Jovan Ukropina – stripovi i ilustracije

Là ou vivent les morts
Là ou vivent les morts

Jovan Ukropina rođen je 28. septembra 1980. godine u Beogradu. Završio je Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti. Od 1992. godine član je škole i radionice stripa Đorđe Lobačev. Sarađivao je sa scenaristom Markom Stojanovićem na više kratkih stripova sa kojim je osvojio nekoliko nagrada među kojima su druga nagrada na strip konkursu u Nišu i prva nagrada Politikinog Zabavnika na konkursu SKC-a u Beogradu. Dobitnik je nagrade IBBY na 44. zlatnom peru Beograda i Grand Prix-a na međunarodnim salonima stripa u Leskovcu i Beogradu kao i nagradu za najbolji crtež za 2013. godinu, takođe na salonu stripa u Beogradu. Stripovi su mu objavljivani u strip magazinima Strip Vilajet, Think Tank i Strip Pressing. Za časopis Blic Žena dugi niz godina realizuje strip Nevena.  Là ou vivent les morts je priča o paralelnim svetovima, tajnim društvima i zaverama u Francuskoj za vreme prvog svetskog rata, na 54 strane, rađen za francusku izdavačku kuću 12bis (danas ogranak Glenat BD) sa scenaristom Jean Pierre Pecau-om.

Ilustrovao je knjige za brojne domaće izdavače među kojima se izdvajaju Narodna knjiga, Zavod za udžbenike, Kreativni centar i LogosPoslednjih godina uglavnom sarađuje sa agencijom Sugarbricks i izdavačkom kućom Pčelica za koju je ilustrovao preko petnaestak knjiga.

malcolm_and_ramses_vs_bear_by_jovan_ukropina-d62qgro

Za izdavačku kuću Pčelica ilustrovao je ediciju Čudesni stihotvorci, 12 zbirki pesama naših najpoznatijih pesnika za decu među kojima su Jova Zmaj, Ljubivoje Ršumović, Desanka Maksimović…
Za zbirku pesama Trolejbus za mesec Dragana Lukića dobio je nagradu za najbolje ilustrovanu knjigu za decu na Bookill Festu u Novom Sadu.

Više radova možete pogledati na Jovanovom deviantART profilu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from VFX Serbia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading