Nuke kroz istoriju

Pošto je nedavno objavljen izlazak NUKE 10, odlučili smo da pogledamo unazad i da se vratimo tamo odakle je sve počelo, da bi smo sagledali  razvojni put programa kroz godine. U našem putovanju su nam pomogli Bill Spitzak, originalni autor NUKE-a u Digital Domainu, i Simon Robinson, jedan od osnivača The Foundry-a.

Sa diplomama Računarskih Nauka na MIT-u i USC filmskom školom, i sa iskustvom od nekoliko godina rada na razvoju softvera, Bill je početkom devedesetih postao jedan od pionira još uvek tinejdžerski stare CG industrije. U DD-u (Digital Domain), kretivni tim je koristio kompoziting program koji se bazirao na skriptama u kojima su komande bile zadavne preko komandne linije.  1993. godine, Bill počinje sa razvojem vizuelnog, nodovskog programa, i NUKE kao što ga danas znamo je rođen. Uskoro je bio korišćen u filmovima poput True Lies, Apollo 13 i Titanic.

U međuvremenu, negde duboko u teritoriji Srednje Zemlje (pardon, Engleske), Simon Robinson i Bruno Nicoletti (svaki sa podjednako izuzetnim iskustvom) su formirali The Foundry, pretačući svoju ljubav prema post-produkciji i vizuelnim efektima u kreiranje pluginova za Flame i Inferno. Seća se Simon: Biti softveraš u Londonu upravo kada digitalni efekti postaju popularni je bila velika stvar. Sve što smo hteli je da zajedno uradimo što višemožemo. Godina je bila 1996.

history-of-nuke

U otprilike narednih pet godina, The Foundry i Digital Domain su se zajedno razvijali kako je industrija sazrevala i vizuelni efekti su sve više bili od suštinskog značaja za uspeh filmova prema zaradama na blagajnama. 2002. godine, NUKE je počastvovan nagradom Akademije za tehničko dostignuće. „Mislim da su svi bili srećni zbog toga“, priseća se Bill, iako je, kako on dodaje, držanje govra „izazvalo malo panike“.

infographic_1993-2007_1

2007. godine, The Foundry preuzima razvoj NUKE-a od Digital Domain-a. The Foundry je tražio softversku platformu za sebe, pošto su dostigli tehničke granice onoga što su mogli da postignu kroz pluginove. “Svi smo bili svesni toga, i to je bilo veoma cenjeno”, priseća se Simon. “Izledalo je kao zabavan način da proširimo ono što smo do sada uradili, pa nam je bilo u interesu da uradimo “još više”.”

U narednih nekoliko godina, NUKE je brzo napredovao tako što je The Foundry dodao nekoliko stotina novih stvari – uključujući ugrađeni kamera treker, deonise, deep compositing (dubinski kompoziting) i stereo alate – i proširio svoju osnovu na Python, Qt, 64-bita i višesistemsku podršku. Ovo je ubrzo postalo standard u filmskoj industriji širom sveta.

infographic_2008-2010_1

2010. godine, Jon Wadelton postaje menadžer proizvoda. (Jon se pridružio The Foundry 2007. godine, došavši iz Australije, radio je kao glavni softverski inženjer – danas je CTO (šef tehnološkog odseka)). Te iste godine, NUKE se proširio uključujući NUKEX, koji je kombinacija osnovne funkcije NUKE sa dodatnim alatima. Mnogi od ovih su nastali od The Foundry-eve ekspertize u obradi slike koja je dokazano vredna na plugin tržištu, uključujući Foundry-evog nagrađivanog pobednika, FURNACE.

infographic_2011-1012

Pod Jonovim vođstvom, NUKE porodica je nastavila da raste, u 2012 sa dodacima kao što su HIERO, HIEROPLAYER and NUKE Assist. U 2014. godini, u tandemu su izašli NUKE 9 i NUKE STUDIO – za montažu i završnu obradu. NUKE STUDIO je bio rezultate bezbroj sati rada nezaustavljivog NUKE tima. Neće i ne mogu da stanu, kao što možete i videti iz NUKE 10 najave.

infographic_2013-2016

Simon je prisustvovao mnogim velikim promenama kroz koje je NUKE prošao. ” Mnogo ljudi je učestvovalo u stvaranju NUKE”, kaže on. ” Veliki broj funkcija i  dizajn čine sada da originalne verzije izgledaju retro. Ali osnovna ideja koja je dala dobru pročetnu platformu i ona i dalje postoji u njegom DNK”, dodaje Simon.

Šta u budućnosti donosi NUKE? Nebo je granica i kao The Foundryijev glavni naučnik, Simon je spreman za nove izazove.  “Upravo sada pravimo prve korake u VR, gde i mi i korisnici smo tek zagrebali površinu. Ja sam uzbuđen da vidim kako će se ovo polje razvijati u narednih nekoliko godina i da vidim kako se NUKE nosi s tim”, kaže on. Pogled mu se gubi u daljinu, gledajući ga na momenat pomislili biste da je opet u garaži, još uvek radeći “još više”.

I na kraju jedna veoma bitna stvar: Da li ste se ikad zapitali odakle potiče naziv NUKE? Jedan korak unazad u vreme kada je bio komandni kompoziter poznatiji kao “New Compositor” (“Novi Kompoziter”) ili skraćeno NUKE  – i upravo je to bio prikladan nadimak za proizvod koji je čekao da zaživi u svetu u kome se Flames and Infernos vladali. Svakog dana naučite nešto novo.

Izvor: The Foundry

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from VFX Serbia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading