Četrnaesti Unity Meetup: Njeno Veličanstvo Grafička Karta

Unity Serbia Meetup Grupa postoji već više od godinu dana i svakog meseca organizuju događaje na kojima se priča o Unity endžinu, kao i raznim drugim tehnologijama u razvoju igara. Deo događaja je uvek i neobavezno druženje pre i posle samog formalnog dela, gde svako može da pokaže na kakvoj igri radi trenutno, ili da pogleda šta razvijaju ostali i na koji način to rade.
Za četrnaesti događaj koji organizuju, na red je došla priča o moćima grafičke karte. Predavač će biti Goran Lalić, koji će podeliti sve što je naučio u prethodnih desetak godina koliko se bavi razvojem igara. Evo šta je imao da kaže o svom predavanju:

Bez obzira da li ste artist, programer ili dizajner, sigurno vam je nekad palo na pamet pitanje – kako se kog vraga iscrtava ekran u igri? Kako AAA studiji uspevaju da izvuku tako prelepe scene, a ja kad uguram kocku u Unity ona izgleda nekako obično i prazno? Šta je rasterizacija, a šta je real-time rendering? I konačno, kakva vrsta crne magije su ti šejderi o kojima toliko čujem, a nigde ne mogu da nađem resurse na netu o njima? 
Na sledećem Susretu možda malo osvetlimo (i osenčimo, i primenimo motion blur na) tu problematiku. 
Goran Lalić će kroz nešto malo teorije i mnogo praktične demonstracije uživo objasniti osnovne principe kojima današnji endžini uspevaju da pretvore gomilu bitova i bajtova u dinamične video igre sa pirotehničkim efektima. Pričaćemo malo o tome šta radi Njeno Veličanstvo Grafička Karta, kako se objekti iscrtavaju na ekran, i kako sa vrlo malo truda i nimalo napisanog koda možete da ukrotite te procese da vaša igra izgleda mnogo uverljivije. Iako će praktična demonstracija biti u Unityju, šejderi su svuda slično rešeni tako da je predavanje opšteg tipa. Poznavanje matematike i programiranja nije neophodno.
Ulazak je, kao i svaki put, besplatan, samo je potrebno da se ranije prijavite preko ovog linka: http://www.meetup.com/Unity-Serbia-Meetup-Group/events/230986574/
Događaj će se održati u petak 20.05.2016. u ICT Hub-u, sa početkom u 19h. Nakon meetup-a, druženje se nastavlja na Silicon Drinkabout-u, a o samom Drinkabout-u možete više videte ovde: https://www.facebook.com/SiliconDrinkaboutBelgrade
 600_440089550 600_434911590
 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: