Frelance 3D i Motion graphics Artist – Relja Trajković

relja_profileRecite nam nešto o sebi.

3D modeler, motion graphics dizajner. Veliki ljubitelj naučne fantastike, predsednik udruženja ljubitelja tog žanra “Photon Tide”. Kao klinac maštao sam da snimam svoje naučno-fantastične filmove i iz te ambicije postao sam dizajner. Počeo sam sa modeliranjem svemirskih brodova u 3D programima i eksperimentisanjem sa specijalnim efektima u After Effects-u. Prvi efekat koji sam uradio bio je efekat teleporta iz Zvezdanih Staza, a posle sam počeo da snimam kratke naučno-fantastične filmove koje sam obogaćivao ovim efektima. Ovih dana radim kao freelance 3D i motion graphics artist, prodajem motion graphics fajlove i After Effects projekte i u slobodno vreme pokušavam da kompletiram svoju prvu mobilnu igru za Android uređaje.

Pošto trenutno radite kao freelancer od kuće, a imate iskustva sa radom i u studijima, koja je razlika i kako izgleda kutak u kojem radite?

Prva stvar koju sam nabavio u pripremi za rad od kuće bila je udobna fotelja. Rekao bih da mi je to najbolja investicija za sada s obzirom da u svom radnom kutku provedem često skoro ceo dan do kasno u noć. Sam radni kutak nije ništa posebno. Računar, monitor, miš, tastatura i veoma jeftina grafička tabla.

workplace

Za mene, rad od kuće je samo prelazna faza jer nemam svoje poslovne prostorije. Smatram da svi umetnici koji za cilj imaju komercijalizaciju svog rada treba da rade u timovima. Druženje, lični kontakt i razmena znanja su krucijalni za nas. Dobra strana rada od kuće je da posao ne deluje kao posao. Uveče kada pozavršavam poslove, nemam osećaj da sam izmoren jer organizujem sebi vreme po svom nahođenju.

 

  • Šta je to envatomarket/videohive platforma i kako ste počeli da se bavite template-ima?

VideoHiveEnvato je kompanija iz Australije koja trenutno drži nekoliko vodećih sajtova za prodaju stock medija. Iako u domenu prodaje stock fotografija njihov sajt PhotoDune ne može da se meri sa velikim i poznatim servisima poput Shutterstock-a i iStockphoto-a, VideoHive se probio kao standard za kupovinu motion graphics fajlova i After Effects projekata. Podjednako je popularan i njihov ThemeForest sajt za prodaju templejta za sajtove i tema za WordPress kao i AudioJungle koji prodaje muzičke podloge i zvučne efekte. Ostali njihovi servisi još pokušavaju da nađu svoje mesto na tržištu ili da se izbore sa već postojećim i popularnim servisima koji nude iste stvari.

Za one koji nisu upoznati sa ovim sistemom prodaje, stock sajtovi nude usluge promocije i naplate radova za dizajnere i umetnike koji ne bi sami mogli da plasiraju svoje radove tolikoj publici i za to uzimaju solidan procenat od prodaje. Kod nekih sajtova sam autor dobija tek tričavih 25% od svake prodaje. Ipak i uz tako mali procanat, konstantan priliv zarade od davno završenog posla nije zanemarljiv.

U ceo svet prodaje templejta ušao sam nakon što sam čuo da neki moji poznanici fotografi zarađuju prodajom svojih fotografija na stock sajtovima poput iStockphoto i Shutterstock. Okušao sam se u pokušajima prodaje mojih, ne toliko profesionalnih fotografija, potpuno bezuspešno, pre nego što sam primetio da isti ti sajtovi imaju i opciju za prodaju video materijala. U tom trenutku nisam još čuo za VideoHive i Envato, pa sam počeo na te sajtove da postavljam gotove video zapise u formi raznih apstraktnih pozadina ili jednostavnih specijalnih efekata i motion graphics-a.

Relja Trajkovic VideoHive

Zaista se ne sećam kada sam prvi put naišao na VideoHive, ali opcija prodaje AfterEffects projekata me je intrigirala. Iako sam na VideoHive-u dobijao ubedljivo najmanje zarade po prodatom projektu (gorepomenutih 25% na već male cene na tom sajtu), sam broj mesečnih prodaja učinio je da na tom sajtu zarađujem više nego na svim ostalim zajedno. U tom trenutku prodavao sam iste projekte na VideoHive-u, RevoStock-u i Pond5 sajtu. Sredinom ove godine, odlučio sam da postanem ekskluzivni autor na VideoHive-u. Ovo je u startu povećalo moj procenat zarade na 51%, ali je značilo da sam morao da povučem te iste radove sa svih ostalih sajtova i da ih prodajem samo ne VideoHive-u. Takođe sam postao efikasniji u stvaranju templejta, jer sam sada u finalnoj pripremi pratio samo jedan set uputstava za samo jedan sajt.

 

  • Da li možete da napišete nešto više o procesu dizajniranja template-a? Šta je sve potrebno da bi se ljudi bavili izradom Template-a.

Najpre, potrebno je strpljenje. Strpljenje za korektnu izradu templejta i strpljenje za rezultate. Osim ako nećete provesti godinu dana, isključivo praveći veoma veoma dobre projekte koji će se dobro prodavati, prvi rezultati vredni pomena se neće desiti u prvoj godini. Takođe, ukoliko ne radite kao ekskluzivni autor na jednom sajtu, potrebno je dosta strpljenja da se izborite sa individualnim zahtevima pojedinih sajtova. Gotovo svaki sajt ima svoje prohteve što se tiče formata u kojem im se dostavlja sam projekat, zatim raznih preview fajlova (video, slike, thumbnails), kao i help fajlova koje morate da sastavite. Ovaj mukotrpan posao pripreme fajla za prodaju često je naporniji od samog kreiranja projekta.

videohive inline preview

Takodje je potrebno razumevanje da krajnji korisnici nekada nisu vešti video-artisti, često poseduju samo najosnovnije poznavanje After Effects softvera, a nekada i ne razumeju šta dobijaju kupovinom projekta. Zato od zapocinjanja projekta do njegovog kompletiranja treba da imate na umu krajnjeg korisnika i da unapred sažvacete što više stvari za njega/nju. Najbolji primer je kod ostavljanja editabilnih layera ili polja za korisnika. Recimo da želim da ostavim korisniku prostor u koji može da ubaci svoj logo. Loše je ostaviti samo layer u koji treba ubaciti logo. Korisnici stavljaju najluđe i najnekompatibilnije stvari u taj layer. Na primer, staviće tamo logo koji je veći od površine za koju je predviđen. Zato se taj layer precompose-uje u zasebnu kompoziciju koja je velika tačno onoliko koliko treba da bude za integraciju u ostatak scene. I velikim slovima ću tu kompoziciju nazvati “PLACE YOUR LOGO HERE”. Kada korisnik ubaci logo, videće da njegovi delovi štrče van kompozicije te su veće šanse da tada napravi izmenu i smanji logo nego da se žali da projekat ne radi onako kako je obećano.

shaft01

  • Kakav je osećaj kada neko odluči da kupi baš vaš template za svoj sledeći projekat i kakva je mogućnost zarade?

Prvi fajl koji sam stavio na prodaju bila je animacija atoma. Mislio sam da niko to neće kupiti, ali prvi put je kupljen već u prvoj nedelji. To je bio neverovatan osećaj za mene. Neko ko nije moja mama misli da je moj rad toliko dobar da je spreman da plati stvarnim novcem (ne onim iz monopola) da dobije taj rad. To je najbolja potvrda vrednosti rada koju dizajner/artist može da dobije. Bolja od bilo čije usmene pohvale. Upravo zbog toga sto nije bilo lične komunikacije između mene i klijenta. Niko ga nije ubedio da to uradi.

I danas kada prodajem mnogo više i češće, i dalje se osećam ushićeno svaki put kada dobijem notifikaciju na telefonu da je neko kupio moj projekat. A sada se to dešava više puta dnevno.

 

  • Koji je vaš omiljeni template i zbog čega?

Trenutno mi je najomiljeniji Ancient Prophecy projekat. Bio je u potpunosti eksperimentalan projekat. Hteo sam da vidim do koje mere mogu da postignem fotorealizam sa Element3D pluginom za AfterEffects s obzirom na njegova mnoga ograničenja. Objekti ne bacaju senke, ambient occlusion je najbazičniji i često daje potpuno pogrešne rezultate, a broj tekstura koje se mogu menjati u sklopu samog projekta je ograničen samo na osam.

Ipak, uz razne trikove koje sam naučio usput napravio sam potpuno solidan projekat (korisnici koji su ga kupili ocenili su ga sa pet zvezdica) koji se veoma dobro prodaje i to po jednoj od jačih cena na VideoHive-u.
Drugi omiljeni projekat je najjeftiniji ali i najčešće prodavan. Zove se Countdown, i kao što ime kaže, predstavlja odbrojavanje od 10 do 0 u high-tech dizajnu nekog HUD interfejsa. Apsolutno nemam ideju zašto se toliko dobro prodaje, ali odnos uloženog rada i zarade je prosto neverovatan.

  • Kako dolazite do inspiracije za nove radove?

Primetio sam da najviše inspiracije imam dok vozim, jer primecujem razne scene van polja mog interesovanja. Vidim stvari iz svakodnevnog života koje mi ne bi obavezno pale na pamet da sam samo šetao po stanu i forsirao sebe da smislim nov projekat. Inspiraciju za scenu sa kombajnima koji kose pšenicu dobio sam prošavši pored takve scene na autoputu.

Naravno, inspiracija je jedna stvar, a komercijalna primena druga. Pitanje “da li će se to prodavati” je uvek prisutno, ali je odgovor gotovo uvek “nemam pojma”. Nekada projekti za koje sam bio ubeđen da će se prodavati prođu osrednje ili nikako, dok oni koje sam napravio više iz vežbe i eksperimentisanja nego iz stvarne komercijalne ambicije budu najuspešniji.

videohive_previewimage

Na osnovu dosadašnjeg iskustva, shvatio sam da ne treba pretraživati šta je najprodavanije na sajtu. Ako to uradite, videćete gomilu fantasticnih projekata, ali gotovo svi spadaju u iste kategorije. Ili je u pitanju prelepa animacija 3D logoa ili slova ili explainer video u modernom flat dizajnu sa gomilom apstraktnih oblika i kompleksnim tranzicionim animacijama. Svi su fenomenalni, ali ih ima mnogo. Upasti u tu kategoriju i očekivati da se takmičite sa već savršenim projektima nije pametno. Dakle, ako istrazujete VideoHive u potrazi za projektima koji se prodaju, dobićete ih, ali to je zapravo odgovor na pitanje “koji segment je prezasićen”. Ciljajte na ono čega nema dovoljno i napravite to dovoljno dobro. Prodavaće se.

  •  Poruka za mlade kolege i sve koji žele da se bave dizajnom i animacijom?

Nemojte odustajati od zabave koju animacija i dizajn nose sa sobom. Poznajem veoma talentovane artiste koji su se brzo razočarali jer njihov talenat nije doneo bogatstvo dovoljn brzo i odlučili su da kompletno komercijalizuju svoj rad. Prestali su da uživaju u svom radu i počeli su da gledaju na svoj posao kao brojke u excel tabeli. Zabava je neminovna ako hoćete da budete dobar umetnik. Vaš rad će onda imati “ono nešto” što fabrički naštancovani projekti neće imati. I klijenti i kupci će to primetiti kod vas. Ako niste deo velikog studija i počinjete sami od nule, to “nešto” je jedini adut koji imate da se izdvojite iz okoline. Razmišljajte “da li će ovo da izgleda dovoljno cool” umesto “da li će ovo dobro da se prodaje”. U našoj industriji “cool” je upravo ono što se prodaje.

Više informacija o Relji pronađite njegovom sajtu, VideoHive portfoliju i YouTube nalogu

2 comments

  1. Odličan intervju. Zanimljivo je pročitati iskustva i savete nekog našeg uspešnog freelancera, hvala na inspiraciji i motivaciji.

  2. Mogli bi opisati i proces naplate… npr. ceo tok od prodaje preko “VideoHive-a” do realizacije na racunu. Kako, na koji nacin?

    Hvala…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from VFX Serbia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading