niže svoje uspehe. Njen igrani film “Otac” osvaja prvo mesto na međunarodnom konkursu “Svetosavsko zvonce”, a film o uštedi električne energije osvaja prvo mesto na revija kratkog đačkog filma “Filmić 2015”.

U osmom razredu počinju da je interesuju manga stripovi i anime crtani (Digimoni), u kojima nalazi inspiraciju za svoje radove. I upravo zahvaljući njima ostvaruje saradnju sa srpskim fanovima anima-manga stvaralaštva. Luka Milovanović, Nenad Grujić i Petar Vuković iz RapidDub pozajmljuju glasove likovima iz njenih animiranih filmova.


Na početku svog stvaralaštva, Anđela je tokom rada smišljala radnju filma, dok danas prvo radi scenario i storibord pa tek onda počinje sa crtanjem frejmova.

andjela andjela1

Ali ono što nas je posebno oduševilo kod Anđele je njen proces animacije. Od svojih početaka pa do dan danas za crtanje koristi MS Paint, gde likove crta na zelenoj pozadini. Kada iscrta odgovarajući broj frejmova onda ih ubacuje u Sony Vegas gde statične slike postaju pokretne. U njemu ujedno uklanja zelenu pozadina da bi dobila providni kanal, ispod koga stavlja odgovarajuću pozadinu. Na naše pitanje zašto koristi takvu tehniku animacije, kada danas može u After Effects-u mnogo brže i jednostavnije da izriguje i animira 2D likove, ona nam je odgovorila da Hayao Miyazaki insitira na takvoj tehnici animiranja anima, a s druge strane takav način animiranja je opušta.

This slideshow requires JavaScript.U skorijoj budućnosti Anđela ima u planu da objavio još epizoda serijala “Slušaj Vila”, kao i nekoliko esperimentalnih filmova, ali takođe ima u planu da upiše FDU u Beogradu na odesku za filmsku i tv režiju. S toga, joj želimo puno uspeha u daljem radu i da joj se želje ostvare.


A vama dragi čitaoci bi smo poručili da ako znate neku talentovanu decu iz vašeg komšiluka ili grada koja se bave filmom ili animacijom da nam pošaljete njihove radove i kontakt, jer nema lepšeg zadovoljstva nego promovisati mlade talente i nade, jer na kraju krajeva na njima svet ostaje.

Photography by:
Vidoje Manojlović za HEJ! magazin

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: