OSCAR, “LIFE OF PI” i igranje

Dancing, sir. Mostly dancing.

Haljine na štras, kamene face, čestitanja i suze,  igranje, pevanje i “Pijev Život”.

Ne tako daleko od “rahmetli KODAK” teatra, u kome su VFX supervizori primali Oskara za rad na flimu Ang Lee-ja, oko 500 VFX umetnika okupilo se da nešto kaže a da ih ne prekine muzika iz “Jaws”. A govorili su ono što u industriji niko ne želi da čuje. Rhythm & Hues, kuća koja je stvorila “Žitije Pijevo” je bankrotirala. “U Industriji nema mesta sentimentu” bila bi pretpostavljam rečenica koja u sistemu opravdava sve. Pa tako i sjajni reditelj, umetnik Ang Lee, odgovara na otvoreno pismo:

“I would like it to be cheaper and not a tough business [for VFX vendors]. It’s easy for me to say, but it’s very tough. It’s very hard for them to make money. The research and development is so expensive; that is a big burden for every house. They all have good times and hard times, and in the tough times, some may not [survive].”

Reče umetnik koji se u svom govoru zahvalio agentu i advokatu. I može li onda neko da zameri igri ako su pravila bila poznata unapred? Tih 500 umetnika koji protestuju što niko ne želi da ih sluša, hteli to ili ne, su deo igre! Paradoksalno, problem i leži u tome što ih ostali igrači ne priznaju dovoljno. Ali šta je razlika izmedju gore pomenutog umetnika i ostalih petsto, hiljadu ili pedeset hiljada umetnika? Dobro, sem novca? Rekao bih niko od njih nema ni agenta ni advokata!

Manifestacija u kojoj kapital čestita kapitalu uz sjaj i glamur ispunila je svoja očekivanja. Bilo je patriotizma, rasne i polne raznolikosti, smeha i radosnih suza, pobedničke političke i društvene angažovanosti i jedan “depresivni” evropski umetnički fim.  I zašto onda čekamo i gledamo oskare? Verovatno da u segmentu In memoriam vidimo: Rhythm & Hues, The Orphanage, Illusion Arts, Pacific Title itd.

A Oskar?

Dancing, sir. Mostly dancing.

“Life of Pi” u brojkama:

Worldwide Gross: $583,370,000

http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=lifeofpi.htm

ZivaStanojevic

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from VFX Serbia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading