Katedra za vizuelne efekte, animaciju i gejm art – Intervju sa Minom Cvetinović Pavkov

VFX Serbia je imala priliku da popriča sa Minom Cvetinović Pavkov, profesorkom na fakultetu dramskih umetnosti i postavi par pitanja o smeru Vizuelni Efekti, Animacija i Gejm Art. Pročitajte u nastavku članka, više o ovom smeru, i kako ga upisati.

Šta je to VEAGA?

To je skraćenica, odnosno prva slova od zvaničnog naziva novog studijskog programa na Fakultetu dramskih umetnosti koji se zove Vizuelni Efekti, Animacija i Gejm Art, koji je akreditovan prošle godine.

Prošle godine je upisana prva generacija studenata, šta su mogli da nauče u prvoj godini, a šta ih čeka u narednim?

U prvoj godini su svi studenti zajedno pohađali nastavu upoznajući se sa razvojem i osnovama sve tri oblasti ka kojima je program usmeren (animacija, vizuelni efekti i gejm art). Učili su da stvaraju u programima za dvodimenzionalno i trodimenzionalno generisanje kompjuterske slike i pohađali su nastavu iz osnova dramskih i likovnih umetnosti.

Na kraju prve godine, studenti su se na osnovu svojih afiniteta opredelili za jedan od modula (modul Vizuelni efekti, modul Animacija ili modul Gejm art).

Od druge godine, u okviru studija na modulima, studenti će imati predavanja usko vezana za svaku od tih specijalizovanih oblasti, ali će imati i zajednička obavezna predavanja iz oblasti dramskih i primenjenih umetnosti.

Treća godina predstavlja nastavak studija po modulima, pored obaveznih, postoji veliki broj izbornih predmeta na kojim će učiti napredne tehnike i najsavremenije metode stvaranja u uskostručnim oblastima.

U četvrtoj godini studenti će realizovati složen zajednički rad uz mentorski rad profesora i podršku ekperata iz struke, tako što će u timu preuzimati uloge karakteristične za oblast svog modula. U toku poslednje godine studenti će se učiti timskom radu, organizaciji posla, plasmanu proizvoda kao i etičkim principima ponašanja u struci.

Kako ovaj program priprema studente za karijeru u vizuelnim efektima, animaciji i razvoju igara?

Ovaj program sadrži veliku paletu predmeta koji pripremaju naše studente za profesionalni rad u najnaprednijim i najkreativnijim okruženjima.  

Nastava iz dramskih, primenjenih i likovnih umetnosti im razvija talenat. Ovladavanje filmskim jezikom izuzetno je važno za sve tri oblasti. Nakon što steknu širinu i spoznaju celokupan stvaralački proces, studenti usmeravaju svoju kreativnost na oblast po sopstvenom izboru. Uz pomoć velikog broja usko stručnih predmeta oni se usmeravanju i uz pomoć profesora i eksperata iz stuke specijalizuju iz oblasti koja ih interesuje. Oni uče i kako da organizuju posao, zaštite svoja autorska prava i plasiraju svoj rad.

U toku studiranja ima puno praktične nastave, studenti često saradjuju sa studentima sa drugih departmana Fakulteta dramskih umetnosti, pohađaju stručnu praksu u studiju po izboru, imaju direktan kontak sa ekspertima iz naše oblasti koji često dolaze i dele svoja iskustva i znanja sa njima na gostujućim predavanjima, a imaju i zadovoljstvo da im neki od naših najznačajnijih stvaraoca pogledaju radove i daju sugestije kako da poboljšaju svoj rad.

Na kom softveru studenti imaju mogućnost da uče kompjutersku grafiku?

U toku studija se studenti upućuju da koriste veliki broj različitih softvera za različite specijalističke oblasti u kompjuterskog grafici, ali nama nije primarni cilj da studente učimo da koriste neki specifični alat, već oni uče suštinski zašto i kako se nešto radi pa su onda u stanju da sami primene to znanje u programu koji izaberu i da posle lako prate dalji razvoj industrije i pojavu novih trendova.

Da li postoji interesovanje industrije za saradnju?

Postoji veliko interesovanje industrije koja podržava i preporučuje naš studijski program. 

Saradnja je počela još za vreme osmišljavanja programa jer smo želeli da odgovorimo na potrebe struke i da stvorimo program koji studente uči da stvaraju koristeći najinovativnije pristupe i tehnologiju. Ono što je nama najdraže i najznačajnije je što veliki broj profesionalaca želi da se uključi u naš nastavni proces i da svoje bogato znanje i iskustvo podeli sa našim studentima.

Izuzetno smo ponosni što smo od kompanije Epic Games dobili prestižnu nagradu EPIC MegaGrants koja potvrđuje kvalitet našeg studijsko programa.

Takođe bih naglasila da se studenti i profesori sa Katedre za Vizuelne efekte, animaciju i gejm art od srca zahvaljuju kompanijama Playrix RS, Two Desperados, Mad Head Games, Bunker VFX, Playstudios Europe, Digital Asset Tailors, superklasteru Creative Tech Serbia, kao i Aleksandri Gegović i Nikoli Šobajiću koji su nam donirali sredstva i opremu čime su obezbedili našim studentima još kvalitetnije uslove za rad.

U septembru je drugi krug upisa za novu generaciju studenata, kakva su očekivanja od kandidata i kakav je proces polaganja prijemnog ispita?

Konkurs za drugi upisni rok u septembru će biti jako sličan onom koji je bio u junu, a sam prijemni ispit će se vrlo malo razlikovati.

Svi koji su zainteresovani mogu da dođu na konsultacije 23.08. u 13 časova na Fakultet dramskih umetnosti da upoznaju profesore i saznaju sve što ih zanima o smeru. 

Prijemni se sastoji iz tri kruga kako bi se kandidatu dalo što više vremena i mogućnosti da svoj talenat i interesovanje prikaže na najbolji mogući način.

Prvi krug predstavlja pismeni test i analiza predatih radova, drugi krug je petominutna prezentacija radova kandidata pred komisijom, a poslednji krug se sastoji iz praktične provere kreativnih sposobnosti kandidata i razgovora sa komisijom.

Ono što svima proporučujemo je da se najviše potrude oko izrade tri obavezna rada koja treba da predaju, jer očekujemo da će se njihov talenat i kreativnost najviše ispoljiti kada stvaraju u svoje slobodno vreme na temu koju sami izaberu.

Radovi su sledeći:

  1. Fotomontaža u softveru Photoshop.
  2. Storibord u 12 sličica.
  3. Snimljena video prezentacija ideje video igre.

Detaljniji opis i propozicije ova tri rada možete naći detaljno opisane na sledećem linku:

https://fdu.bg.ac.rs/uploads/attachment/strana/190/Vizuelni_efekti__animacija_i_gejm_art_konkurs.pdf


Ko sve stoji iza VEAGA katedre?


Na Katedri su stalno zaposleni:

Docent Darko Subotin, sertifikovani Unreal Engine predavač (Authorized Instructor partner for Epic Games) i 3d generalista
Docent Vanja Todorić, ilustrator i concept artist
Stručni saradnik Jovan Blešić, VFX generalist i specijalista virtuelne produkcije
Vanredna profesorica Mina Cvetinović Pavkov, VFX i Stop motion umetnica

Pored nas na programu predaju i naše drage kolege sa drugih departmana Fakulteta dramskih umetnosti poput redovnog profesora Ivana Šijaka, ali i kolege sa drugih Fakulteta poput vanrednog profesora Dragana Bibina, redovne profesorke Ljiljane Petrović i mnogih drugih.

Pored nastavnog osoblja, studenti imaju privilegiju da uče i od stručnjaka iz prakse koji su predavači van radnog odnosa i koji rade u kompanijama poput 3lateral-a, Ubisoft-a, Digital Asset Tailors-a.

Gde sve mogu da se prate objave o fakulteta dramskih umetnosti i katedre za Vizuelne efekte, Animaciju i Game Art?

Informacije o Fakultetu i Katedri se objavljuju na sledećim mestima:

https://fdu.bg.ac.rs
https://www.facebook.com/VFX.A.GA.FDU
https://www.youtube.com/@vfxagafdu3201
https://www.instagram.com/vfxagafdu/
linkedin.com/in/vizuelni-efekti-animacija-i-gejm-art-3668a6282

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from VFX Serbia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading